Jak zrobić karmel z cukru? Poznaj recepturę z 1910 roku
Jak zrobić karmel z cukru? Mamy dla Was coś szczególnego - jest to receptura z 1910 roku. Sprawdzony stary przepis jest zawsze najlepszym wyborem. Karmel wyjdzie nieziemsko dobry, a przy tym wspaniale wzbogaci nasze desery, lody czy też wypieki. Receptura znajduje się poniżej.
Karmel - przepis z dawnych lat
Składniki:
- 1 łyżeczka masła
- około 120 ml śmietanki 30-procentowej
- 60 g cukru
- 60 ml wody
Wykonanie:
- Weź patelnię. Wsyp na nią cukier.
- Rozłóż go równomiernie.
- Nie mieszaj.
- Poczekaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
- Gdy cukier zacznie brązowieć, dodaj wodę. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
- Cukier musi się rozpuścić.
- Potem dodaj śmietankę. Wszystko mieszaj cały czas.
- Gotuj całość przez 5 minut.
- Masa musi nabrać jasnobrązowego koloru.
- W końcowym etapie dodaj masło.
- Mieszaj do czasu, aż się rozpuści.
Zobacz wideo Tarta czekoladowa ze słonym karmelem [PRZEPIS]
Jak zrobić płynny karmel? Precyzyjny przepis
Jak zrobić płynny karmel? Wymaga on nieco większej precyzji i zaangażowania. Ważne: w przypadku tego przepisu niezbędny jest termometr kuchenny z miarą do 180 stopni.
Składniki:
- 1 kg białego cukru
- pół litra wody - pierwsza porcja
- 150 ml wody - druga porcja
Sposób wykonania:
- Umieść cukier w rondelku. Wymieszaj go z pierwszą porcją wody.
- Doprowadź ją do wrzenia.
- Umieść termometr w rondlu. Doprowadź miksturę minimum do temperatury 160 stopni, jednocześnie pamiętając o tym, aby nie przekraczać 180 stopni.
- Pamiętaj o zasadzie - im wyższa temperatura, tym ciemniejszy karmel.
- Przełóż karmel do metalowego naczynia.
- Zagotuj drugą porcję wody.
- Kiedy uzyskasz temperaturę wrzenia, wlej wodę do karmelu.
- Wszystko mieszaj do czasu, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Tak przygotowany karmel przelej do naczynia. Pozostaw do wystudzenia.
Jak zrobić słony karmel - wersja z masłem orzechowym
Jak zrobić słony karmel w warunkach domowych? To prostsze niż myślisz! Słony karmel to świetny dodatek do lodów, ciast i innych przysmaków. Przejdźmy zatem do przepisu:
Składniki:
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 100 ml śmietanki - typu kremówka
- odrobina soli
- 1-2 łyżki masła orzechowego
Wykonanie:
- Umieść cukier w rondelku.
- Rozprowadź go na dno - równomiernie.
- Wszystko podgrzej - nie mieszaj. Podgrzewaj do czasu, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć.
- Dodaj masło. Wymieszaj. Ważne, aby masło się rozpuściło. Połącz go z karmelem.
- W dalszym kroku wlej śmietankę. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj masło orzechowe. Dosyp sól do smaku.
- Odstaw z ognia. Przelej do naczynia.
Słony karmel świetnie sprawdzi się jako dodatek do lodów. Możemy wykorzystać go także do domowego sernika. Słony karmel pokochają zarówno mali jak i duzi!
Zobacz też: Łatwe ciasto marchewkowe z orzechami, które zawsze wychodzi. Idealny deser na wrzesień