• Link został skopiowany

Jak suszyć grzyby, aby zachować ich niepowtarzalny smak i aromat? Poznaj nasze rady

Jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów to jedna z metod konserwacji, która pozwala na zachowanie wyjątkowego smaku i aromatu tych leśnych przysmaków. Dowiedz się, jak suszyć grzyby krok po kroku i jakie korzyści wynikają z suszenia grzybów.
Suszone grzyby mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele różnych sposobów, dlatego bardzo często sięgamy po ten sposób konserwacji.
zdjęcie ilustracyjne, iStock

Jak suszyć grzyby? Choć procedura suszenia grzybów nie należy do skomplikowanych, to należy wiedzieć, że nieumiejętnie przeprowadzona może negatywnie odbić się na smaku i jakości naszych grzybów. O czym warto pamiętać?  

Zobacz wideo Congee grzybowe - oryginalne i pyszne. Zrób je w domu!

Suszenie grzybów jako jedna z najczęściej wykorzystywanych metod konserwacji

Suszenie grzybów to procedura znana już od wieków. Suszone grzyby mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele różnych sposobów, dlatego bardzo często sięgamy po ten sposób konserwacji. Suszenie grzybów ma wiele zalet. Jest to stosunkowo prosta procedura, choć należy pamiętać o przestrzeganiu kilku istotnych zasad. Suszone grzyby wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i charakterystycznym intensywnym zapachem. Dzięki poddaniu procesowi suszenia, grzyby zachowują swój smak i wartości odżywcze.

Jak suszyć prawdziwki?

Jak suszyć prawdziwki? Prawdziwki wyróżniają się zwartą, mięsistą strukturą, dlatego idealnie nadają się do suszenia. Wiele osób twierdzi, że po wysuszeniu prawdziwki stają się jeszcze bardziej aromatyczne, dlatego jest to gatunek, który najchętniej poddajemy procesowi suszenia. Jak suszyć prawdziwki krok po kroku? Zanim przejdziemy do właściwego suszenia, grzyby należy odpowiednio przygotować. Obróbkę powinno poprzedzić dokładne oczyszczenie grzybów z wszelkich zanieczyszczeń, które znajdują się na ich powierzchni. Doświadczeni grzybiarze są zgodni co do tego, że prawdziwków nie powinno się moczyć w wodzie w celu usunięcia brudu z ich powierzchni. Lepszym rozwiązaniem jest użycie wilgotnej ściereczki lub specjalnej szczoteczki do czyszczenia grzybów.   

Jak suszyć borowiki? 

Jak suszyć borowiki, które są już oczyszczone i przygotowane do dalszej obróbki? Po dokładnym oczyszczeniu grzyby należy pokroić na równej wielkości kawałki. Najlepiej, aby grubość każdego kawałka nie przekraczała pół centymetra. Im mniejsze kawałki, tym proces suszenia będzie przebiegał szybciej. Istnieje kilka sposobów na to, jak suszyć grzyby. Jednym z nich jest suszenie na powietrzu, czyli tradycyjny sposób, wykorzystywany już od wielu lat. Jak prawidłowo przeprowadzić suszenie grzybów tą metodą?

Suszone borowiki — tradycyjna metoda krok po kroku

Aby uzyskać wyjątkowo aromatyczne suszone borowiki, należy w pierwszej kolejności rozłożyć nasze grzyby na płaskiej powierzchni (np. taca, sito) w ten sposób, aby grzyby nie stykały się ze sobą ani na siebie nie nachodziły. W procesie suszenia grzybów na powietrzu bardzo ważna jest wentylacja. Umiejscowienie grzybów w miejscu z odpowiednim przewiewem jest gwarancją tego, że proces suszenia będzie przebiegał pomyślnie. W zależności od stopnia wilgotności powietrza i temperatury na zewnątrz suszenie grzybów na powietrzu trwa zazwyczaj od kilku dni do nawet kilku tygodni. Grzyby można okryć np. gazą, aby zapewnić im ochronę przed owadami. 

Suszone prawdziwki — suszenie w piekarniku

Kolejnym sposobem na to, aby uzyskać smakowite suszone borowiki, jest suszenie w piekarniku. Jest to znacznie szybsza metoda, która pozwala na wysuszenie grzybów w nawet kilka godzin. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 45-50 stopni. Drzwiczki powinny zostać uchylone, aby zapewnić swobodny odpływ pary wodnej. Grzyby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w ten sposób, aby między każdym kawałkiem pozostawał odstęp. Grzyby należy co jakiś czas obracać w różne strony, aby proces suszenia zachodził równomiernie. 

Jak suszyć kurki w suszarce do grzybów?

Jak suszyć kurki i inne rodzaje grzybów w specjalistycznej suszarce? Dzięki suszarce proces suszenia przebiega szybko i równomiernie, dlatego jest to najwygodniejszy sposób na to, jak suszyć grzyby. Grzyby należy umieścić na sitach suszarki w ten sposób, aby poszczególne kawałki nie nakładały się na siebie. Temperatura suszenia powinna wynosić ok. 50-60 stopni. Suszenie w specjalnej suszarce do grzybów trwa zazwyczaj od kilku do kilkunastu godzin. Cały czas należy kontrolować stopień wysuszenia i w razie potrzeby obracać grzyby na drugą stronę. 

Suszone kurki i prawdziwki — przechowywanie

Suszone kurki, prawdziwki czy innego rodzaju grzyby powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach, dzięki którym możliwe będzie długotrwałe zachowanie ich aromatu i smaku. Przede wszystkim, suszone grzyby należy chronić przed dostępem wilgoci i światła, które mogłyby negatywnie wpływać na strukturę grzybów. Do przechowywania naszych suszonych grzybów najlepiej wybrać szczelnie zamykane szklane lub metalowe pojemniki.  

Zobacz też: Kurki - grzyby, które Polacy wielbią. Jak je marynować? To najłatwiejszy przepis

Więcej o: