• Link został skopiowany

We Włoszech jest zakazana, a Polacy się nią zajadają. Może doprowadzić do zatrucia keriorrhea

Jednym z przywilejów spędzania wakacji nad morzem jest możliwość zjedzenia świeżej ryby. Niemniej w smażalniach nad Bałtykiem oferowane są również gatunki, które wyławia się w oceanach. Na niektóre z nich lepiej uważać i jeść w rozsądnych ilościach. Inaczej możesz mieć poważne rewolucje żołądkowe.
Ryby maślane
Fot. istockphoto.com/ autor SUNGMOON HAN

Niekiedy zajadając się pyszną potrawą, nie sposób się od niej oderwać. W efekcie możemy doprowadzić do przejedzenia, z którym przez dłuższy czas trzeba się później zmagać. Zachowanie umiaru w spożywaniu posiłków jest zatem ważne. Szczególną ostrożnością należy się wykazać zwłaszcza przy kosztowaniu ryby maślanej. Okaz ten charakteryzuje się wyjątkowo gładką, maślaną konsystencją i słodkawym posmakiem - co może być bardzo zgubne. We Włoszech i w Japonii zakazano sprzedaży tego gatunku.

Zobacz wideo Jacek Bełdowski: Rybacy wyłowili z Bałtyku broń chemiczną lub jej elementy już około 400 razy

Ryba maślana - ostrzeżenie. W niektórych krajach zrezygnowano ze sprzedaży tego gatunku

Ryba maślana jest pyszna, rozpływa się w ustach i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Dlaczego zatem we Włoszech i Japonii postanowiono ją zbanować? Powodem jest potencjalne zagrożenie zdrowia, związane ze zjedzeniem zbyt dużej ilości mięsa. Okaz ten oprócz wyjątkowego smaku charakteryzuje się również wysoką zawartością tłuszczu. Spożycie większej ilości niż 6 unncji (ok. 170 gramów) może doprowadzić do zatrucia nazywanego keriorrhea (biegunka tłuszczowa). Organizm nie mogąc sobie poradzić ze strawieniem tak sporej ilości estrów woskowych, jest zmuszony do wydalenia wspomnianych substancji z ciała, aby nie obciążać np. wątroby.

Zobacz też: Pokazał "popsute" 2 złote i w sieci zawrzało. Internauci: Takie wadliwe monety mogą być sporo warte

Warto zaznaczyć, że określenie ryba maślana jest przypisywane kilku gatunkom ryb głębinowych, dlatego w sklepach oraz smażalniach zwróć szczególną uwagę na dwie nazwy.

Gdzie żyje ryba maślana? Gatunek ten uwielbia tropikalne klimaty

Wybierając się nad Morze Bałtyckie, zatrzymując się w miejscowych smażalniach ryb oprócz lokalnie wyławianych przysmaków, w karcie można znaleźć również rybę maślaną. Okazy, których zjedzenie niesie za sobą ryzyko zatrucia pokarmowego - eskolar i krostropak - w głównej mierze występują w wodach tropikalnych i subtropikalnych Oceanu Atlantyckiego oraz Oceanu Spokojnego. To właśnie stamtąd są one eksportowane m.in. do Polski. Razem z tymi najniebezpieczniejszymi odmianami ryb bogatych w estry woskowe, do kraju nad Wisłą trafiają również inni przedstawiciele maślanych: żuwak fiatola i anoplopoma. Kupując słodkawy okaz w sklepie, na opakowaniu można przeczytać o potencjalnych skutkach ubocznych, które wystąpią jeśli nie zastosujemy się do przyswojenia odpowiedniej gramatury. Podobnie jest w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: