Sałatka z fasolki szparagowej to doskonały dodatek do zimowych lub jesiennych obiadów, kiedy temperatury robią nam figla i nietrudno o przeziębienie. Zwłaszcza w tym okresie należy zmodyfikować dietę i wprowadzić więcej produktów, które nas wzmocnią. Dobrym przykładem jest tu fasolka, które dostarcza nam mnóstwo niezbędnych witamin i składników mineralnych. Znakomicie komponuje się z sałatkami lub solo jako dodatek. Można wykonywać z niej przetwory, przez co zamykamy cenne składniki i pyszny smak w słoiku. Sprawdź, jak łatwo wykonać sałatkę z fasolki do słoików.
Fasolka szparagowa - przepis na sałatkę:
Składniki:
Wykonanie:
Jak zamrozić fasolkę szparagową, aby była świeża jeszcze dłużej? Warto wiedzieć, że gotowanie przed mrożeniem pozwoli cieszyć się lepszym smakiem fasolki. W celu zachowania wartości odżywczych musimy ją więc zblanszować, czyli poddać obróbce termicznej. W tym też celu należy umieścić fasolkę we wrzątku, następnie, wyciągnąć i odcedzić. Proces blanszowania powinien zająć kilka minut (około 3-5 minut).
Jak długo gotować fasolkę szparagową, aby jej nie rozgotować? Zasada gotowania fasolki szparagowej opiera się głównie na dostosowaniu czasu gotowania do rodzaju fasoli. Im warzywo jest świeższe, młodsze tym gotujemy ją krócej.
Zobacz też: Jak ugotować fasolkę szparagową, aby była pyszna i pięknie wyglądała? Zapamiętaj te kuchenne zasady
Komentarze (0)
Fasolka szparagowa - przepis na przetwory, zasady gotowania oraz mrożenia. Przydatne rady, które warto znać
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!