• Link został skopiowany

Wiemy, dlaczego niektóre pomidory mają twardy i biały środek. Powód zaskoczy niejedną osobę

Pomidory to jedne z najbardziej lubianych warzyw. Ogrodnicy chętnie hodują je w swoich ogrodach, a następnie zajadają się nimi w różnych potrawach. Wiele osób zastanawia się, dlaczego czasami mają one w sobie twardy, biały i nieapetyczny w smaku miąższ. Znamy tego przyczynę, może cię zdziwić.
Pomidor - zdjęcie ilustracyjne
Fot. istockphoto.com/Lyubov Kulikova

Gdy widzimy, że pomidor ma piękną czerwoną skórkę i jest jędrny, od razu chcemy go zjeść. Niestety czasami okazuje się, że warzywo z zewnątrz wygląda pięknie, a w środku już niekoniecznie. Co oznacza biały środek pomidora? Wpływa on na smak, dlatego warto wiedzieć, jak się temu zapobiec.

Zobacz wideo Jak dbać o sadzonki pomidora?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Dlaczego pomidory są białe w środku? Znamy przyczynę tego zjawiska

Najczęściej, gdy kupujemy pomidory z marketów, z zewnątrz wyglądają one bardzo zachęcająco, jednak niestety ich smak i wygląd w środku nie są już tak idealne. To niejako chwyt i pułapka na klienta, który kupuje oczami, ale co jest tego przyczyną? Okazuje się, że niektóre pomidory mogą być białe w środku a dodatkowo niesmaczne, ponieważ nie zostały odpowiednio nawożone podczas pielęgnacji i brakuje im pewnych pierwiastków, głównie potasu. Gdy warzywa nie mają odpowiednio dużo potasu, są zazwyczaj twarde, niesmaczne oraz białe w środku. Pomidory z takim miąższem są w większości przypadków specjalnie uprawiane pod sprzedaż masową - czyli właśnie do marketów. To pokazuje, że najlepiej jeść pomidory prosto z przydomowego ogrodu lub kupować te ze straganów. Jak ustrzec się przed takimi pomidorami podczas samodzielnej hodowli? Jakie są inne przyczyny pojawiania się białego i twardego środka?

Biały miąższ w pomidorach? Upały nie zawsze sprzyjają dojrzewaniu

Jak się okazuje, białe pomidory w środku mogą mieć jeszcze inne przyczyny, a dokładnie mowa o wysokich temperaturach. Ciepło powyżej 35 stopni Celsjusza sprawia, że owoce przestają wchłaniać potas, a tym samym nie dojrzewają na krzewie. W takiej sytuacji dochodzi do tego, że nie powstaje lipoken, czyli naturalny pigment, który jest odpowiedzialny za barwę czerwoną. Dodatkowo przyczyną białych pomidorów w środku może być zbyt duża ilość azotu - czasami ogrodnicy chcą dobrze i używają obornika, jednak jego za duża ilość może źle wpłynąć na stan warzywa.

Jeśli zapomniałeś podlać krzewy pomidorów, a był akurat upał, może się zdarzyć, że niektóre z nich będą białe w środku, ponieważ nastał chwilowy niedobór wilgoci. Zdarza się, że pomidory posadzone są dość ciasno i niektóre z nich nie otrzymują odpowiedniej ilości światła, co także odpowiada za pojawienie się białego miąższu i nieapetycznego posmaku. 

Więcej o: