Ciastko krówka bez pieczenia, zrobione na herbatnikach, sprawdzi się zawsze wtedy, gdy liczy się czas bez straty dla podniebienia. Nawet w akademiku, na działce, czy w studenckich progach można wyczarować perfekcyjny deser.
Zacznij od wymieszania proszku budyniowego z połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj i wlej rozpuszczony proszek. Gotuj budyń, a masło ucieraj, aż stanie się puchate. W międzyczasie dodawaj po łyżce budyniu i dalej ucieraj, aż do uzyskania jednolitego kremu.
Następnie przygotuj blachę o wymiarach 24 x 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Później na przygotowanej wcześniej blasze:
Wierzch ciasta możesz posypać pokruszonymi orzechami, ale nie tylko.
Każdy, kto planuje także ucztę dla podniebienia, ale i dla oka, powinien udekorować swoją krówkę darami natury. I tak latem sprawdzą się dojrzałe maliny, jesienią kwaskowate jeżyny, zimą ulubiona konfitura, a wiosną zestaw jadalnych kwiatów. Dekoracje to prosty trik, który sprawi, że zwykła krówka może zamienić się w prawdziwy, urodzinowy tort, który przygotujesz nawet na ostatnią chwilę.
Krówka bez pieczenia to ciasto, które wyróżnia się bardzo słodkim smakiem, dlatego kwadratowe krówki najlepiej serwować z gorzką, aromatyczną kawą. Latem do słodkiej krówki można zaserwować kwaśną lemoniadę lub koktajl owocowy. W kategorii błyskawicznych słodkości ciasto słodka krówka bez pieczenia nie ma sobie równych.
Jeżeli podchodzisz do zadania szczególnie ambitnie i masz trochę czasu, masę krówkową możesz zrobić samodzielnie. Wystarczy, że podgrzejesz w rondelku mleko skondensowane (jedna puszka), cukier i masło, mieszając aż do rozpuszczenia się składników. Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru. Możesz dodać cukier wanilinowy dla smaku. Po ostudzeniu masa będzie od razu gotowa do użycia.
Zobacz też: Faworki zdetronizowane? Chrupiący przysmak rozpływa się w ustach. Pokochasz ten przepis
Komentarze (0)
Krówkę bez pieczenia zrobisz w mgnieniu oka. Błyskawiczne, bardzo słodkie ciasto [PRZEPIS]
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!