Co można zrobić z ciasta francuskiego? Łatwiej byłoby zapytać, czego nie można, bo istnieje naprawdę wiele pomysłów na ciasto francuskie. Oto kilka propozycji, które od lat królują na polskich stołach i bez wątpienia podbiją wasze podniebienia.
zi3000 / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Przekąski z ciasta francuskiego to smakołyki, bez których trudno wyobrazić sobie domowe przyjęcie lub nawet bardziej oficjalną imprezę firmową. Jest na tyle uniwersalne, że sprawdza się zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko z owocami lub dżemami. Co najlepsze, gotowe ciasto francuskie dostaniemy w każdym markecie spożywczym, dzięki czemu nie musimy poświęcać czasu na jego samodzielne wyrabianie. Co zrobić z ciasta francuskiego na szybko? Podpowiadamy!
REKLAMA
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego - przepis na ślimaczki
Składniki:
ciasto francuskie XXL
plastry sera żółtego około 150 g
szynka konserwowa plastry około 200 g
keczup
majonez
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na dziesięć minut przed rozpoczęciem pracy. Kładziemy je na blacie, a następnie smarujemy majonezem i keczupem.
Układamy na cieście plastry szynki i sera żółtego, po czym zawijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Kroimy ciasto na grubsze kawałki (około 2 cm), które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.
Ciasto francuskie ze szpinakiem - szybka przekąska na imprezę
Składniki:
1 ciasto francuskie np. XXL
250 g świeżego szpinaku (świeży lub mrożony)
1-2 łyżki oleju
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
100 g sera ricotta
100 g sera feta
szczypta soli, pieprzu i oregano
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od podsmażenia cebuli, następnie dodajemy szpinak. Całość smażymy na małym ogniu.
Po chwili dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz sery: feta i ricotta. Posypujemy wszystko solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez 2 minuty.
Ciasto francuskie układamy na blacie, a następnie smarujemy je farszem. Na koniec zawijamy je jak roladę i kroimy na szersze kawałki (około 5 cm).
Ciasto możemy też posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Przekąski wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, a temperaturę ustawiamy na 180 stopni.