Strucla z serem to ciasto, które większości kojarzy się z pobytami u babci, gdzie dom pachniał drożdżowymi wypiekami. Strucla to ciasto, które od dawna gości na naszych stołach i pomimo upływu czasu wciąż jest chętnie przygotowywana.
Zobacz wideo Strudel z jabłkami i orzechami
Strucla drożdżowa z serem i kruszonką. Jak zrobić pyszne domowe ciasto na każdą okazję?
Strucla drożdżowa z serem i kruszonką to jedno z tych ciast, po którym nie zostają nawet okruszki. Pasuje na wszelkie okoliczności, a jej zrobienie nie jest tak skomplikowane, jakby się mogło wydawać. Wymaga to trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest wart starania. Oto lista potrzebnych składników.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 2 duże jajka
- 700 g mąki pszennej typu 550
- łyżeczka soli
- 1,5 szklanki mleka
- opakowanie drożdży suchych
- pół szklanki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- pół opakowania cukru waniliowego
Składniki na nadzienie serowe:
- pół opakowania cukru waniliowego
- pół szklanki cukru
- 500 g twarogu półtłustego
- 3 jajka
Twaróg mielimy, przekładamy do miski. Roztrzepujemy go z żółtkami i cukrem. W innym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Delikatnie mieszamy z twarogiem chwilę przed wyłożeniem na ciasto.
Składniki na kruszonkę: 8 łyżek cukru, pół opakowania cukru waniliowego, 100 g roztopionego masła, 2 szklanki mąki pszennej
Składniki wyrobić palcami aż powstanie kruszonka.
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
- Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i przez chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy je na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na grubość około 4 mm i długość 38 cm.
- Przygotowane placki smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy w roladę. Tak zwinięte strucle wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały. Przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości (po czasie strucle powinny się prawie ze sobą zetknąć).
- Ostrym nożem nacinamy strucle na środku, prawie do samej formy. Ponownie odstawiamy i czekamy, aż strucle położą się na boki i zapełnią formę. Zanim zaczniemy piec, smarujemy strucle mlekiem i posypujemy kruszonką.
- Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół).
Warkocz drożdżowy z serem. Elegancki deser do codziennej kawy i na świąteczny stół
Warkocz drożdżowy z serem na stole prezentuje się naprawdę pięknie. Nadaje się na codzienną przekąskę do kawy czy herbaty, ale również jako deser na odświętną okazję. Jak go zrobić i zaplatać? Wbrew pozorom nie jest to trudne.
Składniki na ciasto drożdżowe: jajko, 2,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki oleju, 1/3 kostki świeżych drożdży, szczypta soli, 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do rozczynu, 100 ml mleka
Składniki na nadzienie: łyżka cukru, cukier waniliowy, 250 g twarogu półtłustego mielonego, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Podgrzewamy delikatnie mleko. Do miski kruszymy drożdże, wlewamy letnie mleko, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy całość, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął pracować.
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, mieszamy i wlewamy rozczyn, dodajemy olej, 2 łyżki cukru oraz wbijamy jajko. Wyrabiamy całość przez kilka minut, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
- Do miski wkładamy twaróg, dodajemy oba cukry i jogurt naturalny. Składniki gnieciemy widelcem i mieszamy na gładką masę.
- Kiedy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na cienki prostokąt na papierze do pieczenia. Całość smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy od strony dłuższego boku.
- Ostrym nożem kroimy pośrodku, wzdłuż rulonu, ale nie do końca. W ten sposób powstaną 2 paski, które przekręcamy naciętą stroną do góry i pleciemy warkocz. Oba końce warkocze zawijamy pod spód i formujemy warkocz.
- Gotowy warkocz delikatnie przekładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 30 minut.
Strucla serowa z serem i budyniem — czego potrzebujemy?
Strucla serowa z serem i budyniem to jedna z opcji na urozmaicenie klasycznego ciasta. Ta z budyniem z pewnością szczególnie przypadnie do gustu dzieciom.
Składniki: opakowanie budyniu bez cukru, 450 g mąki pszennej, 3 żółtka, 250 g cukru, kostka sera twarogowego tłustego, 2 jajka, pół kostki świeżych drożdży, 120 g masła, 500 ml mleka 3,2%, cukier
Strucla z serem i budyniem: przepis jak zrobić najsmaczniejszą struclę
Przygotowanie strucli z serem i budyniem nie powinno nastręczyć większych problemów. Postępując zgodnie z przepisem, możemy spodziewać się doskonałych efektów.
- W misce umieszczamy mąkę, 100 g cukru, jajka i rozpuszczone masło.
- 200 ml mleka podgrzewamy w mikrofali, dodajemy do niego drożdże i mieszamy. Rozpuszczone dodajemy do mąki i zagniatamy gładkie ciasto.
- Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Ser mieszamy z żółtkami i 100 g cukru z wanilią.
- Następnie wlewamy do garnka 400 ml mleka i dodajemy budyń oraz 100 g cukru. Całość mieszamy i gotujemy przez około 7 minut.
- Studzimy budyń, a ciasto wałkujemy.
- Na ciasto wykładamy masę serową i smarujemy, zostawiając po 2 cm brzegu. Na ser wykładamy budyń. Ciasto zwijamy jak makowiec.
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej struclę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut (grzanie góra-dół).
Zobacz też: Strucla z serem czy też strudel z serem? Pyszna rolada, która musi znaleźć się na Twoim stole
Komentarze (0)
Strucla z serem. Najlepiej smakuje ta przygotowana według starej receptury
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!