Bardzo puszysty, kremowy, rozpływający się w ustach - ten przepis na sernik z wiaderka powinien na stałe znaleźć się w twoim repertuarze. Do przygotowania popularnego ciasta nie potrzeba niecodziennych składników, ani bardzo dużego doświadczenia. Warto za to uzbroić się w cierpliwość. Będzie konieczna po upieczeniu ciasta, kiedy zostawimy je w piekarniku do ostygnięcia. Ale na ten sernik zdecydowanie warto czekać!
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Sprawdzony przepis na sernik z wiaderka
Czego potrzebujemy?
- 1 kilograma twarogu z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanki cukru
- 1 opakowania cukru wanilinowego
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
- kostka roztopionego masła
- 1 duże opakowanie herbatników maślanych
Jak przygotować sernik z wiaderka?
Zaczynając, upewnijmy się, że wszystkie składniki na nasz sernik z wiaderka mają temperaturę pokojową. To bardzo ważne - dzięki masa będzie aksamitna.
- Zaczynamy od przygotowania formy - blaszkę o wymiarach 25 x 45 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki
- Do miski wkładamy nasz twaróg z wiaderka, dodajemy żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wsypujemy budyń. Miksujemy wszystko na niskich obrotach. Powoli wlewamy mleko i roztopione jajko. Masa powinna być gładka.
- W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy, aż składniki na sernik się połączą.
- Gotową masę delikatnie wylewamy na nasze herbatniki. Żeby spód się nie rozpadał, możemy na początku wyłożyć cienką warstwę masy łyżka.
- Sernik pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut, lub nieco dłużej. Ciasto musi być ścięte i zarumienione.
- Po wyłączeniu piekarnika musimy wykazać się cierpliwością - zostawiamy ciasto w wyłączonym, zamkniętym piekarniku do całkowitego przestudzenia.
Gotowe ciasto możemy oblać lukrem, oprószyć cukrem pudrem, lub posmarować polewą czekoladową. Pyszne będzie także bez dodatków.
Sernik z wiaderka, który każdemu wychodzi
Jak widać, przygotowanie sernika z wiaderka to zadanie, z którym poradzą sobie nawet osoby z niewielkim doświadczeniem w kuchni. Na koniec przypomnijmy jeszcze najważniejsze zasady. Żeby sernik się udał, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - najlepiej ułożyć je na blacie kilka godzin przed rozpoczęciem robienia ciasta. Sernik pieczemy w dość niskiej temperaturze - 170 stopni. Dzięki temu nabierze odpowiedniej konsystencji. Gotowy sernik z wiaderka z budyniem zostawiamy w wyłączonym piekarniku - najlepiej na całą noc.