Kluski śląskie - ile gotować? Poznaj babciny sposób, a gotowanie stanie się prostsze

Kluski śląskie, zwane inaczej kluskami białymi to tradycyjne danie wywodzące się ze Śląska. Charakterystyczne kluski z dziurką serwują się jako dodatek do mięsa z sosem lub samodzielnie. Wiele osób spożywa je także polane masłem i posypane cukrem na słodko.

Jak zrobić kluski śląskie? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi

Jak zrobić kluski śląskie w kilku prostych krokach? Spieszymy z odpowiedzią. Kluski śląskie potrawa, która z pełnym powodzeniem może być wykonana nawet przez kulinarnych laików. Nie czujesz się pewnie w kuchni i chcesz przyrządzić coś pysznego na obiad? Ten przepis jest dla Ciebie.

Kluski śląskie – przepis krok po kroku:

Składniki:

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków
  • mąka
  • sól
  • 1 jajko
  • woda do zagotowania

Wykonanie:

  1. Ziemniaki przełóż do miski w proporcji około ¼ ilości.
  2. Dodaj tyle samo przesianej mąki.
  3. Całość posól do smaku i wyrób masę.
  4. Odrywaj po kawałku ciasto i uformuj kulki. Wykonaj delikatne wgłębienie.
  5. W międzyczasie zagotuj wodę i posól ją.
  6. Kluski gotuj stopniowo, partiami. Przygotowane odcedź łyżką cedzakową. Przełóż na talerz.

Kluski śląskie – ile gotować, aby były właściwie przygotowane? Babciny patent

Ile gotować kluski śląskie? Warto znać babciny patent na dobrze ugotowane kluski. Kiedy wypłyną na wierzch – zalej je zimną wodą i powtórz czynność. Wówczas będziesz mieć pewność, że nie będą one nazbyt miękkie ani twarde. Pamiętaj o gotowaniu na małym ogniu. Przyjmuje się, że cały proces powinien trwać około 10-12 minut.

Kluski śląskie: przepis tradycyjny. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Palce lizać!

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym to dla wielu powrót do smaków dzieciństwa. Zapewne wielu z nas ma w pamięci obraz krzątającej się w kuchni mamy i unoszący się zapach aromatycznego sosu. Można go wykonać nie tylko na bazie pieczarek, ale i leśnych grzybów. Najlepiej takich, które sami zbierzemy w lesie.

Kluski śląskie: przepis tradycyjny

Składniki:

  • przygotowane kluski śląskie (tak jak w przepisie powyżej)
  • około 200-250 g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • posiekany koper – wedle uznania
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • pół szklanki tłustej śmietany
  • sól, pieprz – do smaku

Wykonanie:

  1. Wykonaj kluski śląskie (tak jak w przepisie powyżej).
  2. Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą. Delikatnie osusz. Obierz, pokrój w plastry. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę.
  3. Następnie umieść mięso i cebule na patelni i delikatnie zeszklij.
  4. Później dodaj pokrojone pieczarki. Dołóż odrobinę masła. W razie konieczności zwiększ ogień.
  5. W międzyczasie umyj i posiekaj koperek.
  6. Wyrównaj temperaturę i wlej śmietanę do sosu. Dodaj na koniec koperek i wymieszaj.
  7. Gorące kluski polej sosem.
Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Przepis na kluski śląskie z mięsem. Musisz go poznać 

Przepis na kluski śląskie z mięsem różni się nieco od wcześniejszej wersji. Danie jest nieco bardziej rozbudowane i treściwe. Z powodzeniem sprawdzi się jako obiad, nawet dla największych smakoszy. Przejdźmy do przepisu. Znajdziecie go poniżej:

Kluski śląskie z mięsem – receptura krok po kroku:

  • Składniki na kluski śląskie:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • około 7-8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • sól do smaku

Składniki na farsz mięsny:

  • około 250 g zmielonej szynki wieprzowej – może być, także inny rodzaj
  • 1-2 cebule
  • kilka ząbków czosnku – wedle uznania
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano
  • pół szklanki bulionu

Dodatkowo:

  • 1 cebula
  • olej roślinny do podsmażenia

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć.
  2. Przełóż do miski i podziel na 3-4 części. Jedną część wyciągnij. Wsyp przesianą mąkę. Dodaj jajka i dodaj odłożoną ówcześnie porcję. Rozrób na gładką masę.
  3. Przejdź do wykonania mięsnego farszu.
  4. W pierwszej kolejności podsmaż cebulę. Po kilku minutach dodaj czosnek.
  5. Dołóż zmielone mięso i przyprawy.
  6. Wlej bulion i gotuj na małym ogniu.
  7. Uformuj kluski. Nadziej mięsem, zaklej i delikatnie spłaszcz. Zagotuj na małym ogniu.
  8. Wyłów. Podawaj z podsmażoną cebulką.

Kluski śląskie kcal – jaka jest ich kaloryczność?

Jeżeli chodzi o kaloryczność klusek śląskich, to przyjmuje się, że w około 100 gramach będzie ona wynosiła 169 kcal. Oczywiście kaloryczność będzie różniła się w zależności od tego, w jaki sposób przyrządzimy danie.

Zobacz też: Jak zrobić kluski śląskie? Zapamiętaj zasadę ćwiartki, a już nigdy nie wyjdą twarde i gumowate

Więcej o:
Copyright © Agora SA