• Link został skopiowany

Dodaj odrobinę w trakcie gotowania kalafiora. Dzięki temu przykry zapach zniknie

Choć kalafior to jedno z najbardziej pożywnych warzyw, wiele osób z niego rezygnuje. Wszystko przez przykry zapach, jaki uwalnia się podczas gotowania. Niestety mało kto wie, że da się tego uniknąć. Jest pewien sposób, dzięki któremu przyrządzanie kalafiora będzie o wiele prostsze.
kalafior (zdj. ilustracyjne)
istock/fermate

Kalafior to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale także jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Jest bogaty w wiele istotnych składników odżywczych, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, kwas foliowy, kwas pantotenowy oraz witaminy C, B i K. Co więcej, można go wykorzystać w kuchni na kilka sposobów. Zupa kalafiorowa, krem z białych warzyw, dodatek do mięsa czy smażone kotlety kalafiorowe to tylko kilka przykładów na dania z tym warzywem. Choć z pewnością warto wprowadzić go do swojej diety, pojawia się jeden problem. Wiele osób nie może znieść zapachu, jaki wytwarza się podczas gotowania kalafiora. Czy da się coś na to poradzić?

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Jak ugotować kalafiora, żeby był smaczny? Wybór warzywa ma znaczenie

Dania z kalafiora nie są trudne w przygotowaniu, jednak nim wejdziemy do kuchni, warto wiedzieć, jakie warzywo powinniśmy wybrać. Najlepsze są te o białym lub kremowym kolorze oraz jędrnym kwiatostanie. Jeśli zauważymy, że kalafior ma plamki, przebarwienia lub ciemne obicia, lepiej go nie kupować. Alarmujące powinny być też zwiędnięte lub po prostu źle wyglądające liście. Gdy już wybierzemy odpowiednie warzywo, czas je ugotować. Najlepiej odkroić gruby trzon, ponieważ przygotowanie samych różyczek będzie o wiele wygodniejsze. Nastaw wodę w garnku, a gdy zacznie wrzeć, posól ją i wrzuć warzywo do środka. Powinno się je gotować około 12-15 minut, w zależności od rozmiaru różyczek. 

Co dodać do gotowania kalafiora? Tak pozbędziesz się przykrego zapachu 

Podczas gotowania możesz poczuć intensywny, dość nieprzyjemny zapach. Z uwagi na fakt, że czuć go w mieszkaniu jeszcze przez długi czas, wiele osób rezygnuje z kalafiora. To ogromny błąd, bowiem jest on bardzo wartościowy i pożywny. Silny zapach jest efektem związków siarki, które uwalniają się w trakcie gotowania. Jest jednak pewien sposób na zniwelowanie tej wody. Wystarczy, że w trakcie gotowania dodasz do wody łyżeczkę sody oczyszczonej. Proszek ten doskonale wchłania zapachy, więc bez trudu poradzi sobie także z kalafiorem. Co więcej, nada mu intensywnie białego koloru, co jest szczególnie ważne, jeśli przygotowujesz posiłek na szczególną okazję. Nie musisz martwić się, że warzywo zmieni przez sodę swój smak. Nadal będzie smaczny i nie wyczujesz żadnej różnicy.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o:
Dodawanie komentarzy zostało wyłączone na czas ciszy wyborczej