Szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu. Dzięki swej różnorodności sprawdzą się znacznie lepiej niż sam kurczak na grilla. Również czas ich opiekania bywa krótszy, niż w przypadku większych kawałków mięsa, na przykład piersi z kurczaka, karczku czy kiełbasy.
Chcesz, aby dania na stole wyglądały efektownie? Przygotuj szaszłyki na grilla - kolorowe, zachwycające smakiem i wyglądem. Szaszłyki drobiowe idealnie komponują się z warzywami. Do ich przygotowania potrzebujemy piersi z kurczaka, cukinii, papryki i cebuli. Oczywiście dobór warzyw zależy od naszych preferencji smakowych. Mięso drobiowe jest na tyle uniwersalne, że szaszłyki z kurczaka możemy przygotować z warzywami, grzybami (doskonale sprawdzą się pieczarki lub boczniaki), a nawet z dodatkiem boczku wieprzowego, dzięki któremu zyskamy nowy wymiar smaku.
Szaszłyki z kurczaka - przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki o wielkości około 2-3 centymetrów. Następnie obtaczamy je w marynacie z:
Mięso w marynacie odstawiamy na około 30 minut. Przechodzimy do przygotowania warzyw. Cukinię myjemy, odkrawamy końce, a następnie kroimy na kawałki odpowiadające wielkością kawałkom mięsa. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazdo nasienne i kroimy na takie same kawałki. Jeśli chodzi o cebulę, to świetnie sprawdzi się zarówno jej żółta, jak i czerwona odmiana.
Do przygotowania szaszłyków warzywnych potrzebujemy kompozycji naszych ulubionych składników. Świetnie sprawdzi się połączenie papryki, bakłażana, cukinii, cebuli, pomidorów oraz małych pieczarek. Marynatę przygotowujemy z:
Podczas letnich przyjęć świetnie sprawdzą się proste, orzeźwiające sałatki. Najlepsza sałatka do grilla to taka, która jest lekka, odświeżająca. Jeśli nie macie pomysłu na to, co za serwować gościom podczas imprezy, możecie zainspirować się następującymi kompozycjami:
Która sałatka do grilla zagości na Waszych stołach?
Zobacz też: Sałatka z granatem - kilka inspiracji na wyjątkową przekąskę