• Link został skopiowany

Wiosenne grzyby już pojawiły się w lasach. Zachwycają wyglądem i wyjątkowym, nieco znajomym smakiem

Czy grzyby są na wiosnę w polskich lasach? Choć w kalendarzu mamy jeszcze luty, to grzybiarze donoszą już o pojawieniu się gatunków typowych dla marca. Wiosenne grzybobranie może być zresztą bardzo udane, więc w najbliższych tygodniach warto wybrać się do lasu. Zdradzamy, czego wówczas szukać.
Czy grzyby rosną w marcu? (zdj. ilustracyjne)
Fot. Grzegorz Celejewski / Agencja Wyborcza.pl

Jakiś czas temu pisaliśmy o grzybach, które w polskich latach można znaleźć w lutym. Marzec zbliża się jednak wielkimi krokami i on również przyniesie smakowite zbiory dla grzybiarzy. Dzięki sprzyjającej pogodzie niektóre gatunki znajdziemy nawet teraz. Chodzi dokładnie o czarki (sarcoscypha), które wyróżniają się czerwonym kolorem. Co warto o nich wiedzieć przed leśną wyprawą?

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Czy czarka austriacka jest grzybem jadalnym? Grzyb, który może zaskoczyć

O pojawieniu się czarek donosi m.in. profil Olsztyński Kalendarz Przyrody na Facebooku.

Pojawiły się już czarki (Sarcoscypha). Rosną na opadłych gałązkach drzew liściastych. Mamy w Polsce dwa gatunki: czarkę szkarłatną i austriacką. Są one jednak na tyle podobne, że odróżnić je możemy tylko pod mikroskopem. Jednak ponad 90 % czarek to czarki austriackie

- czytamy w opublikowanym poście. Na portalu grzybofil.pl znajdziemy natomiast informacje dotyczące tego, na jakich drzewach występują te grzyby. Gatunki, na których rośnie wyłącznie czarka austriacka to bez, brzoza, dereń, topola, szakłak i drzewa iglaste, a chmielograb, jeżyna, kalina i orzech to drzewa, na których pojawia się tylko czarka szkarłatna. Portal wymienia również trzeci gatunek czarek, czyli czarkę jurajską. Jest ona jednak niezwykle rzadka, a znajdziemy ją wyłącznie na lipie.

Czarki są grzybami jadalnymi i można je spożywać zarówno na surowo, jak i sparzone. Wiele osób twierdzi, że w smaku przypominają rzodkiewkę. Co ciekawe, do 2014 roku czarka szkarłatna oraz austriacka znajdowały się na liście gatunków chronionych, ale zostały z niej wykreślone, więc możemy zbierać je bez obaw.

Czy grzyby rosną w marcu? Te przysmaki znajdziesz podczas wiosennego grzybobrania

Poza omówionymi czarkami już w marcu w lasach można natknąć się na grzyby należące do rodziny smardzowatych (morchellaceae). Według informacji udostępnionych przez portal magazyn.salamandra.org.pl najpospolitsze są smardze jadalny, stożkowaty i wyniosły. Są one bardzo cenione ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe. Znacznie rzadziej, ale w podobnym okresie, trafimy na smardzówkę czeską i mitrówkę półwolną. Na uwagę zasługują również krążkownica żyłkowana i krążkownica wrębiasta, choć tu ponownie musi dopisać nam sporo szczęścia. Lepsze szanse mamy, jeśli wybierzemy się na czarnobiałki, zwane też czarnogłówkami. Grzyby te każdego roku pojawiają się w tych samych miejscach, i to bardzo obficie. Po stopnieniu śniegu w lasach iglastych wyrastają także trzy gatunki szyszkówek: świerkowa, tęporozwierkowa i gorzkawa.

Więcej o: