Szybko i smacznie, czyli przekąski z ciasta francuskiego. Trzy proste przepisy

Co można zrobić z ciasta francuskiego? Łatwiej byłoby zapytać, czego nie można, bo istnieje naprawdę wiele pomysłów na ciasto francuskie. Oto kilka propozycji, które od lat królują na polskich stołach i bez wątpienia podbiją wasze podniebienia.

Przekąski z ciasta francuskiego to smakołyki, bez których trudno wyobrazić sobie domowe przyjęcie lub nawet bardziej oficjalną imprezę firmową. Jest na tyle uniwersalne, że sprawdza się zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko z owocami lub dżemami. Co najlepsze, gotowe ciasto francuskie dostaniemy w każdym markecie spożywczym, dzięki czemu nie musimy poświęcać czasu na jego samodzielne wyrabianie. Co zrobić z ciasta francuskiego na szybko? Podpowiadamy!

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego - przepis na ślimaczki

Składniki:

  • ciasto francuskie XXL
  • plastry sera żółtego około 150 g
  • szynka konserwowa plastry około 200 g
  • keczup
  • majonez

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na dziesięć minut przed rozpoczęciem pracy. Kładziemy je na blacie, a następnie smarujemy majonezem i keczupem.
  2. Układamy na cieście plastry szynki i sera żółtego, po czym zawijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  3. Kroimy ciasto na grubsze kawałki (około 2 cm), które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.

Ciasto francuskie ze szpinakiem - szybka przekąska na imprezę

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie np. XXL
  • 250 g świeżego szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera ricotta
  • 100 g sera feta
  • szczypta soli, pieprzu i oregano

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od podsmażenia cebuli, następnie dodajemy szpinak. Całość smażymy na małym ogniu.
  2. Po chwili dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz sery: feta i ricotta. Posypujemy wszystko solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez 2 minuty.
  3. Ciasto francuskie układamy na blacie, a następnie smarujemy je farszem. Na koniec zawijamy je jak roladę i kroimy na szersze kawałki (około 5 cm).
  4. Ciasto możemy też posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  5. Przekąski wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, a temperaturę ustawiamy na 180 stopni.

Ciasto francuskie z twarogiem - w sam raz na poczęstunek dla gości

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dag twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 8 g cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od rozgniecenia twarogu i wymieszania go z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Następnie przechodzimy do pokrojenia ciasta francuskiego na kilka mniejszych prostokątów. Na każdym z nich umieszczamy część masy twarogowej.
  3. Wolne brzegi ciasta smarujemy wodą, a następnie składamy i dociskamy.
  4. Tak przygotowane smakołyki wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.  
Więcej o:
Copyright © Agora SA