• Link został skopiowany

Prosty sernik z truskawkami na każdą okazję. Jest aksamitny, bardzo owocowy i puszty jak chmurka

Ten przepis na pyszny sernik prawdopodobnie stanie się twoim ulubionym. Ciasto wychodzi bardzo aksamitne, delikatne, a pianka truskawkowa nadaje mu puszystości. Owocowa nuta orzeźwia, więc świetnie sprawdzi się na upalną majówkę. Bliscy będą zaskoczeni takim deserem.
sernik truskawkowy (zdj. ilustracyjne)
A_Lein/istock

Prognozy pogody pokazują, że w większości kraju majówka będzie ciepła i słoneczna. W te dni doskonale sprawdzi się delikatny, orzeźwiający i owocowy deser. Właśnie taki jest nasz sernik z truskawkową pianką. Ma niesamowicie puszystą konsystencję, a smak owoców przypomni nam o nadchodzącym lecie. Jak zrobić takie ciasto?

Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami

Zrób sernik z wiaderka na herbatnikach. Twoja rodzina będzie pod wrażeniem

To ciasto będzie wprost idealne na majówkę. W sklepach można już znaleźć pierwsze truskawki, więc warto je wykorzystać i zrobić z nich słodki deser. Sernik z owocową pianką jest lekki i rozpływa się w ustach, a herbatnikowy spód doda mu przyjemnej chrupkości. Doskonale sprawdzi się na ogrodowe imprezy, które wielu z nas ma w planach na długi weekend. Przepis jest bardzo prosty, więc z przygotowaniem takie ciasta każdy sobie poradzi.

Zobacz też: Sałatka na grilla z ziemniakami i boczkiem zachwyci twoich bliskich. Żadna przekąska jej nie dorówna

Sernik na spodzie z herbatników. To pyszne ciasto posmakuje każdemu

Składniki na spód

  • 200 gramów herbatników,
  • 100 gramów roztopionego masła.

Składniki na masę serową

  • 500 gramów twarogu sernikowego,
  • 200 gramów cukru,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 100 mililitrów śmietany kremówki.

Składniki na piankę truskawkową:

  • 500 gramów truskawek,
  • 100 gramów cukru,
  • galaretka truskawkowa,
  • 250 mililitrów wody,
  • 250 mililitrów śmietany kremówki.

Przepis na sernik z wiaderka z truskawkami. Ta pianka robi wrażenie

  1. Na początek zabieramy się za spód. W tym celu rozkruszamy herbatniki na drobny piasek i mieszamy z roztopionym masłem (najlepiej zrobić to w blenderze). Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy, a następnie wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  2. Następnie robimy masę serową. Twaróg przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier i ubijamy wszystko na gładką masę. Później dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, wylewamy je na schłodzony spód.
  3. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 55 minut. Po upieczeniu sernik należy wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce.
  4. Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy piankę truskawkową. W tym celu należy zmiksować truskawki na gładką masę i podgrzać je w garnku razem z cukrem. W osobnym naczyniu rozpuszczamy galaretkę w 250 mililitrach gorącej wody. Następnie łączymy truskawki z galaretką i zostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę. Gdy masa truskawkowa nabierze temperatury pokojowej, delikatnie łączymy ją z bitą śmietaną.
  5. Piankę truskawkową ostrożnie wylewamy na schłodzony sernik i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gdy pianka stężeje, to znak, że ciasto jest gotowe.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: