Poszukując drzew lub krzewów do ozdobienia naszego ogrodu, natrafimy na wiele różnorodnych propozycji. Niezmienną popularnością cieszy się magnolia. Roślina ta zaczyna kwitnąć dość wcześnie, dzięki czemu wielu osobom nierozerwalnie kojarzy się z nadejściem wiosny. Co jednak zrobić, gdy charakterystyczne różowe kwiaty się nie pojawiają?
Jeśli interesuje nas uprawa magnolii, pierwszym ważnym krokiem będzie wybór odpowiedniej odmiany. Do uprawy w donicy szczególnie dobrze sprawdza się Magnolia Susan. W przypadku posiadania ogrodu możliwości mamy więcej, ale i tutaj powinniśmy dobierać roślinę do naszych indywidualnych warunków. Przykładowo, Magnolia Rustica Rubra osiąga do pięciu metrów wysokości. Do jej uprawy potrzebujemy zatem sporo miejsca. W mniejszych ogródkach znacznie lepiej sprawdzi się Magnolia Jane, czyli krzew lub małe drzewko, które nie powinno urosnąć wyższe niż 3,5 metra. Oczywiście sam wybór odmiany to nie wszystko.
Wszystkie magnolie lubią miejsca zaciszne i osłonięte od wiatru. Ponadto ich stanowisko powinno być słoneczne lub półcieniste. Optymalne podłoże będzie natomiast mieć odczyn lekko kwaśny (pH 5,5-6). Należy podkreślić, że brak kwitnięcia może być związany z młodym wiekiem magnolii, gdyż pierwsze kwiaty często pojawiają się dopiero u roślin dziesięcioletnich. Jeśli jednak po tym czasie drzewko lub krzew wciąż nie ma kwiatów, przyczyną jest najprawdopodobniej niespełnienie podstawowych warunków omówionych powyżej. Co zatem możemy wówczas zrobić?
Spośród wymienionych czynników najłatwiej będzie poprawić glebę, w której rośnie nasza magnolia, a zrobimy to poprzez nawożenie. Odpowiednie odżywki warto zresztą stosować, nawet jeśli nasz okaz kwitnie. Dzięki dodatkowemu zabiegowi roślina będzie zdrowsza i bardziej okazała. Magnolie kwitną od marca do maja, ale nawozimy je od końca marca do połowy lipca. Należy przy tym wybierać nawozy uniwersalne lub dla roślin kwasolubnych. Unikać powinniśmy natomiast nawozów wapiennych. Od jesieni stosujemy z kolei nawozy jesienne z obniżoną zawartością azotu, a bogate w potas i fosfor.