Ogórki kiszone na zimę - prosty przepis dla początkujących. Jak kisić ogórki w domu?
Kiszenie ogórków wielu osobom wydaje się skomplikowanym procesem. Nie jest to jednak prawda. Sama procedura jest łatwa, ale dość czasochłonna. Ogórki kiszone na zimę to dla wielu obowiązkowa pozycja, która musi znaleźć się w spiżarni. Spożywamy je od najmłodszych lat. Są składnikiem surówek, sałatek, zup. Często stanowią też dodatek do innych potraw. Niektórzy wzbraniają się przed samodzielnym przygotowaniem kiszonych ogórków, z powodu rzekomej trudności. Jednak strach jest w tym przypadku wyolbrzymiony. Wykonanie ogórków nie jest, aż tak trudne. Przekonajcie się sami i koniecznie wypróbujcie ten przepis:
Ogórki kiszone - przepis krok po kroku:
Składniki:
- ogórki gruntowe średniej wielkości,
- koper,
- czosnek,
- chrzan,
- sól kłodawska - 1 łyżka na 1 l wody,
- liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.
Przygotowanie ogórków:
- Przygotować ogórki. Umyć je i ułożyć w przygotowanych słoikach (ważne: muszą być wyparzone i suche!)
- Do każdego słoja należy włożyć wszystkie składniki: odrobinę kopru, pół ząbka czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, dwa liście laurowe, kawałeczek chrzanu.
Ogórki kiszone - zalewa:
- Zagotować odpowiednią proporcję wody.
- Wsypać odpowiadającą jej ilość soli, pamiętając że na litr przypada jej jedna łyżka.
- Przelać wrzącą zalewę do wcześniej przygotowanych słoików.
Kilka wskazówek:
- Ogórki muszą być zanurzone w zalewie w całości - nic nie powinno wystawać ponad nią.
- Gorące słoiki przykryć np. kocem bądź ręcznikiem. Ułatwi to proces zawekowania.
- Kiedy całkowicie ostygną, odstawimy je do piwniczki.
- Zakrętki muszą być wyparzone i suche w momencie zakręcania słoików.
Jak zrobić ogórki małosolne - prosta receptura na znakomite ogórki
Jak zrobić ogórki małosolne krok po kroku? To prostsze niż myślisz. Ogórki małosolne wykonuje się szybciej niż kiszone. Recepturę na nie znajdziecie tutaj:
Składniki:
- kilogram ogórków,
- koper,
- czosnek,
- korzeń chrzanu,
- 1,5 l wody - najlepiej przefiltrowanej,
- sól himalajska bądź kłodawska.
Wykonanie:
- Ogórki należy wymoczyć przez kilka godzin, później dokładnie umyć.
- Umieścić w dużym słoju lub w kilku mniejszych.
- Czosnek podzielić. Chrzan pokroić na mniejsze części.
- Dodać pozostałe przyprawy. Wszystko ułożyć naprzemiennie między ogórkami.
- Przygotować roztwór wody z solą. (1 łyżka na 1 l wody)
- Zalać ogórki. Przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką. Odstawić na około 5 dni.
Zobacz też: Przez te błędy ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Jak tego uniknąć?