• Link został skopiowany

Dodaję ten składnik, a gofry zawsze wychodzą puszyste. Prościutki przepis na śniadanie

Ciasto na gofry sprawdzi się zwłaszcza w weekendy, kiedy o poranku mamy trochę więcej czasu. Już z kilku podstawowych składników można wyczarować prawdziwą ucztę. Jak się robi ciasto na gofry? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Gofry (zdjęcie ilustracyjne)
eatde / Pixabay

Pachnące i chrupiące gofry z pysznymi dodatkami z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty to pomysł na królewski poranek dla całej rodziny.

Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to!

Ciasto na gofry przepis - składniki

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki (1/2 kostki) niesolonego masła, roztopionego
  • woda gazowana lub mąka ziemniaczana (opcjonalnie)

Jak zrobić ciasto na gofry? Porady na początek

  • Przed przystąpieniem do pieczenia gofrów, oprócz składników na ciasto, musimy przygotować miskę średniej wielkości, łyżkę oraz - oczywiście - gofrownicę. Im większą, tym lepiej.
  • Aby gofry były chrupiące, możemy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej do ciasta lub użyć wody gazowanej zamiast części mleka.
  • Używana przez nas gofrownica musi być dobrze rozgrzana. Nie można otwierać jej zbyt wcześnie - w przeciwnym razie gofry mogą się rozpaść.

Jak się robi ciasto na gofry krok po kroku

  1. Zaczynamy od rozgrzania gofrownicy i wymieszania wszystkich suchych składników.
  2. Przed dodaniem mokrych produktów upewniamy się, że są one w temperaturze pokojowej, zimne ciasto na gofry może zwyczajnie się nie upiec.
  3. Ubite mleko wraz z jajkami wlewamy do mieszanki na bazie mąki i delikatnie mieszamy.
  4. Teraz dodajemy roztopione masło i ponownie delikatnie mieszamy całość.
  5. Następnie pieczemy gofry zgodnie z instrukcją gofrownicy do momentu, aż ciasto stanie się lekko brązowe i chrupiące.

Jak się robi ciasto na gofry to już wiemy, a jak udekorować takie śniadanie?

Gofry podajemy na ciepło:

  • z cukrem pudrem;
  • z bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi;
  • z bitą śmietaną i kajmakiem;
  • ze świeżymi owocami (do gofrów idealnie pasują truskawki, borówki amerykańskie, banany oraz kiwi);
  • ze startym jabłkiem i cynamonem;
  • z lodami waniliowymi i polewą czekoladową;
  • z masłem i syropem klonowym;
  • z kremem i wiórkami kokosowymi;
  • z frużeliną;
  • z galaretką.

Domowe gofry można bez problemu przechowywać w lodówce, ale trzeba zrobić to właściwie, by nie straciły smaku i nie zrobiły się gumowate. Po upieczeniu należy je najpierw całkowicie wystudzić. Gdy już ostygną, najlepiej włożyć je do szczelnego pojemnika lub owinąć folią aluminiową. Dzięki temu nie wyschną i zachowają świeżość na około 2-3 dni. Przed ponownym podaniem dobrze je odgrzać: w piekarniku, tosterze albo na suchej patelni.

Więcej o: