Przełom maja i czerwca jest oczywiście początkiem sezonu na truskawki. Nie da się ukryć, że to jedne z najbardziej lubianych przez Polaków owoców. Nic w tym dziwnego. Są smaczne, słodkie i stanowią doskonały dodatek do różnych dań. Można z nich przygotować ciasta, pierogi, ale też pyszne tiramisu. Przepis na ten włoski deser pokazał niedawno Matteo Brunetti.
Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"
Jaki deser najlepiej smakuje w upały? Zrób truskawkowe tiramisu od włoskiego kucharza
Matteo Brunetti to popularny kucharz i twórca internetowy. Szerszą popularność zdobył w 2017 roku, gdy wziął udział w szóstej edycji polskiej wersji programu "MasterChef", gdzie zajął czwarte miejsce. Od tamtej pory Polacy pokochali jego przepisy, ponieważ mężczyzna nieustannie sięga do tradycyjnej kuchni włoskiej. Swoje dania regularnie publikuje w mediach społecznościowych, głównie na Instagramie. Tam też pokazał niedawno przepis na truskawkowe tiramisu. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej, dlatego warto przyrządzić je, póki mamy sezon na te owoce. Przepis jest bardzo prosty.
Zobacz też: To prawdziwy smak dzieciństwa. Z tym przepisem przypomnisz sobie pyszne pierogi z truskawkami
Najszybsze tiramisu truskawkowe. Jakie składniki przygotować?
Składniki, jakich potrzebujemy do przyrządzenia truskawkowego tiramisu, to:
- 500 gramów truskawek,
- 500 gramów mascarpone,
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- łyżka cukru pudru,
- cytryna,
- garść liści mięty
- łyżka ekstraktu waniliowego,
- duże opakowanie podłużnych biszkoptów,
- 80 gramów limoncello (opcjonalnie)
Tiramisu truskawkowe z mascarpone. Przepis krok po kroku
- Na początek dokładnie myjemy i osuszamy truskawki, a następnie odcinamy z nich szypułki.
- Połowę owoców wrzucamy do miksera. Dolewamy do nich limoncello, dorzucamy garść mięty i miksujemy wszystko na gładki sos. Dodatek alkoholu jest opcjonalny - jeśli deseru mają też skosztować dzieci, można go zastąpić zwykłą wodą.
- Resztę niezblendowanych truskawek wkładamy do rondelka, dodajemy do nich cukier puder, sok z całej cytryny oraz startą skórkę tego owocu. Całość gotujemy przez kilka minut, a następnie wszystko blendujemy na gęstą, jednolitą masę. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Kolejny krok to oddzielenie żółtek od białek. Żółtka przekładamy do czystej miski, dosypujemy do nich cukier i ubijamy wszystko na aksamitną masę. Następnie dodajemy mascarpone oraz ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy całość aż do połączenia się składników.
- Spód prostokątnego lub kwadratowego naczynia smarujemy cienką warstwą jajeczno-kremowej masy. Następnie moczymy biszkopty w sosie truskawkowym, który blendowaliśmy na samym początku, i układamy je gęsto na dnie. Ciastka powinny się dokładnie stykać brzegami, aby deser był później zwarty.
- Na biszkopty nakładamy kolejną kremową warstwę, a następnie trochę truskawkowego sosu z rondelka. Później powtarzamy tę czynność - ponownie biszkopty, krem i na wierzch sos.
- Deser zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie będzie gotowy do zjedzenia. Na koniec można go udekorować truskawkami i miętą, jeśli nie wykorzystaliśmy wszystkich składników wcześniej.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.