• Link został skopiowany

Prawdziwki marynowane to zamknięte w słoiku jesienne dary lasu. Jak je przygotować?

Prawdziwki marynowane to cudowny dodatek do obiadów, kolacji, ale też innych posiłków. Dowiedz się jak je zrobić i dlaczego powinny znaleźć się w Twojej spiżarni.
Prawdziwki marynowane to smaczna przekąska i dodatek do dań.
zdjęcie ilustracyjne, eugenesergeev, iStock

Prawdziwki marynowane: do czego pasują?

Prawdziwki marynowane to jedno z lepszych wydań grzybów w zalewie, jakie można zdobyć. Generalnie wiele gatunków grzybów można marynować w słoikach w różnych zalewach i korzystać z tych cudownych zasobów późnego lata i jesieni przez cały rok. Prawdziwki są jednymi z rzadziej spotykanych grzybów w lesie, więc tym bardziej wzrasta ich wartość. Jeśli więc lubi się tego rodzaju dodatek do posiłku, zwłaszcza do mięs, to warto udać się do lasu na zbiory, bądź też kupić od grzybiarzy. Można je śmiało podawać do:

  • sztuki mięsa
  • pasztetu
  • dodatek do sałatki jarzynowej
  • tatara.              

Marynowane prawdziwki — lepsze kupne czy zrobione samodzielnie?

Odpowiedź na to pytanie wydaje się oczywista. W zasadzie, jak z każdą potrawą, tak i z tą najsmaczniejsze są te, które wykonane są osobiście bądź przez znajomych, którzy umieją takie rzeczy przyrządzać. Przede wszystkim najistotniejsze jest to, że wiemy, co tak naprawdę znajduje się w słoiku. Mamy wpływ na wybór produktów i jakość. Natomiast kupując gotowe, marynowane prawdziwki, choć ich skład również wydaje się być oczywisty, to jednak niektórzy producenci lubią dodawać różnych zbędnych polepszaczy i możemy się niemile zaskoczyć. Warto więc czytać uważnie składy. Oczywiście dobry produkt ze sklepu również będzie smaczny, a jeśli nie ma się czasu na to, by zrobić je samemu, wystarczy zwrócić uwagę na treść etykiety przy zakupie.

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Prawdziwek marynowany — a inne gatunki grzybów? Które można wrzucić do zalewy?

Wiele gatunków grzybów spokojnie nadaje się do zrobienia ich w zalewie. Prawdziwek marynowany jest więc w zasadzie jedną z wielu opcji marynowania grzybów. Poza nimi przyrządzić w ten sposób można:

  • pieczarki
  • podgrzybki
  • maślaki
  • rydze
  • kozaki
  • opieńki
  • kurki
  • gąski
  • borowiki.

Prawdziwki marynowane — przepis, który warto znać

Wkładając grzyby do słoika, by przyrządzić je w zalewie, warto zwrócić uwagę też na wizualny aspekt. Dlatego w miarę możliwości dobrze jest zostawić grzyby w jak największych kawałkach. Piękne prawdziwki marynowane będą cudownie wyglądały na kawałku chleba czy obok porcji mięsa. Składniki:

  • około kilograma prawdziwków
  • cebula
  • 4 liście laurowe
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki miodu
  • szklanka octu
  • łyżeczka soli
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki gorczycy.

Wykonanie:

Grzyby oczyścić i gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, a następnie odcedzić. Przygotować marynatę. Wszystkie wymienione składniki na zalewę należy wrzucić do garnka i zagotować — wtedy dolać ocet. Gotować razem przez chwilę. Odcedzone grzyby przełożyć do słoików i zalać gorącą marynatą. Postawić do góry dnem po dokładnym zakręceniu, żeby wieczka się domknęły.

Przepis na marynowane prawdziwki w sałatce

Ciekawym pomysłem jest też wykorzystanie marynowanych grzybów jako dodatek do sałatki. Przepis na marynowane prawdziwki w sałatce jarzynowej może okazać się zaskakującym pomysłem, który zachwyci podniebienia domowników.

Składniki: słoik marynowanych grzybów, 2 cebule — jedna czerwona, druga biała, szczypiorek, 3 ziemniaki, 3 jajka, 100 g żółtego ser, marchewka, korzeń pietruszki, majonez, musztarda Sarepska, sól, pieprz.

Wykonanie:

  • Obrać i ugotować warzywa — podobnie jajka. Odstawić do ostygnięcia.
  • Grzyby odcedzić i pokroić w kostkę — małe wrzucać w całości.
  • Pokroić w kostkę warzywa i jajka. Wszystko wrzucić do jednej miski.
  • Zetrzeć żółty ser na dużych oczkach i dodać. 
  • Posiekać cebule w kostkę i dołożyć.
  • Doprawić majonezem, musztardą solą i pieprzem, wymieszać.
  • Odstawić do lodówki do schłodzenia. 

Zobacz też: Grzyby marynowane w zalewie octowej. O tym przysmaku przypomnisz sobie w zimowe popołudnie

Więcej o:

Komentarze (0)

Prawdziwki marynowane to zamknięte w słoiku jesienne dary lasu. Jak je przygotować?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).