• Link został skopiowany

Fasolka szparagowa do słoika - poznaj przepisy w sam raz do zimowej spiżarni

Fasolka szparagowa do słoika to świetny patent nie tylko na oszczędności w domowym budżecie, ale i zamknięcie smaków i witamin w słoikach. Sprawdź, jak ją zrobić.
Czy myć fasolkę szparagową?
Fot. Mateusz Feliksik/Pexels

Fasolka szparagowa do słoików - prosty przepis, który zawsze się udaje

Fasolka szparagowa do słoików to idealny sposób na oszczędności i dodatkową dawkę witamin w okresie zimy, kiedy nie mamy tak dużego dostępu do świeżych warzyw w wersji eko. Warto wykorzystać te ostatnie chwile i zrobić nieco więcej słoików z fasolką. W zimę na pewno się przydadzą. 

Fasolka szparagowa - przepis do słoika krok po kroku:

Składniki:

  • 5 kg dobrej jakościowo fasolki szparagowej
  • około 10 łyżek soli do przetworów
  • około 10 łyżek cukru
  • woda

Wykonanie:

  1. Przygotuj słoiki. Dokładnie je wyparz i umyj. Wytrzyj do sucha.
  2. Fasolkę umyj, odetnij końcówki.
  3. Opłucz ją i gotuj we wrzącej wodzie przez 3 minuty.
  4. Dalej wyciągnij fasolkę z wody. Pozostaw wodę - później jej użyjesz.
  5. Delikatnie przestudź fasolki. Ułóż ją w słoikach. Wsyp do każdego słoika po łyżce soli oraz cukru.
  6. Zalej ją wodą, tak aby fasolka była przykryta.
  7. Zakręć szczelnie słoiki i zapasteryzuj.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Sałatka z fasolki szparagowej do słoika - sprawdź, jak ją wykonać. Idealna do zimowego obiadu

Sałatka z fasolki szparagowej do słoika to idealny dodatek nie tylko do obiadu, może ona posłużyć nam jako przekąska w ciągu dnia. Zobacz sam, jak łatwo możesz ją przyrządzić. Przepis znajdziesz poniżej.

Przetwory z fasolki szparagowej do słoików - sałatka w roli głównej. Przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • pół kilograma marchewki
  • 40 dag cebuli
  • 2-3 sporej wielkości papryki
  • 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml oleju
  • 3 łyżki soli
  • 5-6 łyżek cukru
  • liście laurowe, pieprz
  • około 2 łyżek octu 10-procentowego

Wykonanie:

  1. Fasolkę umyj. Odetnij końcówki. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki.
  2. Fasolkę gotuj przez około kwadrans. W międzyczasie dodaj łyżkę soli i cukru.
  3. Później odcedź. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  4. Cebule obierz i posiekaj w półtalarki lub tak jak wolisz.
  5. Umyj paprykę. Pokrój ją w drobne paski.
  6. Cebulę oraz marchew podduś na patelni, z dodatkiem przypraw. Dopraw także solą i cukrem.
  7. Pod koniec dodaj koncentrat oraz ocet.
  8. Wszystko dokładnie wymieszaj. Połącz z fasolką. Duś jeszcze przez kilka minut.
  9. W końcowym etapie dodaj paprykę.
  10. Tak przygotowaną sałatkę, umieść w słoikach. Zakręć i zapasteryzuj.

Korzyści wynikające ze spożywania fasolki, czyli o tym dlaczego warto ją jeść

Fasolka szparagowa to warzywo, które nie cieszy się coraz większą popularnością. Warto wiedzieć, że  posiada ona mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Oto kilka z nich:

  • Jest wsparciem dla naszego układu pokarmowego.
  • Posiada sporą dawkę witaminy C.
  • Jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym.
  • Poprawia krążenie.
  • Wspiera pracę serca.
  • Wykazuje działanie moczopędne.
  • Pomaga usunąć toksyny z organizmu.

Zobacz też: Pomidory krojone w słoiku - przygotujcie je we wrześniu, a zimą będziecie mogli się nimi delektować

Więcej o: