Sadzenie tui wbrew pozorom nie jest wcale takim prostym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Jeżeli popełnimy błąd już na tym etapie, później może być ciężko go poprawić. Aby jednak do tego nie dopuścić, warto zastosować kilka prostych zasad, które znacznie ułatwią zadanie, oraz będą zdrowo i gęsto rosły.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W zależności od zakupionych sadzonek termin będzie się różnić - mamy do dyspozycji te kopane z gruntu i te w doniczce. Rośliny zakupione w pojemnikach mogą być sadzone tak naprawdę przez cały okres wegetacyjny, jeżeli jednak zdecydujesz na zakup tui kopanych z gruntu, należy sadzić wiosną lub jesienią. Nie ma w tym momencie różnicy, jaka odmiana tui będzie kupiona - zarówno szmaragd, jak i brabant sadzi się w tych samych terminach. Wszystko jest zależne natomiast od warunków atmosferycznych, które będą panować w danym momencie. Może to być np. od połowy marca do przełomu kwietnia i maja. Te kopane z gruntu będą mieć słabiej rozwinięty system korzeniowy, dlatego warto wiedzieć, że mogą mieć trudności z pobieraniem odpowiedniej ilości wody, w szczególności podczas upałów. Jeżeli robimy to w okresie wiosennym, należy pamiętać o intensywnym podlewaniu w ciągu lata. Jesienią za to warto wziąć pod uwagę, aby robić to co najmniej sześć tygodni przed pierwszymi mrozami.
Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć, oraz jaki rodzaj krzewu wybraliśmy:
Najważniejsza zasada podczas sadzenia pod żywopłot: wszystkie odległości między sadzonkami powinny wynosić taką samą odległość.
Oprócz tego warto przemyśleć kwestie odległości od ogrodzenia oraz innych przedmiotów. Dlaczego? Krzewy w pewnym momencie mocno się rozrosną, co może sprawiać późniejsze trudności przy chociażby przycinaniu, które będzie trzeba wykonać. Warto więc zachować odległość 1 metra, aby swobodnie poruszać się później z obu stron.
Oprócz podlewania i stosowania nawozów ważnym elementem jest przycinanie, aby roślina nabrała pożądanego przez nas kształtu. Wykonuje się to kilka razy w roku, odpowiednimi narzędziami, oraz techniką. Pierwsze cięcie należy wykonać przed rozpoczęciem wegetacji (około połowy marca, lub początek kwietnia). Kolejne cięcie wykonujemy w czerwcu, gdy nowe przyrosty ciemnieją. Ostatni raz należy zrobić to w sierpniu.