Olej spożywczy to jeden z tych produktów, które można znaleźć w niemal wszystkich gospodarstwach domowych. Używamy go każdego dnia, a gdy jest już niepotrzebny, to wylewamy go zazwyczaj do kanalizacji. Tam tłuszcz tężeje i osadza się na ścianach rur, tworząc warstwę osady, która z czasem może prowadzić do całkowitego zablokowania przepływu.
Być może nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że wylewając tłuszcz do rur, można doprowadzić do poważnych szkód. Kanalizacja z pewnością nie jest miejscem, do którego powinien trafić zużyty olej po smażeniu. Gdzie wyrzucić zatem ten rodzaj odpadu kuchennego? Są dwie możliwości:
Przed wyrzuceniem zużytego oleju po smażeniu warto upewnić się, co na ten temat mówią lokalne przepisy dotyczące gospodarki odpadami. Niektóre gminy mają wyznaczone miejsca ze specjalnymi pojemnikami do segregacji oleju, który następnie jest poddawany recyklingowi i wykorzystywany ponownie np. w przemyśle rafineryjnym.
Ani zlew, ani toaleta nie są miejscami, do których powinien trafić olej po smażeniu. Gdzie wyrzucić tłuszcz, który wykorzystujemy do przygotowania potraw w swoich kuchniach, już wiemy. Wiedzieć trzeba także, w jaki sposób olej jadalny powinien być przygotowany do utylizacji. Poniżej najważniejsze zasady:
Zobacz też: Gdzie wyrzucać gąbki? Czy wiesz, że gąbkę kuchenną należy wymieniać przynajmniej raz w tygodniu?