• Link został skopiowany

Strucla z serem. Najlepiej smakuje ta przygotowana według starej receptury

Strucla z serem jest nie tylko bardzo smacznym, ale też popularnym ciastem. Aktualnie można ją znaleźć niemal w każdym sklepie. Choć wybór oczywiście jest ogromny, a ceny konkurencyjne, żadna strucla kupiona w sklepie nie będzie równie smaczna jak ta, którą przygotujemy w domu samodzielnie.
Strucla z serem nie wymaga zbyt wiele przygotowań.
zdjęcie ilustracyjne, Joanna Ciesielska, iStock

Strucla z serem to ciasto, które większości kojarzy się z pobytami u babci, gdzie dom pachniał drożdżowymi wypiekami. Strucla to ciasto, które od dawna gości na naszych stołach i pomimo upływu czasu wciąż jest chętnie przygotowywana. 

Zobacz wideo Strudel z jabłkami i orzechami

Strucla drożdżowa z serem i kruszonką. Jak zrobić pyszne domowe ciasto na każdą okazję?

Strucla drożdżowa z serem i kruszonką to jedno z tych ciast, po którym nie zostają nawet okruszki. Pasuje na wszelkie okoliczności, a jej zrobienie nie jest tak skomplikowane, jakby się mogło wydawać. Wymaga to trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest wart starania. Oto lista potrzebnych składników. 

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 2 duże jajka
  • 700 g mąki pszennej typu 550
  • łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • opakowanie drożdży suchych
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki roztopionego masła
  • pół opakowania cukru waniliowego

Składniki na nadzienie serowe:

  • pół opakowania cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru
  • 500 g twarogu półtłustego 
  • 3 jajka

Twaróg mielimy, przekładamy do miski. Roztrzepujemy go z  żółtkami i cukrem. W innym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Delikatnie mieszamy z twarogiem chwilę przed wyłożeniem na ciasto.

Składniki na kruszonkę: 8 łyżek cukru, pół opakowania cukru waniliowego, 100 g roztopionego masła, 2 szklanki mąki pszennej

Składniki wyrobić palcami aż powstanie kruszonka. 

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
  2. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i przez chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy je na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na grubość około 4 mm i długość 38 cm. 
  3. Przygotowane placki smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy w roladę. Tak zwinięte strucle wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały. Przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości (po czasie strucle powinny się prawie ze sobą zetknąć). 
  4. Ostrym nożem nacinamy strucle na środku, prawie do samej formy. Ponownie odstawiamy i czekamy, aż strucle położą się na boki i zapełnią formę. Zanim zaczniemy piec, smarujemy strucle mlekiem i posypujemy kruszonką. 
  5. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół).

Warkocz drożdżowy z serem. Elegancki deser do codziennej kawy i na świąteczny stół

Warkocz drożdżowy z serem na stole prezentuje się naprawdę pięknie. Nadaje się na codzienną przekąskę do kawy czy herbaty, ale również jako deser na odświętną okazję. Jak go zrobić i zaplatać? Wbrew pozorom nie jest to trudne.

Składniki na ciasto drożdżowe: jajko, 2,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki oleju, 1/3 kostki świeżych drożdży, szczypta soli, 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do rozczynu, 100 ml mleka

Składniki na nadzienie: łyżka cukru, cukier waniliowy, 250 g twarogu półtłustego mielonego, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Podgrzewamy delikatnie mleko. Do miski kruszymy drożdże, wlewamy letnie mleko, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy całość, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął pracować.
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, mieszamy i wlewamy rozczyn, dodajemy olej, 2 łyżki cukru oraz wbijamy jajko. Wyrabiamy całość przez kilka minut, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
  3. Do miski wkładamy twaróg, dodajemy oba cukry i jogurt naturalny. Składniki gnieciemy widelcem i mieszamy na gładką masę.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na cienki prostokąt na papierze do pieczenia. Całość smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy od strony dłuższego boku.
  5. Ostrym nożem kroimy pośrodku, wzdłuż rulonu, ale nie do końca. W ten sposób powstaną 2 paski, które przekręcamy naciętą stroną do góry i pleciemy warkocz. Oba końce warkocze zawijamy pod spód i formujemy warkocz. 
  6. Gotowy warkocz delikatnie przekładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 30 minut.

Strucla serowa z serem i budyniem — czego potrzebujemy?

Strucla serowa z serem i budyniem to jedna z opcji na urozmaicenie klasycznego ciasta. Ta z budyniem z pewnością szczególnie przypadnie do gustu dzieciom.

Składniki: opakowanie budyniu bez cukru, 450 g mąki pszennej, 3 żółtka, 250 g cukru, kostka sera twarogowego tłustego, 2 jajka, pół kostki świeżych drożdży, 120 g masła, 500 ml mleka 3,2%, cukier 

Strucla z serem i budyniem: przepis jak zrobić najsmaczniejszą struclę

Przygotowanie strucli z serem i budyniem nie powinno nastręczyć większych problemów. Postępując zgodnie z przepisem, możemy spodziewać się doskonałych efektów.

  1. W misce umieszczamy mąkę, 100 g cukru, jajka i rozpuszczone masło.
  2. 200 ml mleka podgrzewamy w mikrofali, dodajemy do niego drożdże i mieszamy. Rozpuszczone dodajemy do mąki i zagniatamy gładkie ciasto.
  3. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
  4. Ser mieszamy z żółtkami i 100 g cukru z wanilią.
  5. Następnie wlewamy do garnka 400 ml mleka i dodajemy budyń oraz 100 g cukru. Całość mieszamy i gotujemy przez około 7 minut.
  6. Studzimy budyń, a ciasto wałkujemy. 
  7. Na ciasto wykładamy masę serową i smarujemy, zostawiając po 2 cm brzegu. Na ser wykładamy budyń. Ciasto zwijamy jak makowiec.
  8. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej struclę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut (grzanie góra-dół).

Zobacz też: Strucla z serem czy też strudel z serem? Pyszna rolada, która musi znaleźć się na Twoim stole

Więcej o:

Komentarze (0)

Strucla z serem. Najlepiej smakuje ta przygotowana według starej receptury

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).