Twarde masło już nie będzie problemem. Wystarczy je tym przykryć. Stanie się miękkie w kilka chwil

Zimne i twarde masło może być powodem niejednej frustracji. Na szczęście istnieją proste sposoby, które pomogą nam szynko zmiękczyć nasze masło. Co więcej, nie zajmą one za dużo czasu, a potrzebne będą do nich rzeczy, które większość z nas ma już w domu.

Jedną z najbardziej frustrujących rzeczy jest moment, kiedy mamy ochotę na pyszną kanapkę, ale nie możemy jej szybko zrobić, ponieważ nasze masło jest zimne, a co za tym idzie twarde. Wtedy zaczyna się skrobanie, podgrzewanie i kombinowanie, by jakoś rozsmarować je na kromce. Okazuje się, że istnieje prostszy sposób, by cieszyć się szybko miękkim masłem.

Zobacz wideo Niezawodny sposób na twarde masło

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

W ten sposób szybko zmiękczymy twarde masło. Potrzebna będzie szklanka i wrzątek

Masło można zmiękczyć w bardzo prosty sposób. Potrzebna będzie nam do tego zaledwie szklanka i odrobina gorącej wody. Wystarczy zagotować wodę i wlać ją do szklanki, która powinna być na tyle duża, aby zmieściła się w niej kostka masła (lub porcja, która potrzebuje zmiękczenia). Masło kładziemy na talerzu, tak by można było przykryć je szklanką. Ostrożnie wylewamy ze szklanki gorącą wodę, strząsamy krople i przykrywamy szklanką masło. Pozostawiamy tak je na pięć do dziesięciu minut. Po zdjęciu szklanki masło będzie mięciutkie. Szkło tworzy małą, zamkniętą "saunę" dla masła, ponieważ powietrze uwięzione w środku nagrzewa się pod wpływem ciepła szkła. Ciepło zmiękcza masło schłodzone w lodówce, a nawet kostkę prosto z zamrażarki.  Jeśli masło jest zamrożone lub chcesz, żeby jeszcze bardziej zmiękło, odwróć kostkę tak, aby stała na drugim końcu i powtórz procedurę, czekając kolejne pięć minut. Innym sposobem, by szybko zmiękczyć masło, jest podgrzanie noża. Wystarczy zamoczyć go we wrzątku i odkroić potrzebny plasterek masła.

Inne sposoby na poradzenie sobie z twardym masłem. Dzięki temu szybko stanie się miękkie 

Jeśli chcemy upewnić się, że nigdy już nie spotka nas frustracja związana z twardym masłem, możemy zastosować się do tych kilku zasad. Po pierwsze nie chować go do lodówki. Można za to trzymać je w maselniczce. Trzeba jednak uważać, ponieważ zbyt wysoka temperatura może sprawić, że masło się zepsuje. Innym sposobem jest pocięcie kostki na małe kawałki. Jeśli masło nie będzie w dużej kostce, znacznie szybciej zmieni swoją temperaturę i zrobi się miękkie. Masło można również wsadzić na chwilę do mikrofali. To szybka metoda, ale trzeba mocno pilnować, by się nie rozpuściło. Podczas podgrzewania kostkę trzeba przewracać. Masło można również położyć na talerzyku na kaloryferze. Jest to wolniejsza metoda, ale bezpieczniejsza.

Więcej o:
Copyright © Agora SA