Prawdziwki marynowane to jedno z lepszych wydań grzybów w zalewie, jakie można zdobyć. Generalnie wiele gatunków grzybów można marynować w słoikach w różnych zalewach i korzystać z tych cudownych zasobów późnego lata i jesieni przez cały rok. Prawdziwki są jednymi z rzadziej spotykanych grzybów w lesie, więc tym bardziej wzrasta ich wartość. Jeśli więc lubi się tego rodzaju dodatek do posiłku, zwłaszcza do mięs, to warto udać się do lasu na zbiory, bądź też kupić od grzybiarzy. Można je śmiało podawać do:
Odpowiedź na to pytanie wydaje się oczywista. W zasadzie, jak z każdą potrawą, tak i z tą najsmaczniejsze są te, które wykonane są osobiście bądź przez znajomych, którzy umieją takie rzeczy przyrządzać. Przede wszystkim najistotniejsze jest to, że wiemy, co tak naprawdę znajduje się w słoiku. Mamy wpływ na wybór produktów i jakość. Natomiast kupując gotowe, marynowane prawdziwki, choć ich skład również wydaje się być oczywisty, to jednak niektórzy producenci lubią dodawać różnych zbędnych polepszaczy i możemy się niemile zaskoczyć. Warto więc czytać uważnie składy. Oczywiście dobry produkt ze sklepu również będzie smaczny, a jeśli nie ma się czasu na to, by zrobić je samemu, wystarczy zwrócić uwagę na treść etykiety przy zakupie.
Wiele gatunków grzybów spokojnie nadaje się do zrobienia ich w zalewie. Prawdziwek marynowany jest więc w zasadzie jedną z wielu opcji marynowania grzybów. Poza nimi przyrządzić w ten sposób można:
Wkładając grzyby do słoika, by przyrządzić je w zalewie, warto zwrócić uwagę też na wizualny aspekt. Dlatego w miarę możliwości dobrze jest zostawić grzyby w jak największych kawałkach. Piękne prawdziwki marynowane będą cudownie wyglądały na kawałku chleba czy obok porcji mięsa. Składniki:
Wykonanie:
Grzyby oczyścić i gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, a następnie odcedzić. Przygotować marynatę. Wszystkie wymienione składniki na zalewę należy wrzucić do garnka i zagotować — wtedy dolać ocet. Gotować razem przez chwilę. Odcedzone grzyby przełożyć do słoików i zalać gorącą marynatą. Postawić do góry dnem po dokładnym zakręceniu, żeby wieczka się domknęły.
Ciekawym pomysłem jest też wykorzystanie marynowanych grzybów jako dodatek do sałatki. Przepis na marynowane prawdziwki w sałatce jarzynowej może okazać się zaskakującym pomysłem, który zachwyci podniebienia domowników.
Składniki: słoik marynowanych grzybów, 2 cebule — jedna czerwona, druga biała, szczypiorek, 3 ziemniaki, 3 jajka, 100 g żółtego ser, marchewka, korzeń pietruszki, majonez, musztarda Sarepska, sól, pieprz.
Wykonanie:
Zobacz też: Grzyby marynowane w zalewie octowej. O tym przysmaku przypomnisz sobie w zimowe popołudnie
Komentarze (0)
Prawdziwki marynowane to zamknięte w słoiku jesienne dary lasu. Jak je przygotować?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!