• Link został skopiowany

To najdroższe sushi na świecie. Kosztuje tyle, co zagraniczne wakacje. Jego składniki zaskakują

W jednej z luksusowych restauracji w Osace wprowadzono do menu danie, które przyciągnęło uwagę nie tylko smakoszy, ale i łowców rekordów. Cena? Zwala z nóg. Skład? Jeszcze bardziej. Kosztuje więcej niż wakacje na Malediwach albo najnowszy smartfon z najwyższej półki. To nie tylko pokaz kulinarnego kunsztu, lecz także ekskluzywna podróż przez smaki Japonii - zamknięta w 20 perfekcyjnie przygotowanych kawałkach sushi, zwieńczonych złotem i kawiorową ekstrawagancją.
Sushi - zdjęcie ilustracyjne
Fot. Jordi Calvera Sol, iStock

Choć Japonia słynie z wyrafinowanej kuchni, nowa propozycja Sushi Kirimon podnosi poprzeczkę do poziomu, który trudno sobie wyobrazić. Zestaw Kiwami Omakase to celebracja washoku - tradycyjnej japońskiej sztuki kulinarnej - w najbardziej ekskluzywnej wersji. Restauracja zadbała o każdy detal: od pochodzenia składników, przez techniki przygotowania, aż po efektowne wykończenie. Cena? Zawrotna, ale jak twierdzą twórcy dania - warta każdej wydanej monety.

Zobacz wideo #BiznesWalczy - Restauracja zdradza nam przepis na sushi. Odmrażanie gospodarki? "My tego nie odczuwamy"

Japonia bije rekordy. Najdroższe sushi świata podano w Osace

Ekskluzywny zestaw o nazwie Kiwami Omakase, serwowany w jednej z luksusowych restauracji w Osace (Japonia), składa się z 20 sztuk sushi i kosztuje 350 tysięcy jenów, czyli ponad 9 tysięcy złotych. Tym samym danie trafiło do Księgi Rekordów Guinnessa jako najdroższe sushi na świecie. Dotychczasowy rekord należał do filipińskiego szefa kuchni Angelito Aranety Jr, który w 2010 roku podał pięć kawałków sushi owiniętych złotym płatkiem i ozdobionych diamentami. Cena? Około 8 tysięcy złotych.

Zobacz też: Zagraniczni internauci zachwyceni polską kuchnią. Wskazali 13 najlepszych dań [RANKING]

Nowe danie to festiwal japońskich smaków w luksusowej oprawie. Większość to klasyczne nigiri, ale znalazło się też miejsce na efektowną rolkę futomaki z aż 12 składnikami, w tym wątrobą żabnicy, krabem włochatym i grzybami matsutake. Na deser? Posypka ze złotego płatka.

Sushi z najwyższej półki. Egzotyka, luksus i tradycja na jednym talerzu

Do przygotowania zestawu Kiwami Omakase wykorzystano składniki z całego kraju, od krewetek z Hokkaido po ryż z Akity i ocet z Tokio oraz Chiby. Każdy element dobrano z dbałością o tradycję washoku - japońskiej sztuki kulinarnej wpisanej na listę UNESCO. Ale są też wyjątki. Trufle przyjechały z Włoch, a mięso z ogona wieloryba pochodzi z północnego Atlantyku. Kontrowersyjne? Tak. Luksusowe? Bez wątpienia.

Skąd się wzięło sushi? Zanim trafiło na salony, dojrzewało w beczkach z ryżem

Historia sushi zaczęła się w starożytnych Chinach i jest naprawdę fascynująca. Ryby słodkowodne konserwowano tam w beczkach z ugotowanym ryżem, który podczas fermentacji zakwaszał mięso i przedłużał jego trwałość. Ta praktyczna metoda przechowywania żywności trafiła do Japonii – i to właśnie w Kraju Kwitnącej Wiśni narodziło się sushi w nowoczesnym wydaniu. Kluczowym momentem był okres Edo, czyli XVII–XIX wiek. Wtedy zaczęto doprawiać ryż octem, cukrem i solą, nadając mu charakterystycznego, lekko kwaśnego smaku. W tym czasie pojawiły się znane dziś formy sushi, takie jak nigiri - porcje ryżu z plasterkiem surowej ryby na wierzchu – oraz maki, czyli rolki zawijane w arkusze wodorostów nori. Z czasem potrawa zyskało status szybkiej, ale eleganckiej przekąski, serwowanej w ulicznych barach i na targowiskach, a także w luksusowych restauracjach. Dziś serwuje się ją niemal wszędzie - od Tokio po Nowy Jork.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o:

Komentarze (1)

To najdroższe sushi na świecie. Kosztuje tyle, co zagraniczne wakacje. Jego składniki zaskakują

miszczpatelni
21 dni temu
Lepiej zażyć arszeniku !
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).