Pizza od zawsze kojarzyła nam się z Włochami. Każdy region kraju położonego w południowej Europie posiadał swój wyjątkowy sposób przyrządzania pysznych placuszków, które z czasem zdobyły uznanie na całym świecie. Spośród siedmiu najpopularniejszych rodzajów tej potrawy, to właśnie ta pochodząca z Neapolu cieszy się dziś największą sławą. Zobacz, jak przygotować idealną pizzę neapolitańską.
Pierwsze wzmianki o pizzy neapolitańskiej pochodzą z XVIII wieku. W tamtym czasie były to jedynie mięciutkie placuszki, które wypiekali biedni ludzie w swoich domach, aby zaspokoić głód. W XIX wieku, kiedy pomidory zawładnęły Włochami, postanowiono wzbogacić prosty przepis o ten warzywny dodatek - co okazało się być strzałem w dziesiątkę. Oficjalną jednak datą kultywowania dziedzictwa kultury pizzy neapolitańskiej jest 1984 rok. Stowarzyszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy już od 40 lat dba o tradycję i autentyczność przepisu. W odróżnieniu od powszechnie znanej i wypiekanej (a nawet mrożonej) w każdym zakątku świata pizzy, neapolitana odznacza się ściśle określonymi cechami:
Proces przygotowywania kultowej potrawy został określony mianem sztuki, którą wpisano na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO w 2017 roku. Na całym świecie odbywają się specjalistyczne kursy, na których można poznać tajniki sporządzenia neapolitańskiej pizzy. Szkolenie trwające 50 godzin można przejść po dokonaniu opłaty w wysokości 6,4 tys. złotych. Co roku zainteresowanie tą wiedzą rośnie. Zanim jednak zdecydujesz się na udział w warsztatach, poznaj kilka faktów, o których musi pamiętać każdy pizzaiolo.
Prawdziwa pizza neapolitana opiera się na składnikach pochodzących z Kampanii. Na szczęście obecnie w sklepach jesteśmy w stanie kupić wszystkie potrzebne rzeczy, a są to:
Ciasto, na którym wylądują poszczególne składniki musi być wyrabiane ręcznie. Po nałożeniu wszystkich produktów czas pieczenia nie powinien przekroczyć 90 sekund. W certyfikowanych restauracjach przygotowywanie tego rodzaju pizzy odbywa się w piecach opalanych drewnem, rozgrzanych do 485 stopni Celsjusza.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.