Tak zrobisz idealną pizzę neapolitanę. Włosi w końcu zdradzili tajny przepis

Każdy z nas z pewnością zna osobę, która uwielbia kuchnie włoską. Pyszne makarony obleczone aromatycznymi sosami, oraz rozpływające się w ustach ciasto pizzy, która jest w stanie unieść przeróżne składniki. Z okazji 40-lecia neapolitańskiego przysmaku podajemy przepis na neapolitanę, która zawsze wychodzi.

Pizza od zawsze kojarzyła nam się z Włochami. Każdy region kraju położonego w południowej Europie posiadał swój wyjątkowy sposób przyrządzania pysznych placuszków, które z czasem zdobyły uznanie na całym świecie. Spośród siedmiu najpopularniejszych rodzajów tej potrawy, to właśnie ta pochodząca z Neapolu cieszy się dziś największą sławą. Zobacz, jak przygotować idealną pizzę neapolitańską.

Zobacz wideo Suflet czekoladowy według Davida Gaboriaud

Czym się różni pizza neapolitańska od zwykłej? Wielkość ma znaczenie

Pierwsze wzmianki o pizzy neapolitańskiej pochodzą z XVIII wieku. W tamtym czasie były to jedynie mięciutkie placuszki, które wypiekali biedni ludzie w swoich domach, aby zaspokoić głód. W XIX wieku, kiedy pomidory zawładnęły Włochami, postanowiono wzbogacić prosty przepis o ten warzywny dodatek - co okazało się być strzałem w dziesiątkę. Oficjalną jednak datą kultywowania dziedzictwa kultury pizzy neapolitańskiej jest 1984 rok. Stowarzyszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy już od 40 lat dba o tradycję i autentyczność przepisu. W odróżnieniu od powszechnie znanej i wypiekanej (a nawet mrożonej) w każdym zakątku świata pizzy, neapolitana odznacza się ściśle określonymi cechami:

  • wielkość wypiekanego placka zawsze wynosi 34 cm - nie mniej, nie więcej
  • brzegi są puszyste i wyrośnięte na 1-2 cm wysokości
  • po wypieczeniu ranty są obrośnięte spieczonymi bąbelkami
  • spód pizzy jest bardzo cienki i wilgotny

Proces przygotowywania kultowej potrawy został określony mianem sztuki, którą wpisano na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO w 2017 roku. Na całym świecie odbywają się specjalistyczne kursy, na których można poznać tajniki sporządzenia neapolitańskiej pizzy. Szkolenie trwające 50 godzin można przejść po dokonaniu opłaty w wysokości 6,4 tys. złotych. Co roku zainteresowanie tą wiedzą rośnie. Zanim jednak zdecydujesz się na udział w warsztatach, poznaj kilka faktów, o których musi pamiętać każdy pizzaiolo.

Pizza neapolitańska - przepis na sukces. Tak to robią we Włoszech

Prawdziwa pizza neapolitana opiera się na składnikach pochodzących z Kampanii. Na szczęście obecnie w sklepach jesteśmy w stanie kupić wszystkie potrzebne rzeczy, a są to:

  • mąka typu "00"
  • pomidory
  • mozarella di bufala
  • świeża bazylia

Ciasto, na którym wylądują poszczególne składniki musi być wyrabiane ręcznie. Po nałożeniu wszystkich produktów czas pieczenia nie powinien przekroczyć 90 sekund. W certyfikowanych restauracjach przygotowywanie tego rodzaju pizzy odbywa się w piecach opalanych drewnem, rozgrzanych do 485 stopni Celsjusza.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: