• Link został skopiowany

Fasolka szparagowa - przepis na przetwory, zasady gotowania oraz mrożenia. Przydatne rady, które warto znać

Fasolka szparagowa to dosyć często wybierane warzywo, jeżeli idzie o naszą kuchnię. Możemy przyrządzić z niej mnóstwo przepysznych, a co najważniejsze bardzo zdrowych potraw. Warzywo można bardzo łatwo konserwować i dość długo przechowywać.
Fasolka szparagowa - przepis na przetwory, zasady gotowania oraz mrożenia. Przydatne rady, które warto znać. Zdjęcie ilustracyjne
pixabay

Sałatka z fasolki szparagowej na zimę do słoików - idealna na zimowe zapasy

Sałatka z fasolki szparagowej to doskonały dodatek do zimowych lub jesiennych obiadów, kiedy temperatury robią nam figla i nietrudno o przeziębienie. Zwłaszcza w tym okresie należy zmodyfikować dietę i wprowadzić więcej produktów, które nas wzmocnią. Dobrym przykładem jest tu fasolka, które dostarcza nam mnóstwo niezbędnych witamin i składników mineralnych. Znakomicie komponuje się z sałatkami lub solo jako dodatek. Można wykonywać z niej przetwory, przez co zamykamy cenne składniki i pyszny smak w słoiku. Sprawdź, jak łatwo wykonać sałatkę z fasolki do słoików.

Fasolka szparagowa - przepis na sałatkę:

Składniki:

  • 2 kg dobrej jakościowo fasolki szparagowej
  • pół kilograma marchewki
  • 30 dag cebuli
  • 2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli kłodawskiej lub himalajskiej
  • liście laurowe, pieprz
  • 2 łyżki octu

Wykonanie:

  1. Fasolkę dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na kawałki.
  2. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
  3. Później myjemy i obieramy marchewkę. Ścieramy ją na tarce o dużych oczkach.
  4. Cebule obieramy i następnie kroimy w pół talarki.
  5. Paprykę również myjemy i kroimy na drobne paski.
  6. Marchew z cebulą dusimy z przyprawami przez kwadrans. Dodajemy sól, cukier. Mieszamy.
  7. Dokładamy ocet i koncentrat pomidorowy.
  8. Łączymy z fasolką i dusimy na ogniu, cały czas mieszając przez 5-10 minut. Pod koniec dodajemy paprykę.
  9. Wkładamy sałatkę do przygotowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Fasolka szparagowa -  gotowanie przed mrożeniem pozwoli cieszyć się lepszą jakością fasolki

Jak zamrozić fasolkę szparagową, aby była świeża jeszcze dłużej? Warto wiedzieć, że gotowanie przed mrożeniem pozwoli cieszyć się lepszym smakiem fasolki. W celu zachowania wartości odżywczych musimy ją więc zblanszować, czyli poddać obróbce termicznej. W tym też celu należy umieścić fasolkę we wrzątku, następnie, wyciągnąć i odcedzić. Proces blanszowania powinien zająć kilka minut (około 3-5 minut). 

Jak długo gotować fasolkę szparagową? Zwróć uwagę na rodzaj fasolki

Jak długo gotować fasolkę szparagową, aby jej nie rozgotować? Zasada gotowania fasolki szparagowej opiera się głównie na dostosowaniu czasu gotowania do rodzaju fasoli. Im warzywo jest świeższe, młodsze tym gotujemy ją krócej.

  • zielona fasolka szparagowa - długość gotowania to ok. 15-20 minut,
  • żółta fasolka szparagowa - długość gotowania to ok. 5-17 minut.

Zobacz też: Jak ugotować fasolkę szparagową, aby była pyszna i pięknie wyglądała? Zapamiętaj te kuchenne zasady

Więcej o:

Komentarze (0)

Fasolka szparagowa - przepis na przetwory, zasady gotowania oraz mrożenia. Przydatne rady, które warto znać

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).