Kluski lane - poznaj 5 szybkich przepisów na kluski i wróć do smaków z czasów dzieciństwa

Kluski lane to dla wielu z nas powrót do smaków z czasów dzieciństwa. Pamiętacie zupę mleczną z kultowymi kluseczkami? Mamy dla Was kilka prostych przepisów na przepyszne kluski lane.

Lane kluski na mleku - idealne do kultowej zupy

Lane kluski na mleku to tradycyjne danie. Mimo swojej prostoty jest mega pyszne i co najważniejsze, smak tej potrawy tworzy niezapomniane wspomnienia. Nie ma chyba osoby, która nie jadłabym mlecznej zupy z lanymi kluskami. Wystarczy kilka składników i danie jest gotowe.

Kluski lane - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 - 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • odrobina soli

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Wrzuć do blendera. Dołóż jajko. Wymieszaj. Możesz też wymieszać ręcznie.
  3. Połącz mleko z wodą. Posól i zagotuj.
  4. Następnie wlej cienkim strumieniem ciasto z naczynia. Zamieszaj i zagotuj.
  5. Przenieś kluski na talerze.

Jak zrobić kluski lane - przepis klasyczny

Jak zrobić kluski lane, aby wyszły znakomite? Skorzystamy z tradycyjnego przepisu. Składa się on tylko z 3 składników. Kluski można podawać z mlekiem, bulionem rosołowym. W zależności od naszych upodobań.

Składniki:

  • 3 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól

Wykonanie:

  1. Umieść jajka w misce. Dodaj przesianą mąkę.
  2. Wymieszaj masę.
  3. Zagotuj wodę i sól.
  4. Kiedy zacznie się gotować, wlewaj stopniowo ciasto. Gotuj przez chwilę. Następnie wyciągnij ciasto łyżką cedzakową.
  5. Ciasto delikatnie przelej wodą.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluseczki z serka homogenizowanego - takich na pewno nie jadłeś

Kluseczki z serka homogenizowanego są wspaniałe w smaku. To nieco zmodyfikowany przepis, ale jego smak jest znakomity. Poniżej znajdziesz sposób wykonania.

Składniki:

  • 1 jajo
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • woda do zagotowania
  • sól

Wykonanie:

  1. Połącz ze sobą serek i przesianą mąkę.
  2. Dołóż jajko.
  3. Wymieszaj.
  4. Zagotuj wodę. Posól ją.
  5. Kładź ciasto łyżką.
  6. Gotuj przez chwilę.
  7. Wyciągnij je łyżką cedzakową.
  8. Gotowe kluski możesz podawać z masłem i cukrem.

Kluski kładzione według pani Joli

Kluski kładzione pani Joli to kolejny przepis na proste danie. Kluseczki są rewelacyjne w smaku. Ciasta nie wlewa się do wody, tylko kładzie łyżką, dlatego konsystencja może być gęściejsza. Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki wody
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Wymieszaj ją z solą, wodą i jajkiem.
  3. Zagotuj wodę. Namocz łyżkę w wodzie.
  4. Nabieraj około 1/3 łyżki ciasta. Zsuń je drugą łyżką do gotującej się wody.
  5. Zagotuj, później odcedź łyżką cedzakową.

Kluseczki kładzione z serkiem mascarpone

Składniki:

  • jajko
  • odrobina soli
  • 220 g sera białego
  • 250 sera mascarpone
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej
  • cynamon, kardamon

Wykonanie:

  1. Umieść ser w misce.
  2. Przesiej mąkę i dodaj do sera.
  3. Dołóż pozostałe składniki. Połącz wszystko dokładnie.
  4. W garnku zagotuj wodę z solą.
  5. Wrzucaj ciasto łyżką na wrzątek.
  6. Gotowe kluski przełóż na talerz i posyp przyprawami korzennymi.

Zobacz też: Fasolka po bretońsku to danie obiadowe na kilka dni. Rozgrzeje do czerwoności przy minusowych temperaturach

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.