• Link został skopiowany

Jak zrobić karmel? Sprawdź stary przepis z 1910 roku. Trzeba pamiętać o jednym istotnym szczególe

Jak zrobić karmel w zaciszu swojego domu? Spieszymy z odpowiedzią! Wydawać by się mogło, że przygotowanie karmelu jest bardzo trudne. Jednak nie jest to do końca prawdą. Należy jednak uważać na jedną istotną sprawę.
Jak zrobić karmel? Sprawdź stary przepis z 1910 roku. Trzeba pamiętać o jednym istotnym szczególe. Zdjęcie ilustracyjne
istock

Jak zrobić karmel z cukru? Poznaj recepturę z 1910 roku

Jak zrobić karmel z cukru? Mamy dla Was coś szczególnego - jest to receptura z 1910 roku. Sprawdzony stary przepis jest zawsze najlepszym wyborem. Karmel wyjdzie nieziemsko dobry, a przy tym wspaniale wzbogaci nasze desery, lody czy też wypieki. Receptura znajduje się poniżej. 

Karmel - przepis z dawnych lat

Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
  • około 120 ml śmietanki 30-procentowej
  • 60 g cukru
  • 60 ml wody

Wykonanie:

  1. Weź patelnię. Wsyp na nią cukier.
  2. Rozłóż go równomiernie.
  3. Nie mieszaj.
  4. Poczekaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
  5. Gdy cukier zacznie brązowieć, dodaj wodę. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
  6. Cukier musi się rozpuścić.
  7. Potem dodaj śmietankę. Wszystko mieszaj cały czas.
  8. Gotuj całość przez 5 minut.
  9. Masa musi nabrać jasnobrązowego koloru.
  10. W końcowym etapie dodaj masło.
  11. Mieszaj do czasu, aż się rozpuści.
Zobacz wideo Tarta czekoladowa ze słonym karmelem [PRZEPIS]

Jak zrobić płynny karmel? Precyzyjny przepis

Jak zrobić płynny karmel? Wymaga on nieco większej precyzji i zaangażowania. Ważne: w przypadku tego przepisu niezbędny jest termometr kuchenny z miarą do 180 stopni.

Składniki:

  • 1 kg białego cukru
  • pół litra wody - pierwsza porcja
  • 150 ml wody - druga porcja

Sposób wykonania:

  1. Umieść cukier w rondelku. Wymieszaj go z pierwszą porcją wody.
  2. Doprowadź ją do wrzenia.
  3. Umieść termometr w rondlu. Doprowadź miksturę minimum do temperatury 160 stopni, jednocześnie pamiętając o tym, aby nie przekraczać 180 stopni.
  4. Pamiętaj o zasadzie - im wyższa temperatura, tym ciemniejszy karmel.
  5. Przełóż karmel do metalowego naczynia.
  6. Zagotuj drugą porcję wody.
  7. Kiedy uzyskasz temperaturę wrzenia, wlej wodę do karmelu.
  8. Wszystko mieszaj do czasu, aż uzyskasz jednolitą masę.
  9. Tak przygotowany karmel przelej do naczynia. Pozostaw do wystudzenia.

Jak zrobić słony karmel - wersja z masłem orzechowym

Jak zrobić słony karmel w warunkach domowych? To prostsze niż myślisz! Słony karmel to świetny dodatek do lodów, ciast i innych przysmaków. Przejdźmy zatem do przepisu:

Składniki:

  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 ml śmietanki - typu kremówka
  • odrobina soli
  • 1-2 łyżki masła orzechowego

Wykonanie:

  1. Umieść cukier w rondelku.
  2. Rozprowadź go na dno - równomiernie.
  3. Wszystko podgrzej - nie mieszaj. Podgrzewaj do czasu, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć.
  4. Dodaj masło. Wymieszaj. Ważne, aby masło się rozpuściło. Połącz go z karmelem.
  5. W dalszym kroku wlej śmietankę. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj masło orzechowe. Dosyp sól do smaku.
  6. Odstaw z ognia. Przelej do naczynia.

Słony karmel świetnie sprawdzi się jako dodatek do lodów. Możemy wykorzystać go także do domowego sernika. Słony karmel pokochają zarówno mali jak i duzi!

Zobacz też: Łatwe ciasto marchewkowe z orzechami, które zawsze wychodzi. Idealny deser na wrzesień

Więcej o: