• Link został skopiowany

Mama zdradziła mi prosty sposób na sprawdzenie świeżości jajka. Test szklanki nigdy mnie nie zawiódł

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wielkanoc to czas, gdy większość Polaków spożywa duże ilości jajek. Często robimy też w tym okresie zapasy, które zostają nam po okresie świątecznym. Ważne jest tu odpowiednie przechowywanie, a ten prosty trik da ci szybką odpowiedź czy jajka są wciąż dobre.
Mama zdradziła mi prosty sposób na sprawdzenie świeżości jajka. Na czym polega test szklanki?
Fot. Archiwum prywatne

Choć jajka sklepowe mają na opakowaniu datę przydatności, to należy pamiętać, że jest ona terminem, do którego świeżość produktu jest gwarantowana przez producenta. Na czynnik ten wpływa jednak też m.in. sposób przechowywania. Jajka trzymane w lodówce są dobre do spożycia do miesiąca od momentu zniesienia ich przez kurę. Ja jednak dodatkowo stosuję prosty trik, który mama zdradziła mi, zanim wyjechałam na studia. Dzięki temu mam pewność, że jajka są świeże i dobre.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Szukasz domowych porad? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże i dobre? Wystarczy szklanka z wodą

Aby wykonać test szklanki, który powie nam, czy jajko jest wciąż świeże i nadaje się do spożycia, wystarczy wziąć zwykłą szklankę i wypełnić ją wodą. Wody nalewamy dużo, ale nie do pełna. Następnie w szklance należy umieścić jajko. O jego świeżości świadczy to, co nastąpi potem.

  • Jeśli jajko szybko opadnie na dno i położy się na boku to znak, że jest ono bardzo świeże, a jego spożycie będzie całkowicie bezpieczne.
  • Jajko, które opada, ale na dnie kołysze się lub stoi na podstawie, nie jest już pierwszej świeżości, ale wciąż możemy je wykorzystać. Taki produkt z powodzeniem nada się do wypieków czy ugotowania na twardo. Inaczej mówiąc, jajka te idealnie nadadzą się w czasie wielkanocnych przygotowań.
  • Jajko unoszące się na powierzchni wody powinno być od razu wyrzucone. Przyczyną jego unoszenia są zgromadzone w jego wnętrzu gazy, prawdopodobnie zawierające związki siarki. Mamy zatem do czynienia ze zgniłym jajem, czyli tzw. zbukiem. Rozbicie go będzie wiązać się z bardzo nieprzyjemnym zapachem, który skutecznie zrujnuje świąteczny nastrój.

Sposoby na określenie jakości jajek. Na co jeszcze zwracać uwagę?

Jeśli zdarzyło ci się ugotować jajko przed sprawdzeniem jego świeżości, jeszcze nie jest za późno, by to zrobić. Po obraniu należy wówczas zwrócić uwagę na położenie żółtka. Położone blisko skorupki może świadczyć o starszym produkcie. Nie zawsze będzie on niezdatny do spożycia, ale lepiej zachować wtedy ostrożność. Podejrzane będą brzydki zapach i nietypowy smak.

Więcej o: