Krówkę bez pieczenia zrobisz w mgnieniu oka. Błyskawiczne, bardzo słodkie ciasto [PRZEPIS]

Ciasto krówka bez pieczenia to maksimum smaku przy minimalnym wysiłku. Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, który można przygotować jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki? Sprawdź, jak krok po kroku wyczarować pyszne ciastko tu i teraz.

Ciastko krówka bez pieczenia, zrobione na herbatnikach, sprawdzi się zawsze wtedy, gdy liczy się czas bez straty dla podniebienia. Nawet w akademiku, na działce, czy w studenckich progach można wyczarować perfekcyjny deser.

Zobacz wideo Studenckie gotowanie, czyli ciasto w kubku, żelazkiem w quesadillę i otwieranie wina bez korkociągu

Krówka bez pieczenia - przepis na supersłodkie ciasto

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 puszka masy krówkowej
  • duża garść orzechów włoskich

Ciasto krówka bez pieczenia na herbatnikach - sposób przygotowania

Zacznij od wymieszania proszku budyniowego z połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj i wlej rozpuszczony proszek. Gotuj budyń, a masło ucieraj, aż stanie się puchate. W międzyczasie dodawaj po łyżce budyniu i dalej ucieraj, aż do uzyskania jednolitego kremu.

Następnie przygotuj blachę o wymiarach 24 x 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Później na przygotowanej wcześniej blasze:

  1. poukładaj warstwę herbatników;
  2. wylej połowę masy krówkowej;
  3. rozłóż kolejną warstwę herbatników;
  4. nałóż na ciastka masę budyniową;
  5. ponownie połóż warstwę herbatników;
  6. na koniec rozlej resztę masy krówkowej.

Wierzch ciasta możesz posypać pokruszonymi orzechami, ale nie tylko.

Ciasto krówka bez pieczenia - nieoczywiste dodatki

Każdy, kto planuje także ucztę dla podniebienia, ale i dla oka, powinien udekorować swoją krówkę darami natury. I tak latem sprawdzą się dojrzałe maliny, jesienią kwaskowate jeżyny, zimą ulubiona konfitura, a wiosną zestaw jadalnych kwiatów. Dekoracje to prosty trik, który sprawi, że zwykła krówka może zamienić się w prawdziwy, urodzinowy tort, który przygotujesz nawet na ostatnią chwilę.

Krówka bez pieczenia to ciasto, które wyróżnia się bardzo słodkim smakiem, dlatego kwadratowe krówki najlepiej serwować z gorzką, aromatyczną kawą. Latem do słodkiej krówki można zaserwować kwaśną lemoniadę lub koktajl owocowy. W kategorii błyskawicznych słodkości ciasto słodka krówka bez pieczenia nie ma sobie równych.

Masa krówkowa domowej roboty

Jeżeli podchodzisz do zadania szczególnie ambitnie i masz trochę czasu, masę krówkową możesz zrobić samodzielnie. Wystarczy, że podgrzejesz w rondelku mleko skondensowane (jedna puszka), cukier i masło, mieszając aż do rozpuszczenia się składników. Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru. Możesz dodać cukier wanilinowy dla smaku. Po ostudzeniu masa będzie od razu gotowa do użycia.

Zobacz też: Faworki zdetronizowane? Chrupiący przysmak rozpływa się w ustach. Pokochasz ten przepis

Więcej o:

Komentarze (0)

Krówkę bez pieczenia zrobisz w mgnieniu oka. Błyskawiczne, bardzo słodkie ciasto [PRZEPIS]

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).