Gdy widzimy, że pomidor ma piękną czerwoną skórkę i jest jędrny, od razu chcemy go zjeść. Niestety czasami okazuje się, że warzywo z zewnątrz wygląda pięknie, a w środku już niekoniecznie. Co oznacza biały środek pomidora? Wpływa on na smak, dlatego warto wiedzieć, jak się temu zapobiec.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Najczęściej, gdy kupujemy pomidory z marketów, z zewnątrz wyglądają one bardzo zachęcająco, jednak niestety ich smak i wygląd w środku nie są już tak idealne. To niejako chwyt i pułapka na klienta, który kupuje oczami, ale co jest tego przyczyną? Okazuje się, że niektóre pomidory mogą być białe w środku a dodatkowo niesmaczne, ponieważ nie zostały odpowiednio nawożone podczas pielęgnacji i brakuje im pewnych pierwiastków, głównie potasu. Gdy warzywa nie mają odpowiednio dużo potasu, są zazwyczaj twarde, niesmaczne oraz białe w środku. Pomidory z takim miąższem są w większości przypadków specjalnie uprawiane pod sprzedaż masową - czyli właśnie do marketów. To pokazuje, że najlepiej jeść pomidory prosto z przydomowego ogrodu lub kupować te ze straganów. Jak ustrzec się przed takimi pomidorami podczas samodzielnej hodowli? Jakie są inne przyczyny pojawiania się białego i twardego środka?
Jak się okazuje, białe pomidory w środku mogą mieć jeszcze inne przyczyny, a dokładnie mowa o wysokich temperaturach. Ciepło powyżej 35 stopni Celsjusza sprawia, że owoce przestają wchłaniać potas, a tym samym nie dojrzewają na krzewie. W takiej sytuacji dochodzi do tego, że nie powstaje lipoken, czyli naturalny pigment, który jest odpowiedzialny za barwę czerwoną. Dodatkowo przyczyną białych pomidorów w środku może być zbyt duża ilość azotu - czasami ogrodnicy chcą dobrze i używają obornika, jednak jego za duża ilość może źle wpłynąć na stan warzywa.
Jeśli zapomniałeś podlać krzewy pomidorów, a był akurat upał, może się zdarzyć, że niektóre z nich będą białe w środku, ponieważ nastał chwilowy niedobór wilgoci. Zdarza się, że pomidory posadzone są dość ciasno i niektóre z nich nie otrzymują odpowiedniej ilości światła, co także odpowiada za pojawienie się białego miąższu i nieapetycznego posmaku.