• Link został skopiowany

Komisja Europejska wydała zgodę na spożywanie larw. Owady trafią do jedzenia

Komisja Europejska wydała rozporządzenie, które pozwala na stosowanie proszku z larw mącznika w branży spożywczej. To oznacza, że te owady stały się nową żywnością i mogą trafić między innymi do serów, pieczywa czy makaronów. Warunkiem jest jednak odpowiednie oznakowanie takich produktów.
KE wydała zgodę na spożywanie larw. Teraz owady trafią do jedzenia - zdjęcie ilustracyjne
Adam Gwiazda/X.com-CreativeNature_nl/Istock.com

Komisja Europejska zdecydowała o uznaniu proszku z całych larw mącznika młynarka (Tenebrio molitor) za nową żywność i opublikowała w tej sprawie rozporządzenie wykonawcze (UE 2025/89) z dnia 20 stycznia 2025 roku. Taka decyzja ma bezpośredni związek z polityką Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), która stale zwraca uwagę na owady będące kohortowym i bardziej ekologicznym źródłem białka. W przypadku sproszkowanych larw niezbędne będzie jednak ich odpowiednie przygotowanie oraz zastosowanie specjalnych oznaczeń, które mają chronić alergików.

Zobacz wideo Sposób na uciążliwe muchy? Potrzebne są woda i monety

Mącznik młynarek: Sproszkowane larwy zostały dopuszczone do żywności. Ważne są promienie UV

Warunkiem korzystania z larw mącznika jest poddanie ich promieniowaniu UV oraz odpowiednie oznakowanie produktów. Informacje ostrzegawcze mają w szczególności służyć osobom uczulonym na skorupiaki, w przypadku których istnieje ryzyko wystąpienia potencjalnych reakcji alergicznych. Zlecono również dalsze badania dotyczące występujących w larwach Tenebrio molitor alergenów. Jak informuje Portal Spożywczy, z opinii naukowej Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wynika, że proszek z larw mącznika młynarka po zastosowaniu UV jest całkowicie bezpieczny.

Opinia naukowa daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że proszek z całych larw Tenebrio molitor poddany działaniu promieniowania UV, stosowany w chlebie i bułkach, ciastach i ciastkach, produktach na bazie makaronu, przetworzonych produktach z ziemniaków, serze i produktach z sera oraz musach owocowych i warzywnych, przeznaczonych dla ogółu populacji, spełnia warunki wprowadzenia na rynek zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283

- napisano w rozporządzeniu opublikowanym przez KE. Ponadto dowiedziono, że użycie UV sprawia, że w proszku z larw zwiększa się poziom witaminy D3.

Larwy mącznika w jedzeniu. Już teraz można kupić wiele tego typu produktów

Warto zaznaczyć, że proszek z larwy mącznika młynarka został zatwierdzony jako żywność już w 2021 roku. Teraz jednak Komisja Europejska zgodziła się na to, by stał się składnikiem produktów, takich jak pieczywo, sery czy makarony. Jak zauważa "Rzeczpospolita" na najnowszej liście dopuszczonych do spożycia owadów znajdują się także świerszcze domowe oraz szarańcza wędrowna. Można jeść je oraz dodawać do produktów i dań w formie mrożonej, suszonej oraz sproszkowanej.

Zobacz też: Koniec z bananami "premium". Od 2025 roku już nie znajdziesz ich w sklepie

W Polsce dodatek w formie sproszkowanych owadów występuje między innymi w batonach proteinowych, chipsach, chrupkach, ciastkach czy mieszankach do sałatek.

Dziękuje my, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: