Spójrzmy prawdzie w oczy, nie zawsze mamy czas i energie na to, aby przygotować dla najbliższych obiad czy też ciepłą przekąskę. Na szczęście istnieją przepisy, które nie wymagają od nas zbyt wielkiego nakładu pracy, a w dodatku smakują naprawdę rewelacyjnie. Jednym z tego typu dań są kotleciki papieskie, które w tradycyjnej kuchni są nazywane kotletami siekanymi. Ich fenomen polega m.in. na tym, że można je przyrządzić w stosunkowo krótkim czasie. Ten niebiański przysmak wymaga użycia 8 składników.
W podstawowej wersji kotlecików papieskich do przygotowania chrupkiej przekąski wykorzystuje się:
Chcąc jednak przemycić nieco warzyw i urozmaicić to proste danie do miski z farszem można dorzucić również np. paprykę, kukurydzę, pieczarki, szpinak lub inny ulubiony dodatek. Sposób działania jest następujący:
Następnie rozgrzewamy patelnie i wylewamy na nią odrobinę oleju. Masę najlepiej wykładać łyżką, pamiętając o tym, aby uformować kotleciki. Danie obsmażamy z obu stron po 2-3 minuty. Po obróbcie cieplnej, ściągamy przysmak i wykładamy go na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Tak przygotowany element dania głównego wykładamy na talerze i przechodzimy do przyrządzenia odpowiedniego dodatku.
Szybka wersja kotletów siekanych to prawdziwa eksplozja smaków, którą nie sposób się nie zachwycić. Niemniej, warto udoskonalić ją dodatkami w postaci warzyw konserwowych, kaszy, ryżu lub prostej surówki z marchewki. Ten słodki przysmak również przygotujesz w ok. 10 minut.
Zobacz też: Powrót zapomnianego hitu z PRL-u. Ten przysmak robił furorę na każdej domówce
Wystarczy, że zetrzesz 4 duże marchewki i 2 średnie jabłka na średnich oczkach tarki. Następnie skropisz je sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, dodasz 1 łyżeczkę cukru, odrobinę oleju i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.