przepisy kulinarne
-
Jak upiec rybę w piekarniku? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Jest lekki i pyszny!
Ryba z piekarnika to doskonały sposób na smaczną i zdrową kolację lub obiad. Łosoś z tego przepisu jest pyszny i soczysty. Sprawdzi się na randkę.
-
Pachnące ciastka korzenne na Boże Narodzenie. Prosty przepis na świąteczny klimat
Ciastka korzenne to smaczna maślano-krucha propozycja na rodzinne wieczory. Szukasz prostego przepisu, który można zrealizować razem z dziećmi? Sprawdź, jak...
-
Słodka szarlotka tatrzańska na kruchym cieście. Przepis na zimowy deser
Szarlotka tatrzańska to prawdziwa gratka dla miłośników kruszonki z aromatyczną masą. Szczególnie dobrze smakuje podana na ciepło z bitą śmietaną. Jak...
-
Perła greckiej kuchni. Musaka, czyli królowa wśród dań z Bałkanów [PRZEPIS]
Myśląc o tradycyjnych daniach greckiej kuchni, nie sposób nie wspomnieć o musace. Potrawa ta od wieków króluje na stołach generalnie w całym regionie Bałkanó...
-
Masło czosnkowe w pięć minut. Przepis na aromatyczny dodatek do chleba i nie tylko
Masło czosnkowe ze świeżym pieczywem, a może jako dodatek do ryby? Poznaj najlepszy przepis na masło czosnkowe i dowiedz się, z czym je podawać.
-
Makaron z kurczakiem, czyli pyszna klasyka. Przepis na najlepszą wersję
Makaron z kurczakiem to świetny pomysł na pyszny i pożywny obiad, niezależnie od okoliczności. Do jego przyrządzenia nie trzeba dużych umiejętności i długieg...
-
Schab po warszawsku to klasyka przedwojennej kuchni. Kiedyś królował w polskich domach [PRZEPIS]
Schab po warszawsku jest niezwykle ciekawym połączeniem kruchości mięsa z niemal przeciwstawnymi aromatami, a wszystko to połączone jest ze sobą galaretą....
-
Herbata zimowa na trzy sposoby. Imbir, mięta i jagody rozgrzeją cię w zimowe dni [PRZEPISY]
Herbaty rozgrzewające działają jak źródło ciepła, ale też odżywienie dla organizmu. Jak krok po kroku przygotować aromatyczny napój po mroźnym spacerze lub...
-
Ser mascarpone: kremowy specjał o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Jak go wykorzystać?
Ser mascarpone gości w naszych kuchniach już od kilku dobrych lat. Jego kremowa konsystencja i wyjątkowy smak sprawiają, że chętnie wykorzystujemy go do...
-
Pańska skórka - przepis na Wszystkich Świętych. Zaskocz gości tradycyjnym przysmakiem
Pańska skórka na Wszystkich Świętych to wielopokoleniowa tradycja, której geneza sięga warszawskich odpustów i cmentarnych straganów. Chcesz zrobić słodką...
-
Sernik z chałwą turecką, czyli słodka klasyka po nowemu. Świetny, szybki deser na jesień
Chałwa turecka słynie z charakterystycznego słodko-gorzkiego smaku z delikatnym orzechowym akcentem. To smak, który doskonale komponuje się z puszystym...
-
Susz i przechowuj grzyby w ten sposób. Na długo zachowają doskonały smak i zapach
Jak suszyć grzyby w piekarniku, aby później móc jak najlepiej wykorzystać je do zup, sosów, makaronów czy risotto? W tym artykule krok po kroku wyjaśniamy...