• Link został skopiowany

Gofry będą puszyste i chrupiące jak nad morzem. Zamiast mleka dodaj ten składnik

Jak zrobić idealne ciasto na gofry? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Wystarczy zamienić jeden składnik, a ciasto od razu zmieni swoją konsystencję. Po usmażeniu gofry będą chrupkie i złociste na zewnątrz, ale miękkie i puszyste w środku. To idealny pomysł na śniadanie lub deser.
Gofry - zdjęcie ilustracyjne
Fot. istockphoto.com/Arx0nt

Gofry kojarzą się zwykle z wakacyjnym wyjazdem nad morze. To właśnie tam najczęściej zajadamy się tym chrupiącym deserem, spacerując beztrosko po lokalnym deptaku. Na tę myśl można się rozmarzyć, więc jeśli właśnie naszła cię ochota na ciepłe, świeże gofry, to przedstawiamy ten prosty przepis. 

Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to!

Gofry jak z budki nad morzem. Zamień jeden składnik dla lepszego efektu

Gofry w nadmorskich punktach gastronomicznych zdają się mieć idealną konsystencję. Są chrupiące na wierzchu, ale miękkie i delikatne w środku, dzięki czemu wręcz rozpływają się w ustach. Wbrew pozorom da się osiągnąć taki sam efekt w domu. Wystarczy zrezygnować z jednego składnika i zamienić go na inny. Mowa dokładniej o mleku. Jeśli zamiast niego użyjemy maślanki, ciasto będzie gęstsze, a po usmażeniu stanie się puszyste i aksamitne.

Zobacz też: Do tych ogórków małosolnych nie potrzebujesz słoika. Przygotuj je rano, a wieczorem już będą gotowe

Najprostszy przepis na gofry. Z tym składnikiem będą bardziej puszyste

Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania domowych gofrów, to:

  • 500 mililitrów maślanki naturalnej,
  • 300 gramów mąki pszennej (najlepiej typ 500),
  • 2 średnie jajka,
  • około 70 gramów roztopionego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • ulubione dodatki, na przykład świeże owoce, dżem lub bita śmietana.

Jak się robi gofry? Postępuj zgodnie z przepisem

  1. Na początek należy się upewnić, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową - zwłaszcza maślanka i jajka. To znacznie ułatwi pracę, składniki szybciej się połączą, a gofry będą mieć bardziej aksamitną konsystencję.
  2. Następnie trzeba przygotować dwie miski. Do jednej z nich przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i wszystko mieszamy. Do drugiego naczynia wlewamy maślankę, wbijamy jajka, dodajemy cukier i szczyptę soli. Całość miksujemy.
  3. Mokre składniki przelewamy do sypkich i miksujemy wszystko na gładką, jednolitą masę. Pod koniec tego procesu dodajemy roztopione masło. Warto upewnić się wcześniej, że już zupełnie ostygło. Gorącego płynu nie można dodać do ciasta, bo zmieni jego konsystencję.
  4. Gdy już zmiksujemy wszystkie składniki, odkładamy miskę na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy jej wnętrze masłem lub olejem.
  5. Gdy gofrownica jest już dobrze rozgrzana, nakładamy do niej porcje ciasta za pomocą chochelki. Gofry smażymy przez około 3 lub 4 minuty. Co ważne - nie otwieramy w tym czasie urządzenia. Gofry same w sobie będą pyszne, ale można je ulepszyć wybranymi dodatkami: obsypać cukrem pudrem, nałożyć na nie dżem, bitą śmietanę lub świeże owoce.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: