O ile pyłek pszczeli zna lub chociaż kojarzy jego nazwę większość z nas, o tyle kit i pierzga dla wielu osób może brzmieć dość enigmatycznie. Wyjaśnijmy zatem, czym tak naprawdę są. Kit, znany również pod nazwą propolis, to nic innego jak gęsta i lepka substancja wykorzystywana przez pszczoły do wyściełania wnętrza ula. Pierzga natomiast stanowi podstawowy pokarm pszczół. Powstaje z pyłku kwiatowego i ma postać grudek o ciemnobrązowej barwie i nieregularnym kształcie.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pyłek kwiatowy jest bogatym źródłem białka i aminokwasów. Zawiera również węglowodany (między innymi fruktozę, glukozę i maltozę) oraz witaminy (E, C, B1, B2 czy B6). Wśród prozdrowotnych właściwości pyłku pszczelego można wymienić regulowanie procesów trawiennych, na przykład łagodzenie zaparć oraz działanie detoksykacyjne. Pyłek pszczeli wzmacnia organizm, zwiększa poziom żelaza i wspomaga leczenie stanów zapalnych w jamie ustnej. Działa również wzmacniająco na naczynia krwionośne zapobiegając ich pękaniu.
Zaleca się przyjmowanie pyłku kwiatowego trzy razy dziennie przed posiłkiem. Możemy go wymieszać z wodą, miodem lub mlekiem. Dzienna dawka pyłku pszczelego dla osób dorosłych wynosi 2 łyżki stołowe, natomiast w przypadku małych dzieci (3-5 lat) będzie to łyżeczka od herbaty.
Pierzga jest źródłem cennych składników odżywczych takich jak białka, węglowodany, aminokwasy oraz cały szereg witamin (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, D). Pierzga pszczela wzmacnia organizm przy spadkach odporności, łagodzi skutki przewlekłego zmęczenia oraz wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomaga przy wrzodach żołądka i wspomaga proces oczyszczania wątroby.
Wśród głównych składników propolisu należy wymienić żywice roślinne, woski, pyłek kwiatowy i polifenole. Kit wykazuje przede wszystkim działanie przeciwdrobnoustrojowe – wspomaga proces zwalczania wirusów, bakterii czy grzybów. Wykorzystywany jest przy problemach stomatologicznych, dolegliwościach ze strony układu pokarmowego oraz chorobach skóry.
Do przygotowania nalewki z propolisu potrzebujemy 50 g zmielonego kitu, 350 ml spirytusu oraz 150 ml przegotowanej wody. Kit pszczeli zalewamy spirytusem i wodą i pozostawiamy w zamkniętym słoiku na około 2 tygodnie. Później nalewkę powinniśmy przefiltrować przez gazę lub filtr od kawy.
Zobacz też: Woda z miodem na czczo potrafi zdziałać cuda. Zacznij ją pić, a szybko zobaczysz efekty