Dzięki tarce jesteśmy w stanie przyśpieszyć wiele prac kuchennych. W zaledwie kilka chwil możemy zetrzeć ser do zapiekanek, tostów czy pizzy. Dzięki niej możemy również pozbyć się skórki z pomidora w prosty sposób. Podstawowa tarka zazwyczaj zawiera cztery strony, jednak mimo to, używane zazwyczaj są tylko dwie z nich. Do czego służą pozostałe? Wyjaśniamy!
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Każda strona tarki zawiera inną strukturę oraz inne przeznaczenie użytkowania. Strona z dużymi otworami jest najbardziej popularną i uniwersalną stroną tarki. To właśnie z niej korzysta się najczęściej zarówno w domowym zaciszu, jak i w restauracjach. Można na niej trzeć surowe, jak i gotowane warzywa. Nadaje się także do starcia zamrożonego masła, aby szybciej móc posmarować nim kanapkę. Oprócz tego ścieramy na niej ser, jajka, marchewki, jabłka i wiele innych produktów spożywczych. Strona z mniejszymi otworami, zazwyczaj służy nam do przygotowywania warzywnych sałatek. Obie strony działają w podobny sposób, a dodatkowym atutem ich używania jest szybkie i sprawne mycie po ich użyciu. Jest jeszcze jedna strona, którą używamy nieco rzadziej, a posiada zazwyczaj trzy ostrza, dzięki którym można na przykład z łatwością pokroić ziemniaki w plasterki lub zetrzeć parmezan.
Chropowata strona tarki jest najrzadziej używaną stroną. Najczęściej pomocna jest przy ścieraniu ziemniaków i cebuli do placów ziemniaczanych. Niegdyś z tej strony korzystano do rozszerzania diety dla niemowląt. Co niektórzy szefowie kuchni do dziś korzystają z tej strony do wykonania pure ziemniaczanego, jednak większość z nich zaczęła używać blendera, bądź tłuczka do ziemniaków. Do czego może służyć nam również chropowata strona tarki? Okazuje się, że ta część jest bardziej przydatna, niż mogłoby się wydawać. Można wykorzystać ją np. do starcia czekolady, którą np. wykorzystamy później do ozdoby deserów. Dzięki niej można z łatwością zamienić gałkę muszkatołową w pyłek, zamiast kupować gotowy produkt, który jest pozbawiony cennych aromatów. Tak samo można zetrzeć laskę cynamonu.