Mrożenie mięsa jej popularną praktyką, dzięki której może być ono przez dłuższy czas zdatne do spożycia. Wiele osób korzysta z tej metody również w trakcie promocji, w efekcie czego są w stanie zaoszczędzić na produktach spożywczych. Większość z nas żyje również w przekonaniu, że tak "zakonserwowane" mięso może leżeć w zamrażarce w nieskończoność. Niestety w tym przypadku daty również mają znaczenie. Jak długo jesteśmy w stanie zatem bezpiecznie przechowywać w ten sposób poszczególne rodzaje mięs?
Przed zamrożeniem mięsa warto wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii. W przypadku dłuższego przechowywania konieczne jest stałe utrzymywanie niskiej temperatury - na poziomie minus 18 stopni Celsjusza. Wielokrotne rozmrażanie mięsa jest niewskazane i może skutkować przywróceniem procesów biologicznych oraz mikrobiologicznych. To zaś sprawi, że mięso zacznie się psuć i nie będzie nadawać się do spożycia. Ponadto najlepiej umieścić je w szczelnych pojemnikach lub woreczkach, by zapobiec dostawaniu się powietrza. Dzięki temu jesteśmy w stanie utrzymać również pierwotny smak produktu. Po zamrożeniu ważnym aspektem staje się również czas, ponieważ ta metoda jedynie wstrzymuje procesy degradacyjne, a nie zatrzymuje ich całkowicie. Choć orientacyjny czas mrożenia dla wołowiny to 8 miesięcy, dla wieprzowiny 6, a dla drobiu - 3, te liczby nie są dokładne. Właśnie dlatego warto skupić się na poszczególnych rodzajach mięsa, ponieważ w każdym przypadku okres przechowywania jest różny.
Drób to delikatne mięso, które łatwo ulega wysuszeniu, dlatego nie warto przechowywać go w zamrażarce zbyt długo. Cały kurczak może spędzić tam 12 miesięcy, natomiast filety i inne pojedyncze części zaledwie 9 miesięcy. Najkrócej zamrożone powinny pozostawać podroby. W ich przypadku okres ten skraca się do 2-3 miesięcy. W przypadku wołowiny sytuacja wygląda podobnie:
Zobacz też: Tak usuniesz tłuszcz, przebarwienia i smród z plastikowych pudełek. Wystarczy połączyć dwa składniki
Wieprzowinę powinno się zaś przechowywać w zamrażarce maksymalnie przez 8 miesięcy. Szczegółowy podział wygląda zatem następująco:
Indywidualnego traktowania wymaga także mięso mielone, które jest znacznie bardziej czułe na kontakt z powietrzem, przez co szybciej się psuje. Najlepiej mrozić w cienkich płaskich porcjach i przechowywać jedynie przez 2 miesiące.
Dziękuje my, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.