Jak zrobić kluski śląskie? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi
Jak zrobić kluski śląskie w kilku prostych krokach? Spieszymy z odpowiedzią. Kluski śląskie potrawa, która z pełnym powodzeniem może być wykonana nawet przez kulinarnych laików. Nie czujesz się pewnie w kuchni i chcesz przyrządzić coś pysznego na obiad? Ten przepis jest dla Ciebie.
Kluski śląskie – przepis krok po kroku:
Składniki:
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków
- mąka
- sól
- 1 jajko
- woda do zagotowania
Wykonanie:
- Ziemniaki przełóż do miski w proporcji około ¼ ilości.
- Dodaj tyle samo przesianej mąki.
- Całość posól do smaku i wyrób masę.
- Odrywaj po kawałku ciasto i uformuj kulki. Wykonaj delikatne wgłębienie.
- W międzyczasie zagotuj wodę i posól ją.
- Kluski gotuj stopniowo, partiami. Przygotowane odcedź łyżką cedzakową. Przełóż na talerz.
Kluski śląskie – ile gotować, aby były właściwie przygotowane? Babciny patent
Ile gotować kluski śląskie? Warto znać babciny patent na dobrze ugotowane kluski. Kiedy wypłyną na wierzch – zalej je zimną wodą i powtórz czynność. Wówczas będziesz mieć pewność, że nie będą one nazbyt miękkie ani twarde. Pamiętaj o gotowaniu na małym ogniu. Przyjmuje się, że cały proces powinien trwać około 10-12 minut.
Kluski śląskie: przepis tradycyjny. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Palce lizać!
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym to dla wielu powrót do smaków dzieciństwa. Zapewne wielu z nas ma w pamięci obraz krzątającej się w kuchni mamy i unoszący się zapach aromatycznego sosu. Można go wykonać nie tylko na bazie pieczarek, ale i leśnych grzybów. Najlepiej takich, które sami zbierzemy w lesie.
Kluski śląskie: przepis tradycyjny
Składniki:
- przygotowane kluski śląskie (tak jak w przepisie powyżej)
- około 200-250 g pieczarek
- 1-2 cebule
- posiekany koper – wedle uznania
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- pół szklanki tłustej śmietany
- sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
- Wykonaj kluski śląskie (tak jak w przepisie powyżej).
- Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą. Delikatnie osusz. Obierz, pokrój w plastry. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę.
- Następnie umieść mięso i cebule na patelni i delikatnie zeszklij.
- Później dodaj pokrojone pieczarki. Dołóż odrobinę masła. W razie konieczności zwiększ ogień.
- W międzyczasie umyj i posiekaj koperek.
- Wyrównaj temperaturę i wlej śmietanę do sosu. Dodaj na koniec koperek i wymieszaj.
- Gorące kluski polej sosem.
Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska
Przepis na kluski śląskie z mięsem. Musisz go poznać
Przepis na kluski śląskie z mięsem różni się nieco od wcześniejszej wersji. Danie jest nieco bardziej rozbudowane i treściwe. Z powodzeniem sprawdzi się jako obiad, nawet dla największych smakoszy. Przejdźmy do przepisu. Znajdziecie go poniżej:
Kluski śląskie z mięsem – receptura krok po kroku:
- Składniki na kluski śląskie:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- około 7-8 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- sól do smaku
Składniki na farsz mięsny:
- około 250 g zmielonej szynki wieprzowej – może być, także inny rodzaj
- 1-2 cebule
- kilka ząbków czosnku – wedle uznania
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano
- pół szklanki bulionu
Dodatkowo:
- 1 cebula
- olej roślinny do podsmażenia
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć.
- Przełóż do miski i podziel na 3-4 części. Jedną część wyciągnij. Wsyp przesianą mąkę. Dodaj jajka i dodaj odłożoną ówcześnie porcję. Rozrób na gładką masę.
- Przejdź do wykonania mięsnego farszu.
- W pierwszej kolejności podsmaż cebulę. Po kilku minutach dodaj czosnek.
- Dołóż zmielone mięso i przyprawy.
- Wlej bulion i gotuj na małym ogniu.
- Uformuj kluski. Nadziej mięsem, zaklej i delikatnie spłaszcz. Zagotuj na małym ogniu.
- Wyłów. Podawaj z podsmażoną cebulką.
Kluski śląskie kcal – jaka jest ich kaloryczność?
Jeżeli chodzi o kaloryczność klusek śląskich, to przyjmuje się, że w około 100 gramach będzie ona wynosiła 169 kcal. Oczywiście kaloryczność będzie różniła się w zależności od tego, w jaki sposób przyrządzimy danie.
Zobacz też: Jak zrobić kluski śląskie? Zapamiętaj zasadę ćwiartki, a już nigdy nie wyjdą twarde i gumowate