Prognozy pogody pokazują, że w większości kraju majówka będzie ciepła i słoneczna. W te dni doskonale sprawdzi się delikatny, orzeźwiający i owocowy deser. Właśnie taki jest nasz sernik z truskawkową pianką. Ma niesamowicie puszystą konsystencję, a smak owoców przypomni nam o nadchodzącym lecie. Jak zrobić takie ciasto?
Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami
Zrób sernik z wiaderka na herbatnikach. Twoja rodzina będzie pod wrażeniem
To ciasto będzie wprost idealne na majówkę. W sklepach można już znaleźć pierwsze truskawki, więc warto je wykorzystać i zrobić z nich słodki deser. Sernik z owocową pianką jest lekki i rozpływa się w ustach, a herbatnikowy spód doda mu przyjemnej chrupkości. Doskonale sprawdzi się na ogrodowe imprezy, które wielu z nas ma w planach na długi weekend. Przepis jest bardzo prosty, więc z przygotowaniem takie ciasta każdy sobie poradzi.
Zobacz też: Sałatka na grilla z ziemniakami i boczkiem zachwyci twoich bliskich. Żadna przekąska jej nie dorówna
Sernik na spodzie z herbatników. To pyszne ciasto posmakuje każdemu
Składniki na spód
- 200 gramów herbatników,
- 100 gramów roztopionego masła.
Składniki na masę serową
- 500 gramów twarogu sernikowego,
- 200 gramów cukru,
- 3 jajka,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 100 mililitrów śmietany kremówki.
Składniki na piankę truskawkową:
- 500 gramów truskawek,
- 100 gramów cukru,
- galaretka truskawkowa,
- 250 mililitrów wody,
- 250 mililitrów śmietany kremówki.
Przepis na sernik z wiaderka z truskawkami. Ta pianka robi wrażenie
- Na początek zabieramy się za spód. W tym celu rozkruszamy herbatniki na drobny piasek i mieszamy z roztopionym masłem (najlepiej zrobić to w blenderze). Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy, a następnie wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- Następnie robimy masę serową. Twaróg przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier i ubijamy wszystko na gładką masę. Później dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, wylewamy je na schłodzony spód.
- Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 55 minut. Po upieczeniu sernik należy wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce.
- Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy piankę truskawkową. W tym celu należy zmiksować truskawki na gładką masę i podgrzać je w garnku razem z cukrem. W osobnym naczyniu rozpuszczamy galaretkę w 250 mililitrach gorącej wody. Następnie łączymy truskawki z galaretką i zostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę. Gdy masa truskawkowa nabierze temperatury pokojowej, delikatnie łączymy ją z bitą śmietaną.
- Piankę truskawkową ostrożnie wylewamy na schłodzony sernik i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gdy pianka stężeje, to znak, że ciasto jest gotowe.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.