Sos do sałaty lodowej to tylko jeden z wielu rodzajów sosów, które goszczą na naszych stołach. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić sos do sałaty, to musisz pamiętać, że najważniejszą rolę odgrywają właściwe proporcje. Każdy składnik musi być właściwie wyważony, aby całość tworzyła idealne dopełnienie. Sos powinien być uzupełnieniem potrawy, ale nie może jej zdominować. Ważny jest także dobór odpowiednich składników. Jeżeli przygotowujemy sos na bazie oliwy, to należy pamiętać, aby nie była ona zbyt gorzka. Ponadto sięgajmy po produkty świeże, sprawdzone i dobrej jakości.
Sos do sałaty winegret jest najczęściej wybieranym sosem na bazie oliwy. Sos winegret będzie doskonale pasował do sałaty lodowej, sałaty rzymskiej, rukoli, liści szpinaku. Jego zastosowanie w kuchni jest więc bardzo szerokie, dlatego warto znać przepis na klasyczną wersję sosu. Wykonanie sosu winegret nie jest trudne, ale nie można zapominać o właściwych proporcjach, ponieważ to one są kluczem do sukcesu! Do przygotowania sosu winegret w wersji podstawowej będziemy potrzebować tylko kilku składników tj. oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Niezależnie od tego, ile sosu będziemy przygotowywać, zachowujemy proporcję 3:1, tzn. 3 łyżki oliwy na 1 łyżkę soku z cytryny. Soli i pieprzu używamy według uznania. Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, szczelnie zakręcamy i intensywnie potrząsamy — zapewni to dokładne połączenie składników.
Surówka z sałaty lodowej z sosem winegret może być wykorzystana jako szybka przekąska, lekka kolacja czy dodatek do obiadu. Jak ją przygotować? Poniżej przepis.
Składniki: główka sałaty lodowej, opakowanie mixu sałat, 2 pomidory, ogórek, sos winegret (z przepisu wyżej)
Przygotowanie:
Sos jogurtowy do sałaty to ekspresowa propozycja składająca się z produktów, które zazwyczaj mamy w lodówce. Czego będziemy potrzebować?
W misce umieszczamy jogurt naturalny, dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny. Wlewamy łyżkę oleju. Jeżeli używamy ziół, np. bazylii, drobno szatkujemy liście i dodajemy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy według uznania.
Sos do sałaty zielonej nie musi mieć wytrawnego charakteru. Jeżeli serwujemy sałatkę z grillowanym mięsem, np. kurczakiem, to świetnie będzie pasował sos o słodkim posmaku. Przygotowanie sosu jest bajecznie proste. Potrzebujesz:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Nie używamy tutaj przypraw, aby nie zniwelować słodyczy sosu.
Sos czosnkowy do sałaty przygotowujemy z kilku prostych składników. Poniżej lista składników na sos o umiarkowanym smaku. Jeżeli zależy Ci, aby był bardziej intensywny, zwiększ ilość ząbków czosnku.
Składniki: 2 ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu, 6 łyżek jogurtu naturalnego, sól ok. ¼ łyżeczki, pieprz do smaku
Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miseczki bądź słoiczka i dodajemy jogurt naturalny oraz sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Dodajemy majonez i pieprz. Sos jest gotowy. Możemy nim polać sałatę, a także wykorzystać go do pizzy.
Sos do sałaty miodowo musztardowy możemy przygotować w oparciu o przepis na klasyczny sos winegret. Zmienimy jednak nieco proporcje poszczególnych składników, aby podkreślić słodko-goryczkowy smak sosu. Co będzie potrzebne? Lista składników:
Przygotowanie:
Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy musztardę oraz sól. Słoiczek zakręcamy i potrząsamy nim przez chwilę, aż sól się rozpuści. Dodajemy pieprz, miód i musztardę. Dokładnie wszystko mieszamy. Na końcu cienkim strumieniem wlewamy oliwę, ponownie zakręcamy słoiczek i intensywnie potrząsamy. Składniki powinny dokładnie się ze sobą połączyć, tworząc gładką masę. Sos miodowo musztardowy idealnie komponuje się z sałatką z dodatkiem owoców, np. truskawek czy winogron.
Zobacz też: Jak zrobić sos czosnkowy? Jak przyrządzić popularny sos