Lane kluski na mleku - idealne do kultowej zupy
Lane kluski na mleku to tradycyjne danie. Mimo swojej prostoty jest mega pyszne i co najważniejsze, smak tej potrawy tworzy niezapomniane wspomnienia. Nie ma chyba osoby, która nie jadłabym mlecznej zupy z lanymi kluskami. Wystarczy kilka składników i danie jest gotowe.
Kluski lane - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 500 ml mleka
- 1 jajko
- 1,5 - 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml wody
- odrobina soli
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Wrzuć do blendera. Dołóż jajko. Wymieszaj. Możesz też wymieszać ręcznie.
- Połącz mleko z wodą. Posól i zagotuj.
- Następnie wlej cienkim strumieniem ciasto z naczynia. Zamieszaj i zagotuj.
- Przenieś kluski na talerze.
Jak zrobić kluski lane - przepis klasyczny
Jak zrobić kluski lane, aby wyszły znakomite? Skorzystamy z tradycyjnego przepisu. Składa się on tylko z 3 składników. Kluski można podawać z mlekiem, bulionem rosołowym. W zależności od naszych upodobań.
Składniki:
- 3 jaja
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
Wykonanie:
- Umieść jajka w misce. Dodaj przesianą mąkę.
- Wymieszaj masę.
- Zagotuj wodę i sól.
- Kiedy zacznie się gotować, wlewaj stopniowo ciasto. Gotuj przez chwilę. Następnie wyciągnij ciasto łyżką cedzakową.
- Ciasto delikatnie przelej wodą.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Kluseczki z serka homogenizowanego - takich na pewno nie jadłeś
Kluseczki z serka homogenizowanego są wspaniałe w smaku. To nieco zmodyfikowany przepis, ale jego smak jest znakomity. Poniżej znajdziesz sposób wykonania.
Składniki:
- 1 jajo
- 250 g serka homogenizowanego
- 5 łyżek mąki pszennej
- woda do zagotowania
- sól
Wykonanie:
- Połącz ze sobą serek i przesianą mąkę.
- Dołóż jajko.
- Wymieszaj.
- Zagotuj wodę. Posól ją.
- Kładź ciasto łyżką.
- Gotuj przez chwilę.
- Wyciągnij je łyżką cedzakową.
- Gotowe kluski możesz podawać z masłem i cukrem.
Kluski kładzione według pani Joli
Kluski kładzione pani Joli to kolejny przepis na proste danie. Kluseczki są rewelacyjne w smaku. Ciasta nie wlewa się do wody, tylko kładzie łyżką, dlatego konsystencja może być gęściejsza. Oto prosty przepis:
Składniki:
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 4 łyżki wody
- pół łyżeczki soli
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Wymieszaj ją z solą, wodą i jajkiem.
- Zagotuj wodę. Namocz łyżkę w wodzie.
- Nabieraj około 1/3 łyżki ciasta. Zsuń je drugą łyżką do gotującej się wody.
- Zagotuj, później odcedź łyżką cedzakową.
Kluseczki kładzione z serkiem mascarpone
Składniki:
- jajko
- odrobina soli
- 220 g sera białego
- 250 sera mascarpone
- kilka kropel olejku waniliowego
- około 1,5 szklanki mąki pszennej
- cynamon, kardamon
Wykonanie:
- Umieść ser w misce.
- Przesiej mąkę i dodaj do sera.
- Dołóż pozostałe składniki. Połącz wszystko dokładnie.
- W garnku zagotuj wodę z solą.
- Wrzucaj ciasto łyżką na wrzątek.
- Gotowe kluski przełóż na talerz i posyp przyprawami korzennymi.
Zobacz też: Fasolka po bretońsku to danie obiadowe na kilka dni. Rozgrzeje do czerwoności przy minusowych temperaturach