• Link został skopiowany

Nawet perfekcyjne panie domu zapominają podczas sprzątania o tych zakamarkach. Są wylęgarnią bakterii

Przyszła pora na wiosenne porządki. Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje mieszkanie będzie lśnić czystością, lepiej sprawdź te miejsca. Wiele osób o nich zapomina, dlatego rozwijają się w nich setki groźnych bakterii. Nie odkładaj sprzątania na później i sprawdź, jak je dokładnie wyczyścić.
sprzątanie (zdj. ilustracyjne)
shironosov/istock

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią czas wiosennych porządków. Wielu Polaków jeszcze w tym miesiącu sięgnie po odkurzacze, mopy i ścierki, by pieczołowicie posprzątać całe mieszkanie. Żeby nie doprowadzić do chaosu, warto dokładnie zaplanować, co zamierzamy wyczyścić. Są pewne zakamarki, o których często zapominamy.

Zobacz wideo Jak zrobić ekologiczny domowy płyn do tkanin? Nie ma nic prostszego!

Gdzie można spotkać bakterie? Nie zapomnij o tych miejscach

Nim zabierzesz się za sprzątanie, sprawdź listę najbrudniejszych miejsc w domu. Wiele osób o nich zapomina, w efekcie czego przez długi czas rozwijają się tam bakterie szkodliwe dla zdrowia. Jeśli chcesz mieć gwarancję czystego mieszkania, nie zapomnij o tych zakamarkach:

  • Szuflada na mięso i warzywa. Wiele osób zapomina o regularnym czyszczeniu lodówki. W efekcie z czasem zaczyna się z niej wydobywać nieprzyjemny zapach i co gorsza - powstaje mnóstwo bakterii. To idealne miejsce dla rozwoju salmonelli, listerii, E. coli i pleśni. Szczególnie brudne są szuflady, do których wkładamy warzywa i mięso. Jak je porządnie wyczyścić? Powierzchowne przejechanie szmatką nie wystarczy. Należy wyjąć komorę z lodówki, a następnie za pomocą gąbki dokładnie umyć całość łagodnym detergentem i ciepłą wodą. W sklepie można znaleźć specjalne preparaty do czyszczenia lodówek, które przy okazji neutralizują przykry zapach.
  • Słoiki na przyprawy. Choć na pierwszy rzut oka słoiki nie wyglądają na brudne, w rzeczywistości może się na nich rozwijać mnóstwo bakterii. Dzieje się tak, ponieważ wiele osób ma w zwyczaju chwytać za słoiki zaraz po tym, jak dotykali surowego mięsa lub brudnych warzyw w trakcie gotowania. Z tego względu zaleca się regularne czyszczenie zewnętrznych ścianek naczyń za pomocą ciepłej wody i mydła, a przyprawy najlepiej odmierzać przed krojeniem surowych produktów.

Gdzie jest najwięcej bakterii w domu? To najbrudniejsze zakamarki

O których miejscach warto jeszcze pamiętać? Wydają się oczywiste, ale w rzeczywistości wiele osób o nich zapomina.

  • Kuchenny zlew i gąbki do mycia naczyń. Choć sprzątanie zlewu wydaje się czymś oczywistym, nie wszyscy robią to dokładnie tak, jak powinni. Wiele osób myśli, że to miejsce samo się wyczyści przy okazji mycia naczyń. To wielki błąd, ponieważ w brudnych zlewach powstaje biofilm, czyli złożona wielokomórkowa struktura bakterii. Przez to umywalka nie tylko brzydko pachnie, ale może też być powodem pogorszenia zdrowia domowników. Jak zatem powinniśmy ją czyścić? Zlew należy myć codziennie za pomocą delikatnego detergentu i czystej szmatki. Ponadto należy po każdym myciu naczyń wyrzucać pozostałe resztki jedzenia. Nie można też zapominać o wymianie gąbek. Niektórzy trzymają jedną myjkę tygodniami, nie wiedząc nawet, że jest idealnym siedliskiem dla bakterii. O wymianie gąbek pisaliśmy w tym artykule.
  • Klamki w drzwiach. Niewielu pamięta o regularnym myciu drzwi. Choć nie trzeba tego robić często, sytuacja wygląda nieco inaczej w przypadku klamek i uchwytów. Aby były czyste i wolne od bakterii, powinniśmy je codziennie przemywać szmatką z ciepłą wodą i mydłem.
Więcej o:

Komentarze (0)

Nawet perfekcyjne panie domu zapominają podczas sprzątania o tych zakamarkach. Są wylęgarnią bakterii

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).