Kaczka z jabłkami - przepis, którym uraczysz nawet najbardziej wymagających gości
Kaczka z jabłkami to danie, które coraz chętniej możemy ujrzeć na naszych stołach. Różnorodne receptury i formy przygotowania sprawiają, że możemy stworzyć popisowe danie, które olśni rodzinę, przyjaciół czy znajomych. Wersja z owocami, cechuje się delikatną słodyczą i chrupkością. Mięso rozpływa się w ustach. Przekonajcie się, jakie to pyszne!
Kaczka pieczona w rękawie z majerankiem i jabłkiem:
Składniki:
- 1 kaczka
- 4 jabłka
- 5 łyżeczek majeranku
- pół łyżeczki mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Umyj kaczkę. Natrzyj ją przyprawami.
- Umyj jabłka. Obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę jedno jabłko.
- Napełnij kaczkę owocami.
- Pozostałe jabłka pokrój na grube plastry.
- Kaczkę umieść w rękawie.
- Obłóż kaczkę plastrami jabłek.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 120 minut.
- Na pół godziny przed końcem pieczenia, rozetnij rękaw.
- Później pozostaw kaczkę na kwadrans. Podawaj z ziemniakami.
Zobacz wideo Jacek serwuje romantyczną kolację: pierś z kaczki z pieczonymi warzywami
Kaczka Pekin - kaczka faszerowana mięsem mielonym
Kaczka Pekin (amerykańska rasa kaczki) faszerowana mięsem sprawdzi się na Wielkanoc. Jeżeli szukacie pomysłu na świąteczny treściwy obiad, to ta receptura jest dla Was. Poniżej prezentujemy przepis babci na kaczkę faszerowaną mięsem mielonym.
Kaczka pieczona - przepis babci. Wersja z mięsem:
Składniki:
- kaczka
- 200 g mięsa mielonego np. drobiowego
- 200 g kaczej wątróbki
- 3-4 jabłka
- sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek
- syrop z agawy
- 1 jajko
- masło klarowane
- smalec gęsi
- 1 bułka
Wykonanie:
- Umyj mięso.
- Natrzyj porządnie kaczkę solą oraz pieprzem.
- Przygotuj brytfankę. Natrzyj ją smalcem gęsim. Wątróbkę pokrój w kostkę.
- Wymieszaj z jajkiem i mięsem mielonym.
- Namocz bułkę, odciśnij bułkę.
- Umyj natkę. Posiekaj na drobno.
- Dodaj majeranek.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Jabłka umyj, pozbądź się gniazd nasiennych.
- Pokrój na kawałki.
- Nadziej nimi mięso. Dodaj mięsny farsz.
- Całość zasznuruj nicią kuchenną.
- Tak przygotowaną brytfankę, umieść na dwie godziny w piekarniku (temperatura 180 stopni). Kaczka musi się piec pod przykryciem.
- Po tym czasie odsłoń kaczkę i piecz jeszcze przez 30 minut.
- W międzyczasie skarmelizuj jabłka w syropie z agawy i polej kaczkę 15 minut przed końcem pieczenia.
Jak upiec kaczkę, aby była soczysta - kaczka francuska w miodowej oprawie
Jak upiec kaczkę, aby była soczysta i chrupiąca? Postaw na odpowiedni czas pieczenia. Kaczka to ten typ mięsa, który wymaga długiego przygotowywania. Jest to bardzo istotne, aby uzyskać najlepsze walory smakowe. Kaczka powinna być pieczona długo (ok. dwóch godzin) w umiarkowanej temperaturze (180 stopni), która będzie dobrana adekwatnie do potrzeb (waga kaczki).
Przepis na kaczkę francuską w miodowej oprawie:
Składniki:
- kaczka
- 1-2 jabłka
- 1 pomarańcza
- 4-5 ząbków czosnku
- 1-2 pomidory w zależności od wielkości
- 6 łyżek miodu
- sól, pieprz - do smaku
- majeranek, tymianek, rozmaryn, papryka - do smaku
- około pół szklanki soku jabłkowego
Wykonanie:
- Kaczkę dokładnie umyj, wyczyść, ponacinaj.
- Następnie odetnij skrzydełka.
- Przejdź do natarcia jej przyprawami. Jabłka umyj, obierz ze skórki. Pozbądź się nasion.
- Pomarańczę umyj, osusz, obierz ze skórki.
- Podobnie zrób z pomidorem.
- Ząbki czosnku delikatnie rozgnieć.
- Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni.
- Włóż brytfankę.
- Po 60 minutach wyjmij z piekarnika i przelej sok z tłuszczem do miseczki.
- Kaczkę ułóż w brytfance. Połącz tłuszcz z sokiem. Dodaj miód. Całość wymieszaj. Podlej pieczeń tak przygotowanym sosem. Piecz przez 60 minut i delikatnie polewaj kaczkę.
- Kiedy kaczka się upiecze, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 10-15 minut.
Zobacz też: Sos tatarski - tradycyjny przepis na wielkanocny sos. Doskonały do jajek i mięsa