Fasolka szparagowa do słoików - prosty przepis, który zawsze się udaje
Fasolka szparagowa do słoików to idealny sposób na oszczędności i dodatkową dawkę witamin w okresie zimy, kiedy nie mamy tak dużego dostępu do świeżych warzyw w wersji eko. Warto wykorzystać te ostatnie chwile i zrobić nieco więcej słoików z fasolką. W zimę na pewno się przydadzą.
Fasolka szparagowa - przepis do słoika krok po kroku:
Składniki:
- 5 kg dobrej jakościowo fasolki szparagowej
- około 10 łyżek soli do przetworów
- około 10 łyżek cukru
- woda
Wykonanie:
- Przygotuj słoiki. Dokładnie je wyparz i umyj. Wytrzyj do sucha.
- Fasolkę umyj, odetnij końcówki.
- Opłucz ją i gotuj we wrzącej wodzie przez 3 minuty.
- Dalej wyciągnij fasolkę z wody. Pozostaw wodę - później jej użyjesz.
- Delikatnie przestudź fasolki. Ułóż ją w słoikach. Wsyp do każdego słoika po łyżce soli oraz cukru.
- Zalej ją wodą, tak aby fasolka była przykryta.
- Zakręć szczelnie słoiki i zapasteryzuj.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!
Sałatka z fasolki szparagowej do słoika - sprawdź, jak ją wykonać. Idealna do zimowego obiadu
Sałatka z fasolki szparagowej do słoika to idealny dodatek nie tylko do obiadu, może ona posłużyć nam jako przekąska w ciągu dnia. Zobacz sam, jak łatwo możesz ją przyrządzić. Przepis znajdziesz poniżej.
Przetwory z fasolki szparagowej do słoików - sałatka w roli głównej. Przepis krok po kroku:
Składniki:
- 2 kg żółtej fasolki szparagowej
- pół kilograma marchewki
- 40 dag cebuli
- 2-3 sporej wielkości papryki
- 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
- 500 ml oleju
- 3 łyżki soli
- 5-6 łyżek cukru
- liście laurowe, pieprz
- około 2 łyżek octu 10-procentowego
Wykonanie:
- Fasolkę umyj. Odetnij końcówki. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki.
- Fasolkę gotuj przez około kwadrans. W międzyczasie dodaj łyżkę soli i cukru.
- Później odcedź. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Cebule obierz i posiekaj w półtalarki lub tak jak wolisz.
- Umyj paprykę. Pokrój ją w drobne paski.
- Cebulę oraz marchew podduś na patelni, z dodatkiem przypraw. Dopraw także solą i cukrem.
- Pod koniec dodaj koncentrat oraz ocet.
- Wszystko dokładnie wymieszaj. Połącz z fasolką. Duś jeszcze przez kilka minut.
- W końcowym etapie dodaj paprykę.
- Tak przygotowaną sałatkę, umieść w słoikach. Zakręć i zapasteryzuj.
Korzyści wynikające ze spożywania fasolki, czyli o tym dlaczego warto ją jeść
Fasolka szparagowa to warzywo, które nie cieszy się coraz większą popularnością. Warto wiedzieć, że posiada ona mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Oto kilka z nich:
- Jest wsparciem dla naszego układu pokarmowego.
- Posiada sporą dawkę witaminy C.
- Jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym.
- Poprawia krążenie.
- Wspiera pracę serca.
- Wykazuje działanie moczopędne.
- Pomaga usunąć toksyny z organizmu.
Zobacz też: Pomidory krojone w słoiku - przygotujcie je we wrześniu, a zimą będziecie mogli się nimi delektować