Kuchenki gazowe od wielu lat służą w sporej ilości domów. W trakcie gotowania niekiedy dochodzi do sytuacji, w której kawałek zupy, sosu lub innego produktu wyląduje poza naczyniem, tym samym brudząc palniki i inne elementy płyty. W ferworze różnych obowiązków zdarza nam się zapomnieć o natychmiastowym wyczyszczeniu plamy. Pod wpływem ciepła zaczyna ona coraz mocniej przywierać, co sprawia, że z czasem jest on znacznie trudniejszy do usunięcia. Na szczęście istnieją domowe sposoby, które pozwolą pozbyć się nieestetycznych, starych zabrudzeń raz na zawsze.
Regularne przecieranie kuchenki gazowej i palników to niezwykle ważny element pielęgnacyjny, o którym warto pamiętać. Pozbycie się nowo powstałych plam tak naprawdę wiele nas nie kosztuje, a pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu, ponieważ gdy brud zdąży przypalić się do płyty lub innych elementów urządzenia, czyszczenie będzie wymagało od nas nieco większego poświęcenia. Przede wszystkim nie wystarczy szybkie umycie maszyny wilgotną ściereczką. W tej sytuacji przydadzą się specjalne produkty czyszczące.
Zobacz też: Wylęgarnia kleszczy w twoim domu. To tu najczęściej zakładają gniazda
Ciepła woda, płyn do naczyń, ścierka i ewentualnie gąbeczka z szorstką stroną - to właśnie te produkty przydadzą nam się w tracie podjęcia pierwszej próby oczyszczenia kuchni ze starych zabrudzeń. Zanim jednak zaczniemy ją sprzątać, koniecznie należy odłączyć urządzenie od prądu i zamknąć zawór z gazem. Następnie przechodzimy do ściągnięcia palników i koron, na których stawiamy naczynia. Części te warto umieścić w misce wypełnionej ciepłą wodą z dodatkiem płynu. To "spa" powinno trwać ok. 20-30 minut. W tym czasie skupmy się na płycie. Jeśli podstawowe środki czyszczące nie dadzą rady, warto użyć starej, dobrej metody naszych babć.
Soda oczyszczona była, jest i prawdopodobnie przez lata wciąż będzie jednym z najlepszych produktów czyszczących, który warto wykorzystywać w domu. Biały proszek świetnie sprawdza się w wielu przestrzeniach, jest wręcz niezawodny w walce z brudem. W przypadku kuchenki gazowej (podobnie jak przy innych uciążliwych plamach) najlepiej sprawdzi się pasta, którą uzyskamy po wymieszaniu sody z wodą. Niektórzy czasami wzmacniają ten roztwór łyżeczką octu, dla uzyskania lepszego efektu. Na wcześniej przemytą płytę wystarczy nałożyć mieszankę i pozostawić ją na pół godziny. Po tym czasie przecieramy delikatnie gąbką po urządzeniu i ściągamy resztki pasty. Zastygnięte zabrudzenia powinny się rozpuścić i zniknąć z kuchenki. Kiedy maszyna zostanie przetarta na sucho, czas na ponowne zamontowanie palników i koron, które odmokły w wodzie z płynem do naczyń. Pamiętaj, aby wykonywać tego typu pielęgnację przynajmniej raz na dwa tygodnie, aby cieszyć się piękną i dobrze funkcjonującą kuchenką.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Komentarze (6)
Bród odchodzi plastrami. Dodaj do wody łyżeczkę, a palniki będą jak nowe