Naleśniki wytrawne inspirowane najpopularniejszymi smakami pizzy. Zrób je już dziś!

Naleśniki wytrawne nie muszą mieć tylko klasycznych odsłon. Co by się stało gdyby farsz prosto z pizzy przenieść do puszystego naleśnika? Ta ciekawa kombinacja świeżych składników, chrupiącego ciasta i aromatycznych serów przenosi w niezwykłą podróż kulinarną.

Naleśnik wytrawny w stylu Margherita. Perfekcyjne smaki w puszystym cieście

Naleśniki wytrawne najlepiej smakują w nieoczywistych połączeniach. Przedstawiamy przepis na wyjątkowy naleśnik wytrawny inspirowany klasyczną pizzą Margherita. To połączenie włoskich smaków z lekkością naleśnika stworzy niezapomniane kulinarne doświadczenie.

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka masła klarowanego 

Nadzienie:

  • duży pomidor
  • 100 g mozzarelli
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto Naleśnikowe: Wymieszaj jajka, mleko, sól. Stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie gładkie ciasto. Na rozgrzane masło wlewaj ciasto. Smaż cienkie naleśniki.
  2. Nadzienie: Układaj plasterki pomidora na połowie naleśnika. Posól, popieprz i posyp mozzarellą.
  3. Finalizacja: Złóż naleśnik na pół i podsmaż. Posyp bazylią przed podaniem.

Wytrawne naleśniki: Capriciosa, Hawajski i Cztery Sery

Odkryj kulinarne przyjemności wytrawnych naleśników w trzech wyjątkowych odsłonach: Capriciosa, Hawajskiej i Cztery Sery.

Nadzienie w wersji Capriciosa:

  • Sos pomidorowy
  • Szynka
  • Pieczarki, podsmażone wcześniej
  • Czarne lub zielone oliwki
  • Mozzarella
  • Oregano
  • Sól i pieprz

Nadzienie Hawajskie:

  • Sos pomidorowy
  • Szynka
  • Ananas
  • Ser żółty
  • Sól i pieprz

Nadzienie Cztery Sery:

  • Ser mozzarella
  • Ser cheddar
  • Ser gorgonzola
  • Ser pleśniowy (np. Roquefort)
  • Sól (opcjonalnie, niektóre sery są słone)

Wybierz swój ulubiony przepis na naleśniki i usmaż je wszystkie. Następnie przygotuj nadzieje do naleśników według wybranego rodzaju.

Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Nadzienie naleśnika Capriciosa:

  1. Rozprowadź niewielką ilość sosu pomidorowego na naleśniku.
  2. Dodaj pokrojoną szynkę, podsmażone wcześniej pieczarki, czarne lub zielone oliwki i posyp startą mozzarellą.
  3. Posól, popieprz i posyp oregano.
  4. Złóż naleśnik na pół i podsmaż na patelni, aż ser się roztopi.

Nadzienie naleśnika Hawajskiego:

  1. Rozprowadź sos pomidorowy na naleśniku.
  2. Połóż plasterki szynki i kawałki ananasa.
  3. Posól, popieprz i posyp startym serem żółtym.
  4. Złóż naleśnik na pół i podsmaż, aż ser się roztopi.

Nadzienie naleśnika Cztery Sery:

  1. Posmaruj naleśnik sosem pomidorowym.
  2. Posyp każdą ćwiartkę naleśnika innym rodzajem sera.
  3. Złóż naleśnik na pół i podsmaż, aż sery się roztopią.

Naleśniki na wytrawnie, czyli nadzienie o smaku Diavola. Ostrość w każdym kęsie

Przedstawiamy Ci oryginalny przepis na wytrawne naleśniki inspirowane odważnym smakiem pizzy Diavola. To połączenie pikantnego mięsa, aromatycznego sosu i serów w cienkim naleśnikowym cieście.

Nadzienie Diavola:

  • Pikantna kiełbasa (np. chorizo), pokrojona w plasterki
  • Sos pomidorowy
  • Czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • Czerwona papryka, pokrojona w paseczki
  • Ser mozzarella, starty
  • Oliwki czarne lub zielone, pokrojone na krążki
  • Suszone oregano
  • Czerwona papryczka chili

Przepis na naleśniki Diavola:

  1. Na każdym naleśniku rozprowadź niewielką ilość sosu pomidorowego.
  2. Rozłóż plasterki pikantnej kiełbasy.
  3. Dodaj cebulę, paprykę i oliwki.
  4. Posyp startą mozzarellą i posyp suszonym oregano.
  5. Dodaj cienko pokrojoną czerwoną papryczkę chili.

Naleśniki wytrawne: przepis inspirowany pizzą Vegetariana

Dla tych, którzy cenią wyjątkowe smaki pizzy oraz chcą cieszyć się wegetariańskimi dodatkami, mamy przepis na wytrawne naleśniki inspirowane pizzą Vegetariana. Skomponowane z soczystych pomidorów, aromatycznej papryki, delikatnego bakłażana i słodkiej cukinii, a wszystko otulone serem mozzarella.

Nadzienie Vegetariana:

  • Sos pomidorowy
  • Pomidory, pokrojone w plasterki
  • Czerwona papryka, pokrojona w paski
  • Bakłażan, pokrojony w plastry
  • Cukinia, pokrojona w plastry
  • Ser mozzarella, starty
  • Suszone oregano
  • Świeża bazylia

Przepis na naleśniki Vegetariana:

  1. Na każdym naleśniku rozprowadź niewielką ilość sosu pomidorowego.
  2. Rozłóż plasterki pomidorów, paski czerwonej papryki, plastry bakłażana oraz cukinii.
  3. Posyp startą mozzarellą i posyp suszonym oregano.
  4. Złóż naleśnik na pół i podsmaż na patelni, aż ser się roztopi i warzywa zostaną lekko podsmażone. Przed podaniem udekoruj plasterkami świeżej bazylii.

Naleśnik wytrawny: przepis inspirowany pizzą Al Tonno (z tuńczykiem)

Delikatne naleśniki, soczysty tuńczyk, aromatyczny sos i ser-to połączenie smaków, które przeniesie każdego w kulinarną podróż do Italii. Naleśnik wytrawny według tego przepisu to prawdziwe kulinarne wyzwanie.

Nadzienie Al Tonno:

  • Tuńczyk w kawałkach (z puszki), odsączony
  • Czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • Kapary, odsączone
  • Ser mozzarella, starty
  • Sos pomidorowy
  • Suszone oregano

Przepis na naleśniki Al Tonno:

  1. Na każdym naleśniku rozprowadź niewielką ilość sosu pomidorowego.
  2. Rozłóż kawałki tuńczyka, cebulę i kapary.
  3. Posyp startą mozzarellą i posyp suszonym oregano.
  4. Złóż naleśnik na pół i podsmaż na patelni, aż ser się roztopi i tuńczyk się podgrzeje. Przed podaniem udekoruj posiekaną świeżą pietruszką.

Zobacz też: Tak pysznych i elastycznych naleśników jeszcze nie było. Będziesz w szoku, z czego są zrobione

Więcej o:
Copyright © Agora SA