Aktualnie trwa sezon na truskawki, co oznacza, że sklepy i targowiska pękają w szwach od tych słodkich owoców. Wielu z nas uprawia je też w swoich ogrodach, ponieważ można przygotować z nich wiele smacznych potraw i warto zawsze mieć je pod ręką. Jeśli aktualnie zmagasz się z nadmiarem truskawek i nie chcesz ich zmarnować, to przygotuj pyszny kompot. Przepis jest bardzo prosty i składa się tylko z trzech składników. Jak go zrobić?
Kluczem do sukcesu słodkiego i smacznego kompotu jest oczywiście jakość truskawek. Najlepiej używać głównie owoców, które jeszcze nie są w pełni dojrzałe. Dzięki nim napój zachowa swoją świeżość na dłużej, a przy okazji pełniejsze truskawki nie będą wypływać na wierzch. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć też owoców lekko przejrzałych, jednak wówczas istnieje ryzyko, że kompot szybciej się zepsuje. Warto też zwrócić uwagę na odmianę. Najlepiej sprawdzą się słodkie truskawki, takie jak dukat, pandora czy uniwersalna polka. Mniej smaczna będzie z kolei popularna, ale kwaśna odmiana senga.
Zobacz też: Moja babcia od lat robi dżem truskawkowy z tego przepisu. Aby podbić smak, dodaje ten jeden składnik
Składniki, jakich potrzebujemy na przygotowanie kompotu truskawkowego, to:
Kompot z truskawek najlepiej smakuje na zimno z plastrami cytryny, kostkami lodu oraz listkami świeżej mięty.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.