Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Niektórzy decydują się na potężny zastrzyk energii, sięgając po czarną kawę bez żadnych dodatków, natomiast dla innych najważniejsze są walory smakowe. Wtedy w ruch idzie nie tylko mleko, ale także cukier, bądź słodkie syropy. Czy da się lepiej? Otóż najwięksi kawosze twierdzą, że tak. Wystarczy zastąpić to wszystko solą kuchenną.
Zanim przejdziemy do tajemnicy najpyszniejszej kawy na naszym globie, warto wrócić na chwilę do genezy tego święta. 29 września tego roku w Polsce obchodziliśmy Dzień Kawy, jednak jest moment, w którym miłościom do tego napoju możemy dzielić się również z mieszkańcami pozostałych części świata. Okazuje się, że pierwszy oficjalny Międzynarodowy Dzień Kawy był obchodzony 1 października 2015 roku, podczas wystawy Expo w Mediolanie. Wtedy świętowano to wydarzenie poprzez ideę Fair Trade, czyli Sprawiedliwego Handlu, której celem jest pomaganie różnego rodzaju wytwórcom. Wówczas skupiono się na osobach, które uprawiają kawę - warunkach ich pracy oraz otrzymywanym wynagrodzeniu. Choć to święto niesie za sobą ważne przesłanie, jest to także okazja do napicia się dobrej kawy i być może spróbowania czegoś nowego. Jednym z pomysłów jest kawa z solą, którą uwielbiają najwięksi kawosze, tacy jak szef kuchni Alton Brown.
Choć jeszcze kilka lat temu ciężko nam było sobie wyobrazić danie, które łączy w sobie słodki i słony smak, dziś nie jest to już żadnym zaskoczeniem. Słony karmel opanował branżę gastronomiczną, stając się prawdziwym hitem. Jednak, czy jesteśmy w stanie pójść o krok dalej? Otóż okazuje się, że wielu smakoszy kawy wymienia cukier na sól, aby wzmocnić swoje doznania smakowe. Ten składnik, który nie dla wszystkich może być tak oczywisty, ma dwa ważne zadania. Alton Brown w rozmowie z Tasting Table zdradził, że sól nie tylko niweluje charakterystyczną goryczkę, ale także poprawia smak wody, która niekiedy może wydawać się "nieświeża".
Osobiście przyzwyczaiłem się już do tego, że dodaję ćwierć łyżeczki soli na każde sześć łyżek kawy
- wyjaśnia Alton Brown. Tezę szefa kuchni potwierdzają również naukowcy. Z badań opublikowanych w Oxford Academic jony sodu łączą się z receptorami słonego smaku na języku, które odpowiadają za wyczuwanie goryczy. Przy jednoczesnym stymulowaniu obu tych receptorów, gorzki smak znika. Ciekawostką jest również fakt, że kawa z solą morską jest jednym z ulubionych napojów osób mieszkających między innymi w Tajwanie, Turcji oraz Serbii. Jeśli zatem chcemy nieco urozmaicić sobie Międzynarodowy Dzień Kawy, warto spróbować tego "przysmaku". Należy jednak pamiętać, aby sól dodać do kawy przed jej zaparzeniem. To ważne, ponieważ dodanie soli do wrzątku, może sprawić, że otrzymany efekt aż tak nas nie zaskoczy. Jest też dobra wiadomość dla tych, którzy nie mogą przekonać się do kawy bez cukru. Szczypta soli może zostać dodana również do posłodzonego napoju, jednak ostateczna ocena smaku to już indywidualna kwestia.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.