Przygotowanie niektórych potraw świątecznych powinniśmy rozpocząć nieco wcześniej niż w dniu Wigilii. Lepienie pierogów z farszem, czy gotowanie bigosu warto zacząć przynajmniej jeden dzień przed 24 grudnia. Nieco wcześniej powinniśmy również ususzyć zebrane grzyby. Jest jednak pewna potrawa, którą możemy zacząć robić już teraz. Chodzi oczywiście o barszcz czerwony.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby zrobić najpopularniejszą świąteczną zupę, czyli barszcz czerwony, potrzebujemy zakwasu. Zamiast kupować gotowy w sklepie, spróbujmy w łatwy i szybki sposób przyrządzić go samemu. Potrzebujemy jednak na to sporo czasu, dlatego warto zacząć go już teraz. Zakwas na barszcz to niezastąpiona baza, dzięki której potrawa jest wyjątkowo pyszna. Zwłaszcza samodzielnie przygotowany z pewnością będzie najlepszej jakości i zapewni zupie charakterystyczny, nietuzinkowy smak. Przepis wcale nie jest trudny i wymaga od nas zakupu zaledwie kilku niedrogich produktów. Zobacz, jak przyrządzić zakwas z buraków krok po kroku. Weź jednak pod uwagę, że potrzebujesz na to minimum tydzień, a najlepiej 10 dni przed świętami Bożego Narodzenia, w czasie których baza będzie fermentować.
Zanim weźmiemy się za przygotowywanie zakwasu, musimy nabyć niezbędne składniki. Absolutną podstawą są buraki. Ważne, by były kupione ze sprawdzonego źródła. Niezbędny będzie również sok z kiszonych ogórków, które możemy przygotować sami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zakupić go w sklepie, ale i w tym przypadku zwróćmy uwagę na to, by nie miał w sobie niepotrzebnych dodatków. Zaopatrzmy się także w sól, najlepiej himalajską, która dobrze nadaje się do przetworów oraz słoik i bawełnianą ściereczkę, w które go zamkniemy. Przyprawy dobieramy wedle własnego uznania, ale najpopularniejsze są ziarenka pieprzu, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Mając wszystko pod ręką, możemy zabrać się za przygotowanie zakwasu. Na początek dokładnie myjemy i obieramy buraki, by pokroić je w cienkie plasterki. Układamy je warstwami w słoiczku, przekładając przekrojonymi ząbkami czosnku oraz przyprawami. Kiedy zapełnimy już całe naczynie, przygotowujemy płyn, którym zalejemy warzywa. Wystarczy, że z przegotowaną wodą wymieszamy łyżkę soli, ale by przyspieszyć proces możemy dolać dodatkowo łyżkę soku po ogórkach kiszonych. Następnie słoik przykrywamy ścierką i pozostawiamy w zacienionym miejscu na minimum tydzień. W chwili, gdy zobaczymy na wierzchu pianę, będziemy mieć pewność, że zakwas jest gotowy. Od tej pory przechowujemy go w lodówce.