Deser z mleka kokosowego to sposób na szybką i prostą słodką przekąskę

Deser z mleka kokosowego to absolutny hit w ostatnich latach. Mleko kokosowe to produkt, który rozgościł się w naszej kuchni na dobre, dlatego warto mieć w zanadrzu sprawdzone przepisy na pyszne ciasta i desery z jego wykorzystaniem. Jak przygotować najpyszniejsze ciasta i desery z mleka kokosowego, którymi zachwycisz swoich domowników i gości?

Co zrobić z mleka kokosowego?

Deser z mleka kokosowego to nie jedyny sposób na wykorzystanie tego wyjątkowego produktu. Mleko kokosowe od wielu lat gości na półkach sklepowych, ale nie każdy jeszcze miał okazję poznać ten produkt bliżej. Wynika to być może z faktu, że wiele osób głowi się, co zrobić z mleka kokosowego? Okazuje się, że propozycji jest całkiem sporo, a ciasta i desery z mleka kokosowego to przepisy z kategorii tych, które raz poznane — zostają z nami na dłużej. Desery z mleka kokosowego często goszczą w menu osób, które są na diecie wegańskiej lub unikają laktozy. Mleko kokosowe może być wykorzystane do przygotowania pysznych deserów w pucharkach, kremów do ciast, a także wegańskich lodów. Poznaj nasze propozycje na desery z mleka kokosowego i znajdź najlepszą opcję.    

Co zrobić z mleka kokosowego? Deser w pucharkach

Co zrobić z mleka kokosowego? Na dobry początek przygody z tym produktem, możemy przygotować deser w pucharkach z mlekiem kokosowym i kaszą jaglaną. 

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • szczypta soli
  • czekolada deserowa 
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Kaszę jaglaną wsyp do rondelka i praż do momentu, aż się lekko zarumieni. Dodaj mleko kokosowe i gotuj na niewielkim ogniu do momentu wchłonięcia przez kaszę całości płynu. Zdejmij z ognia, dodaj szczyptę soli i syrop z agawy. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do słoiczków. Rozpuść kilka kostek czekolady deserowej (np. w mikrofali). Polej deser roztopioną czekoladą i udekoruj wiórkami kokosowymi.

Zobacz wideo Domowe kokosowe kulki z kaszy jaglanej [HAPS KIDS]

Ciasto z mlekiem kokosowym. Prosty przepis na puszyste ciasto śmietankowo-kokosowe

Prosty przepis na puszyste ciasto z mlekiem kokosowym. Potrzebne składniki:

  • 3 puszki mleka kokosowego (3x400g) 
  • 3 budynie o smaku śmietankowym 
  • 150 g herbatników (na spód) 
  • 6 jajek 
  • szklanka cukru pudru 
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 2 łyżki cukru 

Prostokątną blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż herbatniki, dokładnie wypełniając całą przestrzeń. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem za pomocą miksera. Dodaj mleczka kokosowe, budynie oraz wiórki. Masę ostrożnie zmiksuj. W drugiej misce ubij białka (dodaj 2 łyżki cukru) na sztywną pianę. Delikatnie połącz wszystkie składniki. Piekarnik nagrzej do 180°C (pieczenie góra-dół). Masę wlej na herbatniki i wstaw do piekarnika. Piecz przez około godzinę, a następnie ostudź ciasto z mlekiem kokosowym w piekarniku. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem.  

Ciasto z mleka kokosowego. Naleśniki w nowej odsłonie

Może chcesz wypróbować przepis na naleśnikowe ciasto z mleka kokosowego? Składniki na ok. 10 sztuk:

  • szklanka mleka kokosowego
  • szklanka wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) umieść w misce i dokładnie zmiksuj. Dodaj roztopione masło i połącz z pozostałymi składnikami ciasta, ponownie dokładnie miksując. Smaż na rozgrzanej patelni. 

Sięgaj częściej po mleko kokosowe.Sięgaj częściej po mleko kokosowe. Pinterest

Ciasto z mleka kokosowego to nie jedyna propozycja na pyszny deser. Co powiesz na wegańskie lody?

Ciasto z mleka kokosowego to jedna z wielu propozycji na pyszny deser. A co powiesz na pyszne wegańskie lody z wykorzystaniem mleka kokosowego? Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

  • mleka kokosowego w puszce (400 g) 
  • mango - 200 g 
  • soku z pomarańczy - 20 ml 
  • skórki startej z 1 pomarańczy  
  • odrobiny ekstraktu z pomarańczy 
  • szczypty mielonego kardamonu 

Sposób przygotowania:

Mleko kokosowe schłodzić w lodówce. Mango posiekać w bardzo drobną kostkę. Do miski wlać mleczko kokosowe, dodać kardamon, ekstrakt  z pomarańczy oraz skórkę i sok. Całość dokładnie zblendować. Dodać mango. Przełożyć do foremek na lody i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.  

Fit deser z mleka kokosowego. Ptasie mleczko w nowym wydaniu

Kolejny pomysł na fit deser z mleka kokosowego to ptasie mleczko. Nie jest to jednak jego klasyczna wersja, tylko fit "wariacja" na temat ukochanego przez wiele osób ptasiego mleczka. 

  • Składniki na spód: garść suszonych moreli (ok.5-6 sztuk), 80 g migdałów, pół łyżeczki kakao
  • Składniki na masę: puszka mleka kokosowego, 100 ml mleka roślinnego (najlepiej migdałowe), 5 łyżek nasion chia, 3 łyżki syropu z agawy, 2 łyżki soku z cytryny, 1,5 łyżki agaru
  • Składniki na mus: 100 g malin, 100 g truskawek, 0,5 łyżeczki agaru

Poniżej instrukcja przygotowania fit deseru z mleka kokosowego krok po kroku. 

Deser z mlekiem kokosowym i nasionami chia. Sposób przygotowania

Jak przygotować deser z mlekiem kokosowym i nasionami chia? Przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga nieco czasu.

  1. Morele zalej wodą i mocz przez ok. 30 minut, następnie dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
  2. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż na nim migdały i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Praż przez ok. 10 minut.
  3. Morele, migdały i kakao wsyp do miski i zblenduj na gładką masę.
  4. Mini tortownicę o średnicy 10 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie nałóż na nią zblendowaną masę i dokładnie rozprowadź, mocno ją "uklepując". Wstaw do lodówki.
  5. W garnku bardzo dokładnie wymieszaj ze sobą mleko kokosowe, mleko roślinne, nasiona chia, syrop z agawy i sok z cytryny. Masę odstaw na godzinę, a po upływie tego czasu, podgrzej ją na niewielkiej mocy palnika.
  6. Gdy masa się zagotuje, dodaj agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez kilkanaście minut, uważając, aby masa nie przywarła do dna garnka. Przestudzoną nieco masę wylej na migdałowy spód.
  7. Przygotuj mus malinowo-truskawkowy. Zblenduj owoce na gładką masę (możesz przecisnąć ją przez sitko, aby pozbyć się pestek). Podgrzej zblendowane owoce, a gdy mus się zagotuje, dodaj do niego agar i energicznie wymieszaj.
  8. Powstałym sosem malinowo-truskawkowym polej masę z nasionami chia. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Zobacz też: Potrawka z kurczaka idealna na obiad i kolację? Kurczak w mleku kokosowym to hit!

Więcej o:
Copyright © Agora SA