• Link został skopiowany

Płomień w kuchence gazowej nie jest już niebieski? Lepiej wyłączyć ją jak najszybciej i wezwać pomoc

Jeśli posiadamy w domu kuchenkę gazową, niezwykle ważne jest, by często sprawdzać kolor jej płomienia. Najczęściej będzie to jasny niebieski, choć zdarzają się odstępstwa od normy. Mogą one świadczyć o pewnych niebezpiecznych nieprawidłowościach. Zobacz, jak reagować.
Płomień w kuchence gazowej nie jest już niebieski? Lepiej wyłączyć ją jak najszybciej i wezwać pomoc
Gangis_Khan/Istock.com

Kolor płomienia w kuchence gazowej jest niezwykle ważny. To bowiem najlepszy wskaźnik poprawności jej działania, dzięki któremu możemy ocenić, czy gaz odpowiednio się spala. Koniecznie monitoruj ten aspekt i zobacz, co zrobić, gdy ogień zmieni kolor na pomarańczowy lub czerwony. W niektórych przypadkach najlepiej od razu wezwać pomoc techniczną. 

Zobacz wideo Krzysztof Bolesta: Nie ma i nie będzie zakazów używania instalacji gazowych

Jaki kolor powinien mieć płomień na kuchence gazowej? Niebieski jest oznaką prawidłowego działania

Jedynym prawidłowym kolorem płomienia w kuchence gazowej jest niebieski. Oznacza to, że gaz ziemny w pełni ulega spalaniu i wydziela maksymalną ilość ciepła przy minimalnym wydalaniu szkodliwych dla ludzi substancji. Często jednak zdarza się, że ogień przybiera nieco inny odcień. Choć w większości przypadków nie jest to powód do nadmiernych obaw, to powinniśmy dokładniej się temu przyjrzeć i nigdy tego nie bagatelizować. Pomarańczowy oraz żółty kolor najczęściej oznaczają niepełny proces spalania gazu ziemnego. Sprzyja to tworzeniu się niebezpiecznych dla zdrowia gazów, takich jak tlenek węgla. Gdy zauważymy podobny odcień, sprawdźmy dokładnie, czy palniki nie są zanieczyszczone i nie powodują ograniczenia dopływu tlenu. Czyśćmy kuchenkę regularnie i nie unikajmy rutynowych kontroli. Długotrwałe wdychanie szkodliwych substancji może bowiem powodować poważne problemy ze zdrowiem naszych dróg oddechowych. Dużo większym problemem okazuje się zmiana barwy płomienia z niebieskiej na czerwoną. Wtedy jak najszybciej powinniśmy wezwać fachowca i zaprzestać używania sprzętu.

Dlaczego gaz w kuchence pali się na czerwono? Lepiej wezwij pomoc jak najszybciej 

Choć pomarańczowy i żółty kolor płomienia może pojawiać się stosunkowo często, to w większości przypadków można szybko sobie poradzić z chwilową nieprawidłowością. Wystarczy dokładne oczyszczenie palników i ewentualna kontrola jakości kuchenki gazowej. Czerwony ogień jest z kolei najrzadszy, ale również najbardziej alarmujący ze wszystkich. Gdy tylko go zauważymy, powinniśmy jak najszybciej wyłączyć sprzęt i skontaktować się z fachowcem. Kontrola techniczna będzie niezbędna, gdyż mocny, czerwony kolor wskazuje najczęściej na obecność chemikaliów lub groźnych zanieczyszczeń w dostarczanym do nas gazie. Może więc bezpośrednio zagrażać naszemu zdrowiu lub życiu. Warto również zakupić do mieszkania specjalny czujnik, który w przypadku wysokiego stężenia niebezpiecznych substancji od razu nas o tym poinformuje głośnym alarmem.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: