Sezon grillowy trwa w najlepsze, co oznacza, że wielu z nas wybierze się wkrótce na ogrodowe imprezy. Warto przygotować wówczas nie tylko smażone mięso, ale też lżejsze potrawy. Doskonale sprawdzą się różnego rodzaju sałatki. Robi się je szybko i zwykle bez większego nakładu pracy, a ze składnikami można kombinować na różne sposoby. Jeśli szukasz pomysłu właśnie na taką przekąskę, to wypróbuj nasz przepis na sałatkę z zupek chińskich.
Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego
Szybka i dobra sałatka na grilla. To jedno z najprostszych dań
Sałatka z zupek chińskich to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przyrządzanie wykwintnych dań. Tradycyjny makaron gotuje się kilkanaście minut, a makaron "instant" będzie gotowy już po 3 minutach we wrzątku. Reszta składników jest również prosta w przygotowaniu - wystarczy pokroić szynkę, warzywa, zetrzeć ser i gotowe. Do tego dochodzi przepyszny dressing z majonezu i sosu sojowego, który nadaje całemu daniu nieco orientalnego smaku. Robię tę sałatkę na każdą imprezę i za każdym razem szybko znika ze stołu.
Zobacz też: Moja mama robi kompot z czereśni z tego przepisu. Gotuje się tylko 15 minut
Co można dodać do sałatki z zupek chińskich? Przygotuj wszystkie składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania sałatki, to:
- makaron z dwóch zupek chińskich,
- trzy ogórki konserwowe średniej wielkości lub kilka drobnych ogórków w smakowej zalewie (na przykład chili),
- dwie duże papryki (najlepiej w różnych kolorach, na przykład czerwona i zielona),
- 100 gramów szynki konserwowej,
- 50 gramów sera gouda w kostce,
- mała puszka kukurydzy,
- dwie łyżki majonezu,
- trzy łyżeczki sosu sojowego,
- pieprz do smaku.
Jeśli chcesz, możesz sięgnąć po inne składniki. Doskonale nada się m.in. ogórek gruntowy lub czerwona fasola.
Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich z szynką? Przepis krok po kroku
- Na początek przekładamy makaron z zupek chińskich do miski, kruszymy go i zalewamy wrzątkiem. Smak zupek nie ma tutaj znaczenia, ponieważ nie używamy przypraw dołączonych do opakowania. Naczynie zakrywamy talerzem, a po około 3-4 minutach odcedzamy makaron na sitku i zostawiamy do wystygnięcia.
- Teraz zabieramy się za pozostałe składniki. Szynkę kroimy w małe prostokąty, ogórki w kostkę, a z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
- Gdy makaron ostygnie, wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i mieszamy ze sobą.
- W osobnym naczyniu łączymy majonez i sos sojowy aż do uzyskania kremowej, jasnobrązowej konsystencji. Tak przygotowany sos przekładamy do sałatki.
- Na koniec dodajemy pieprz do smaku (sól nie jest potrzebna, ponieważ sos sojowy jest wystarczająco słony). Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się ze sobą "przegryzły". Po tym czasie sałatka będzie gotowa.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Komentarze (0)
Sałatka z zupek chińskich zawsze robi furorę na grillu. Dodaję warzywa, szynkę, sos sojowy i gotowe
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!