• Link został skopiowany

Prosty i szybki obiad. Potrzebujesz tylko 8 składników. Kotleciki znikną z talerzy w mgnieniu oka

Kotlety to jedna z najbardziej popularnych wersji obiadu. Podawane z ziemniakami i surówką potrafią zadowolić podniebienie praktycznie każdego domownika. Czasami jednak potrzebujemy zmian i powiewu świeżości. W takiej sytuacji idealnie odnajdą się nieco mniej tradycyjne kotleciki papieskie.
Kotleciki papieskie
Fot. istockphoto.com/ autor porosolka

Spójrzmy prawdzie w oczy, nie zawsze mamy czas i energie na to, aby przygotować dla najbliższych obiad czy też ciepłą przekąskę. Na szczęście istnieją przepisy, które nie wymagają od nas zbyt wielkiego nakładu pracy, a w dodatku smakują naprawdę rewelacyjnie. Jednym z tego typu dań są kotleciki papieskie, które w tradycyjnej kuchni są nazywane kotletami siekanymi. Ich fenomen polega m.in. na tym, że można je przyrządzić w stosunkowo krótkim czasie. Ten niebiański przysmak wymaga użycia 8 składników.

Zobacz wideo "The Bear" sezon 3. [ZWIASTUN]

Pomysł na szybki obiad. Twoja rodzina pokocha to danie

W podstawowej wersji kotlecików papieskich do przygotowania chrupkiej przekąski wykorzystuje się:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 cebulę
  • 350 g sera żółtego (może być salami)
  • szczyptę pieprzu i soli
  • odrobinę oleju (do smażenia)

Chcąc jednak przemycić nieco warzyw i urozmaicić to proste danie do miski z farszem można dorzucić również np. paprykę, kukurydzę, pieczarki, szpinak lub inny ulubiony dodatek. Sposób działania jest następujący:

  • Mięso myjemy, a następnie siekamy na drobne kawałki (w paski lub kostkę)
  • Ser ścieramy na grubych oczkach tarki
  • Rozdrabniamy cebulę i podsmażamy ją na patelni, aż się zarumieni
  • Do miski wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita konsystencja.
  • Do utworzonej masy dodajemy cebulę, kurczaka, utarty ser oraz przyprawy - wszystkie składniki ponownie mieszamy

Następnie rozgrzewamy patelnie i wylewamy na nią odrobinę oleju. Masę najlepiej wykładać łyżką, pamiętając o tym, aby uformować kotleciki. Danie obsmażamy z obu stron po 2-3 minuty. Po obróbcie cieplnej, ściągamy przysmak i wykładamy go na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Tak przygotowany element dania głównego wykładamy na talerze i przechodzimy do przyrządzenia odpowiedniego dodatku.

Kotlety papieskie z dodatkami. Zobacz, z czym zaserwować ten unikatowy przysmak

Szybka wersja kotletów siekanych to prawdziwa eksplozja smaków, którą nie sposób się nie zachwycić. Niemniej, warto udoskonalić ją dodatkami w postaci warzyw konserwowych, kaszy, ryżu lub prostej surówki z marchewki. Ten słodki przysmak również przygotujesz w ok. 10 minut.

Zobacz też: Powrót zapomnianego hitu z PRL-u. Ten przysmak robił furorę na każdej domówce

Wystarczy, że zetrzesz 4 duże marchewki i 2 średnie jabłka na średnich oczkach tarki. Następnie skropisz je sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, dodasz 1 łyżeczkę cukru, odrobinę oleju i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: