Na co pomaga zielona herbata? To pytanie zadaje sobie wiele osób, lubiących ten napój. Warto wiedzieć, że zielona herbata ma sporo odmian, dlatego też może być zróżnicowana pod względem zapachu i smaku. Zawiera ona w sobie witaminy (C, B, E i K), garbniki, aminokwasy oraz szereg mikroelementów, takich jak potas, fluor, cynk, wapń i miedź. W składzie zielonej herbaty mogą się także znaleźć polifenole oraz katechiny.
Herbata zielona liściasta, dzięki dużej zawartości kofeiny, działa pobudzająco, co znacznie usprawnia proces myślenia, a także poprawia koncentrację. Za sprawą kofeiny wzmagana jest działalność neuronów w mózgu. Jednocześnie dostarcza mu energii, niezbędnej do pracy. Herbata tego rodzaju jest jednak mniej zasobna w kofeinę niż na przykład kawa, co powoduje, że pobudzenie za jej sprawą okazuje się łagodniejsze.
Wśród właściwości zielonej herbaty często wymienia się także spalanie tłuszczu. To dlatego wiele osób wykorzystuje ją podczas odchudzania. Jednocześnie obecność wspomnianej już wcześniej kofeiny może poprawiać sprawność fizyczną organizmu oraz jego ogólną wydajność.
Zielona herbata zawiera też w sobie wiele przeciwutleniaczy, które odpowiadają za neutralizowanie wolnych rodników. Antyoksydanty między innymi są odpowiedzialne za spowolnienie procesów starzenia.
Chcesz wiedzieć, co jeszcze może zielona herbata? Działanie zapewniające wsparcie układu immunologicznego człowieka wiąże się z tym, że według niektórych badań napar ten może zabijać bakterie, a nawet hamować wirusy. Jednocześnie regularne picie zielonej herbaty może zmniejszyć ryzyko wystąpienia dowolnej infekcji. Co istotne, minimalizuje też możliwość wystąpienia próchnicy.
Zielona herbata – wady: czy znajdziesz także jakieś negatywne właściwości zielonej herbaty? Warto wiedzieć, że ma ona negatywny wpływ na rozwój płodu w łonie matki. Jednocześnie działa też spowalniająco na proces wchłaniania żelaza, co w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do anemii. Z tego powodu nie zaleca się raczej popijać taką herbatą posiłków. Innym cennym mikroelementem, który wypłukuje z organizmu zielona herbata, jest wapń, co z kolei może spowodować osteoporozę.
Zielona herbata może ponadto podrażniać żołądek i wywoływać zgagę. Nie powinno się jej także pić, przyjmując leki pobudzające układ nerwowy. Jeśli ktoś nadużywa zielonej herbaty, przyswaja też za dużo kofeiny, co z kolei również może mieć negatywny wpływ na jego zdrowie i samopoczucie.
Zielona herbata liściasta musi być parzona w odpowiedni sposób, by zachować swój smak i wszelkie walory. Temperatura parzenia musi się zawierać w przedziale od 60 do 90 stopni Celsjusza (wszystko zależy od gatunku zielonej herbaty). Jeśli Twoja herbata składa się z dużych liści, będziesz ją parzyć dość długo, natomiast w przypadku drobniejszych liści będzie to trwało tylko moment. Musisz też zwrócić uwagę na wodę, jaką wykorzystujesz. Jeśli jest twarda, musisz przygotować się na dłuższy proces parzenia.
Jeśli zdecydujesz się parzyć zieloną herbatę nie dłużej niż 3 minuty, zadziała ona pobudzająco. Gdyby z kolei czas parzenia zbliżył się do 10 minut, zadziała ona relaksująco.
Interesuje Cię zielona herbata? Przeciwwskazania do picia tego napoju to coś, czego nikt nie powinien lekceważyć. Zrezygnować z picia naparu z zielonej herbaty należałoby w przypadku anemii lub ryzyka wystąpienia niedokrwistości. Nie należałoby też łączyć zielonej herbaty z przyjmowanymi preparatami z żelazem. Napój nie jest wskazany dla kobiet w ciąży.
Zobacz też: Herbata jest gorzka i niesmaczna? Być może źle ją parzysz. Eksperci wskazują cztery zasady