Suszone zioła są znanym od wieków sposobem, by zachować ich właściwości na długi czas. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się ich aromatem przez cały rok. Sierpień jest najlepszym miesiącem na rozpoczęcie tego procesu. Sprawdziliśmy wszystko, co powinno się wiedzieć o suszeniu ziół.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zanim w ogóle zabierzemy się za suszenie ziół, trzeba je najpierw odpowiednio zebrać. Najlepszy będzie na to ranek suchego i słonecznego dnia. Zioła ścinamy przy pomocy sekatora czy nożyc i zbieramy do wiklinowego koszyka lub worka z naturalnej tkaniny takiej jak len, juta czy bawełna. Następnie musimy je dokładnie "przebrać", oddzielając je od trawy i chwastów, a także oderwać zżółknięte, przesuszone, zgniłe czy z widocznymi oznakami chorób liście. Rośliny należy delikatnie oczyścić i luźno ułożyć na suchym podłożu takim jak ręcznik papierowy, lniany czy bawełniany. Po wyschnięciu można przystąpić do suszenia. Zioła można wysuszyć:
Sposób zależy od gatunku ziół, które planujemy wysuszyć. Rośliny o niewielkich sztywnych liściach z małą zawartością wody ścinamy i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie otrząsamy z nadmiar wilgoci, wiążemy w małe pęczki i wieszamy łodygami w dół. W tym przypadku proces trwa około trzech tygodni, a kończy się, gdy grubsze części łamią się podczas zginania. W ten sposób suszymy takie gatunki, jak choćby majeranek, tymianek czy rozmaryn. Zioła o mięsistych liściach suszymy szybko, by zapobiec rozwojowi pleśni. Po ścięciu pędów, umyciu ich i osuszeniu, obrywamy liście, które w pojedynczej warstwie rozkładamy. Całość będzie gotowa po około tygodniu. W ten sposób postępujemy z miętą, bazylią czy lubczykiem. Trzeba jednak uważać, ponieważ w trakcie procesu zioła łatwo przejmują cudze wonie. Konieczne jest więc trzymanie ich oddzielnie. Kiedy zioła będą już ususzone, możemy trzymać je nawet do trzech lat, choć najlepiej zużyć je w ciągu roku. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętych pojemnikach, bez dostępu do światła. Przezroczyste słoiki z suszonymi przyprawami powinno się trzymać w suchym i ciemnym miejscu.