Choć jajka sklepowe mają na opakowaniu datę przydatności, to należy pamiętać, że jest ona terminem, do którego świeżość produktu jest gwarantowana przez producenta. Na czynnik ten wpływa jednak też m.in. sposób przechowywania. Jajka trzymane w lodówce są dobre do spożycia do miesiąca od momentu zniesienia ich przez kurę. Ja jednak dodatkowo stosuję prosty trik, który mama zdradziła mi, zanim wyjechałam na studia. Dzięki temu mam pewność, że jajka są świeże i dobre.
Szukasz domowych porad? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Aby wykonać test szklanki, który powie nam, czy jajko jest wciąż świeże i nadaje się do spożycia, wystarczy wziąć zwykłą szklankę i wypełnić ją wodą. Wody nalewamy dużo, ale nie do pełna. Następnie w szklance należy umieścić jajko. O jego świeżości świadczy to, co nastąpi potem.
Jeśli zdarzyło ci się ugotować jajko przed sprawdzeniem jego świeżości, jeszcze nie jest za późno, by to zrobić. Po obraniu należy wówczas zwrócić uwagę na położenie żółtka. Położone blisko skorupki może świadczyć o starszym produkcie. Nie zawsze będzie on niezdatny do spożycia, ale lepiej zachować wtedy ostrożność. Podejrzane będą brzydki zapach i nietypowy smak.